Κυριακή, Μαϊος 05, 2024
Follow Us
«ΞΗΡΑ ΒΕΛΟΝΑ» στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας PhysioTerra της Θεοδωρίδου Ειρήνης

Η τεχνική της ξηράς βελόνας ουσιαστικά περιλαμβάνει την εισαγωγή βελόνας βελονισμού στον μυ μέσω της επιδερμίδας, ώστε να ‘απελευθερώσει’ πιθανά μυοπεριτοναϊκά σημεία πυροδότησης (trigger points).

Η ξηρά βελόνα οδηγεί σε χαλάρωση βαθύτερων ιστικών δομών, προκαλώντας έτσι σημαντική βελτίωση στην κίνηση και ανακούφιση από τον πόνο. Καλείται ‘ξηρά’, γιατί η εισαγωγή βελόνας δεν περιλαμβάνει την έγχυση κάποιου φαρμακευτικού σκευάσματος. Αυτό το γεγονός μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε κλασσικές βελόνες βελονισμού που είναι λεπτότερες και καλύτερα αποδεκτές από τον ασθενή. Αυτό σημαίνει πως οποιοδήποτε θεραπευτικό αποτέλεσμα οφείλεται ξεκάθαρα στην βελόνα και τη σωστή τεχνική χρήσης της από το φυσικοθεραπευτή. Η χρήση της ξηράς βελόνας δε θα πρέπει να ταυτίζεται με τον παραδοσιακό βελονισμό, καθώς παρότι μπορεί να χρησιμοποιεί το ίδιο μέσο, η φιλοσοφία εφαρμογής είναι τελείως διαφορετική. Η ξηρά βελόνα είναι βασισμένη στον δυτικοευρωπαϊκό τρόπο σκέψης και επιστημονικής τεκμηρίωσης, ενώ ο κλασσικός βελονισμός είναι βασισμένος στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Το κοινό σημείο τους είναι το μέσο θεραπείας, οι βελόνες βελονισμού.

Γιατί ξηρά βελόνα; Σε περιπτώσεις όπου η ξηρά βελόνα χρησιμοποιείται από φυσιοθεραπευτές είναι συνήθως μία τεχνική που είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου θεραπείας. Οι φυσιοθεραπευτές χρησιμοποιούν ξηρά βελόνα με στόχο την απελευθέρωση ή την αδρανοποίηση των trigger points με στόχο την ανακούφιση του πόνου ή την βελτίωση του εύρους της κίνησης. Η έρευνα υποστηρίζει ότι η ξηρά βελόνα βελτιώνει τον έλεγχο του πόνου, μειώνει την ένταση των μυών, και ομαλοποιεί μυϊκές δυσλειτουργίες . Αυτό μπορεί να βοηθήσει και να επιταχύνει την επιστροφή του ασθενούς στην ενεργό αποκατάσταση. Οι φυσικοθεραπευτές που εφαρμόζουν την τεχνική της ξηράς βελόνας έχουν συμπληρώσει τις κατάλληλες ώρες παρακολούθησης συγκεκριμένων μεταπτυχιακών εκπαιδεύσεων και καταρτίσεων.

vel

PhysioTerra-Κέντρο Φυσικοθεραπείας, Δ. Σολωμού 11. www.physioterra.gr

PhysioTerra-Κέντρο Φυσικοθεραπείας Θεοδωρίδου Ειρήνη Δ. Σολωμού 11, Νάουσα23320 22221