Πέμπτη, Απρίλιος 25, 2024
Follow Us
Φορολογικές υποχρεώσεις: Σήμερα η τελευταία ημέρα για τις πληρωμές

Έως σήμερα Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει οι πολίτες να τακτοποιήσουν μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

toutou

Αναλυτικά έως σήμερα θα πρέπει να πληρωθούν:

Η όγδοη δόση του φόρου εισοδήματος  εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022

Αυτό αφορά τους τους πολίτες που δεν έχουν πληρώσει εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος για το φορολογικό έτους της περασμένης χρονιάς . Υπενθυμίζεται πως η εξόφληση του φόρου γίνεται είτε εφάπαξ είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση του φόρου έπρεπε να καταβληθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Η δόση της επιστρεπτέας

Αυτό αφορά τις επιχειρήσεις που έλαβαν ενίσχυση από τους επτά κύκλους την επιστρεπτέας προκαταβολής και δεν εξόφλησαν εφάπαξ το ποσό που χρωστούσαν.

Ο ΦΠΑ

Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία θα πρέπει να καταβάλουν τον ΦΠΑ του Ιανουαρίου

Δέκατη δόση του ΕΝΦΙΑ για το φορολογικό έτος 2022

Αυτό αφορά  τους  ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν πληρώσει εφάπαξ τον φόρο. Υπενθυμίζεται πως τον φόρο αυτόν μπορούσαν να τον εξοφλήσουν είτε εφάπαξ είτε σε 10 μηνιαίες δόσεις οι πολίτες. Η πρώτη έπρεπε να καταβληθεί τέλος Μαΐου του 2022 .

Τα τέλη κυκλοφορίας

Τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 θα πρέπει να εξοφλήσουν μέχρι σήμερα οι ιδιοκτήτες των ΙΧ  για να  μην βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα

Υπενθυμίζεται πως οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας με τρεις τρόπους. Αναλυτικά:

είτε μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα τους ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.

είτε Μέσω Web Banking εφόσον έχουν πρόσβαση στην διαθέσιμη, από την τράπεζά τους, εφαρμογή. Σε αυτή την περίπτωση θα τους ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».

είτε να μεταβούν στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ και να πληρώσετε στο ταμείο, έχοντας προηγουμένως εκτυπώσει το ειδοποιητήριο.

Τα πρόστιμα

Τσουχτερά πρόστιμα θα  πληρώσουν όσοι δεν πληρώσουν  έως σήμερα τα τέλη κυκλοφορίας.

Το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής ανεβαίνει στα 30.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα, αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης.

Συνεπώς οι πολίτες που δεν πληρώσουν εγκαίρως τα τέλη θα έχουν πρόστιμο:

Ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ,

Ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.

0 ευρώ για τέλη κάτω των 30 ευρώ

Η ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας

Έως σήμερα μπορούν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να καταθέσουν μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ ” myCAR” τις πινακίδες του ΙΧ τους . Όσοι προβούν σε αυτή την ενέργεια έχουν τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τις πινακίδες του ΙΧ τους από τον Απρίλιο.

Δηλαδή οι φορολογούμενοι που θα θέσουν σε ακινησία το όχημά τους μέχρι το τέλος του μήνα και θέλουν να το θέσουν εκ νέου σε κυκλοφορία τον Απρίλιο και να το κρατήσουν έως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρώσουν τα 9/12 του ετήσιου ποσού, κερδίζοντας έτσι έκπτωση 25% στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Με την κίνηση αυτή ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα έχει πληρώσει τέλη κυκλοφορίας για 9 μήνες και θα κυκλοφορεί το αυτοκίνητό του για 11 μήνες καθώς το αυτοκίνητο θα βρίσκεται σε ακινησία μόνο για ένα μήνα, τον Μάρτιο.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Έως σήμερα  θα πρέπει να οριστικοποιηθούν  στο μητρώο της ΑΑΔΕ τα στοιχεία των ακινήτων και των βραχυχρόνιων μισθών του 2022. Οι φορολογούμενοι που έχουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων που δήλωσαν με τις αρχικές δηλώσεις, θα πρέπει να προχωρήσουν σε διορθώσεις με την οριστικοποίηση των δηλώσεων.

Εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών

Έως  σήμερα θα είναι η ειδικού τύπου περαίωση για τους πολίτες που έχουν φορολογικές υποθέσεις των οποίων εκκρεμούν στα δικαστήρια. Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα κερδίσουν «κούρεμα» έως 75% στις προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί και αποπληρωμή των φόρων και προστίμων μέχρι και 24 δόσεις.

πηγή:enikos.gr

mpana