Παρασκευή, Μάρτιος 29, 2024
Follow Us
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΤΣΕΧΟΥ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρούπολης «Ο Κυριακίδης» και οι εκδόσεις Ἀνάλεκτο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ηλία Τσέχου, Ανθολογία Ποντιακής Ποίησης, η Δίγλωσσος, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 7.30 το βράδυ, στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας «Μελίνα Μερκούρη».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: ο Γεώργιος Ορδουλίδης, καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής - Άρχων Μαΐστωρ Μ.τ.Χ.Ε. και η Γιώτα Ιωακειμίδου, φιλόλογος, συγγραφέας, ερευνήτρια και διδασκάλισσα της ποντιακής διαλέκτου. Θα προλογίσει ο Άκις Θωμαΐδης, εκδότης. Θα χαιρετίσει ο Φώτης Φανιάδης, πρόεδρος της Ε.Λ.Π.Ν. Η εκδήλωση γίνεται με την αρωγή του Δήμου Η.Π. Νάουσας.

Στο βιβλίο ανθολογούνται μερικά από τα σημαντικότερα ποιήματα και δίστιχα της ποντιακής παράδοσης, αλλά και νεότερων, επωνύμων Ποντίων δημιουργών. Τα πολυτραγουδισμένα μαργαριτάρια της ποίησης του ποντιακού πολιτισμού, σε μία δίγλωσση έκδοση που επιτρέπει στον αναγνώστη να αφουγκραστεί την ανάσα της ποντιακής γλώσσας, αλλά και να κατανοήσει το περιεχόμενό της με οδηγό την ποιητική ευαισθησία της νεοελληνικής μεταφοράς του Ηλία Τσέχου. Η Ανθολογία Ποντιακής Ποίησης είναι ένα έργο που θα συγκινήσει βαθιά όλους τους Ποντίους, αλλά και κάθε αναγνώστη που ενδιαφέρεται για την λαογραφία, την ποντιακή γλώσσα, την ποίηση και τον πολιτισμό του Πόντου.

Την γλωσσική επιμέλεια των ποντιακών κειμένων και την μεταγραφή τους στην φωνητική γραφή της ποντιακής διαλέκτου έχει κάνει η φιλόλογος, συγγραφέας, ερευνήτρια και διδασκάλισσα της ποντιακής γλώσσας Γιώτα Ιωακειμίδου.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας για την αποφυγή διασποράς της νόσου COVID-19. Σε περίπτωση παράτασης ή άρσης  των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί και στην Ημαθία για τη νόσο Covid-19, ενδέχεται η ημερομηνία διεξαγωγής να τροποποιηθεί.