Τετάρτη, Απρίλιος 24, 2024
Follow Us
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Έτσι θα λειτουργήσει η πλατφόρμα

Την Τρίτη 21 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων σχετικά με την επιδότηση  ηλεκτρικών συσκευών  στο πλαίσιο του προγράμματος  “Ανακυκλώνω -Αλλάζω”, όπως γνωστοποίησε o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

mpatik

Η πλατφόρμα θα ανοίξει ανάλογα με τον ΑΦΜ και δεν θα απαιτείται κανένα δικαιολογητικό παρά μόνο οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ρεύματος και το κινητό του δικαιούχου, τόνισε ο κ Σκρέκας και πρόσθεσε ότι αύριο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ΑΦΜ 1 και 2 και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι αριθμοί.  Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 5 Ιουλίου.

 Πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις 

“Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται εύκολα και γρήγορα χωρίς ταλαιπωρία για τους πολίτες. Χρειάζεται η καταχώρηση των κωδικών μόνο του taxis και του αριθμού παροχής της κατοικίας .  Όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα αντλούνται και θα διασταυρώνονται αυτόματα καθώς η ψηφιακή πλατφόρμα συνδέεται με τα Πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων του ΔΕΔΔΗΕ και του ΕΦΚΑ “, σημείωσε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στον τρόπο που θα υποβληθούν οι αιτήσεις για την εν λόγω επιδότηση.

 Επιδότηση: Πώς θα δίνονται τα ποσά 

Σύμφωνα με τον υπουργό, η επιδότηση θα κυμαίνεται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ ανάλογα με τον τύπο συσκευής που ανακυκλώνεται και κάθε νοικοκυριό μπορεί να  αντικαταστήσει έως και 3 ηλεκτρικές συσκευές (ψυγείο, καταψύκτη ή κλιματιστικό)  με νέα ενεργειακής κλάσης πολύ πιο αποδοτικής.

“Η επιδότηση αρχίζει από 30% και φθάνει το 50%  του κόστους συσκευών ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού, συμπλήρωσε,.

 Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Επίσης ανέφερε ποιοι θα είναι δικαιούχοι της επιδότησης. “Δικαιούχοι είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος και για όλες τις κατοικίες και κύριες και μη κύριες κατοικίες. Η επιλογή δικαιούχων θα προκύψει  μέσα από συγκριτική αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια και μόρια. Τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι πολύτεκνες οικογένειες,  οι μονογονεϊκές  οικογένειες  και οικογένειες με μέλος με αναπηρία μοριοδοτούνται επιπλέον “.

Διευκρινίσεις για όσους μείνουν εκτός

Ωστόσο την ίδια στιγμή έδωσε διευκρινίσεις για όσους μείνουν εκτός επιδότησης. “Όσοι  δεν επιλεγούν στους αρχικούς δικαιούχους λόγω χαμηλής μοριοδότησης θα παραμείνουν επιλαχόντες  ώστε σε περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος να μπορέσουν και εκείνοι να προχωρήσουν στην αντικατάσταση της συσκευής που επιθυμούν”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι είπε η Σδούκου για την επιδότηση 

Για την επιδότηση μίλησε και η  Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου. Όπως  είπε ότι τα ποσοστά επιδότησης θα κυμαίνονται από  30 έως 50% ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία, ωστόσο την ίδια ώρα επεσήμανε ότι η εν λόγω επιδότηση αφορά όλους, είτε ιδιόκτητη είτε κύρια κατοικία και όχι εξοχικά.

Οι αιτήσεις 

” Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα ανοίξει σταδιακά, ανάλογα με το ΑΦΜ του ενδιαφερόμενου και θα λειτουργεί χωρίς δικαιολογητικά καθώς τα απαιτούμενα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα από το taxis. Οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο ένα ηλεκτρονικό κουπόνι για κάθε συσκευή το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Απαραίτητη  προϋπόθεση για την υλοποίηση της δράσης είναι η ανακύκλωση της παλιάς συσκευής που θα γίνεται με ευθύνη του εμπόρου. Αν ο έμπορος δεν παραλάβει και δεν παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση, δεν θα εισπράττει την επιχορήγηση. Η ιστοσελίδα του προγράμματος allazosyskevi.gov.gr αναμένεται να ανοίξει άμεσα ενώ κατά τη διάρκεια υποβολής των αιτήσεων (έως τις 5 Ιουλίου) θα λειτουργεί και γραφείο εξυπηρέτησης, helpdesk”, σημείωσε μεταξύ άλλων.

πηγή: enikonomia.gr

belkar