Παρασκευή, Απρίλιος 19, 2024
Follow Us
Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να μειωθεί ο ΦΠΑ – Τι είπε για το diesel κίνησης και το «καλάθι του νοικοκυριού»

Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για μείωση του ΦΠΑ ως «φάρμακο» απέναντι στην ακρίβεια, με το αιτιολογικό ότι αφενός θα ευνοηθούν κάποιοι που δεν το χρειάζονται, ενώ δεν είναι σίγουρο ότι αυτή η μείωση θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή.

natik

Αντίθετα δεν φάνηκε να αποκλείει την περίπτωση να επανέλθει η επιδότηση στην αντλία για το diesel κίνησης. Σε ότι αφορά το καλάθι του νοικοκυριού ο πρωθυπουργός έδειξε να είναι ικανοποιημένος για την πορεία του μέτρου.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχει συμπιέσει τις τιμές σε μια σειρά από βασικά αγαθά, αλλά προφανώς δεν περιοριζόμαστε μόνο εκεί». Και ανέφερε «το «καλάθι του νοικοκυριού είναι μία προσπάθεια ακόμα να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν μία εισαγόμενη ακρίβεια, η οποία όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι προϊόν ενός πολέμου. Και πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουν ότι τέτοια ακρίβεια έχει να δει ο πλανήτης ολόκληρος εδώ και 40 χρόνια».

Δεν εξετάζουμε οριζόντια μείωση του ΦΠΑ

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για πιθανή μείωση του ΦΠΑ, απέκλεισε κάθετα ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν εξετάζουμε, οριζόντια μείωση ΦΠΑ, διότι συν όλων των άλλων η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ επιβραβεύει και αυτούς οι οποίοι δεν χρειάζονται κρατική στήριξη».

Επίσης σημείωσε πως «κανείς δε μας εγγυάται, ότι η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στον τελικό καταναλωτή. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες το δοκίμασαν και απέτυχαν παταγωδώς, χάθηκε η μείωση του ΦΠΑ μέσα στην ίδια την εφοδιαστική αλυσίδα. Κάποιοι, δηλαδή, έβγαλαν παραπάνω λεφτά, έμποροι, παραγωγοί και η μείωση δεν έφτασε στον τελικό καταναλωτή. Και βέβαια θα στερήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό σημαντικά έσοδα».

Θα δούμε τι θα γίνει με το diesel κίνησης

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός σε ενδεχόμενη επιστροφή της επιδότησης στην αντλία για το diesel κίνησης τόνισε «δεν είμαι έτοιμος να σας πω τι μπορούμε να κάνουμε με το πετρέλαιο κίνησης. Θα δούμε τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Θέλω να τονίσω ότι οτιδήποτε κάνουμε το κάνουμε πάντα πολύ προσεκτικά και πολύ μετρημένα, γιατί δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού. Και εφόσον είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι, θα το ακούσετε από τα αρμόδια χείλη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι εκείνοι που πλήττονται περισσότεροι είναι οι ευάλωτοι και εκεί σημείωσε πως πρέπει να δοθεί το μεγαλύτερο βάρος.

Και ανέφερε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι να στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την μείωση της φορολογίας, που ήδη συντελείται, με έκτακτα επιδόματα «όπως αυτά τα οποία έχουμε δώσει και θα δώσουμε», όπως ανέφερε, με τη στήριξη του λογαριασμού ενέργειας, «διότι στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα», όπως σημείωσε «η ενέργεια είναι σημαντικότερο ποσοστό των συνολικών τους δαπανών», με πρωτοβουλίες όπως το «καλάθι του νοικοκυριού».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην αναπτυξιακή πολιτική η οποία δημιουργεί θέσεις εργασίας και όπως εξήγησε «οι πιο ευάλωτοι δεν είναι μόνο οι συνταξιούχοι και ενδεχομένως οι χαμηλόμισθοι του μισθωτού τομέα. Οι πιο ευάλωτοι σήμερα στη χώρα μας είναι οι άνεργοι». Τέλος επανέλαβε ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι πάνω από 7%.

πηγή:newsit.gr

mpakar