Τετάρτη, Απρίλιος 24, 2024
Follow Us
Αυτό θα είναι το κέρδος της πρώτης θέσης στο Nations League για την Εθνική ομάδα

Καιρό είχαμε να παίξουμε έναν… τελικό ως εθνική ομάδα. Τα έφερε έτσι η μοίρα που την ερχόμενη Τετάρτη, η ομάδα του Τζον Φαν Σιπ θα κληθεί να δώσει έναν τέτοιο απέναντι στην Σλοβενία για την πρωτιά του ομίλου της στο Nations League. 

napkip

Η Εθνική Ελλάδας χρειάζεται μόνο την νίκη, αφού μετά τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής εξαλείφθηκε το σενάριο ισοβαθμίας που έπαιζε έντονα ως τις καθυστερήσεις των αγώνων.

Αν η αναμέτρηση της Σλοβενίας έληγε με 1-1 (το 2-1 μπήκε στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων), τότε θα είχαμε ισοβαθμία με την Ελλάδα στους 11 βαθμούς, που μπορούσε να παραμείνει σε περίπτωση ισοπαλίας την τελευταία αγωνιστική.

Τότε οι Σλοβένοι θα ευνοούνταν σε όλες τις ισοβαθμίες με γκολ (αφού στα μεταξύ μας παιχνίδια θα είχαν δύο ισοπαλίες, αλλά θα έπαιρναν την πρωτιά χάρη στο εκτός έδρας γκολ, ενώ προς στιγμή πήγε να δημιουργηθεί ένα τρομερό σενάριο.

Αν η Εθνική κέρδιζε με 3-0 την Μολδαβία (ο Γιακουμάκης είχε δύο ευκαιρίες στο τελευταίο δεκάλεπτο), η Σλοβενία έμενε στο 1-1 με το Κόσοβο και το μεταξύ μας ματς της Τετάρτης έληγε 0-0, τότε θα δημιουργούνταν μία απίστευτη ισοβαθμία στους 12 βαθμούς και με τα ίδια γκολ (7-1). Τότε, η πρόκριση θα κρινόταν στο 11ο κριτήριο (!) που είναι ο μικρότερος πειθαρχικός έλεγχος (δηλαδή στις κάρτες), με την Σλοβενία να έχει μέχρι στιγμής 9 κίτρινες, έναντι 9 της Ελλάδας. Κάτι που τελικά δεν μας απασχολεί πλέον.

Πάμε να δούμε τι σημαίνει ενδεχόμενη πρωτιά της Ελλάδας στον όμιλο της. Καταρχήν, αν γίνει αυτό, τότε η Εθνική προβιβάζεται και πάλι στην Β’ κατηγορία για την επόμενη διοργάνωση, που έχει φυσικά πιο ισχυρούς αντιπάλους και μεγαλύτερο κύρος.

Αυτή τη φορά τα κέρδη για τις ομάδες που θα κερδίσουν την πρώτη θέση στους ομίλους τους, δεν είναι τόσο σημαντικά όσο στην πρώτη διοργάνωση του Nations League, που μέσω των Final-4 έδωσε την ευκαιρία σε χώρες όπως η ΠΓΔΜ, η Σλοβακία, η Σκωτία και η Ουγγαρία να πάρουν εισιτήρια για την τελική φάση του Euro. 

Αυτή τη φορά, η πρωτιά στον όμιλο του Nations League ενδέχεται να έχει οφέλη στα προκριματικά του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά μπορεί να μην δώσει και τίποτα άλλο εκτός την άνοδο στην Β’ κατηγορία!

Οι 10 ομάδες που θα πάρουν την πρώτη θέση από τους ομίλους των προκριματικών για το ερχόμενο Μουντιάλ θα πάρουν απευθείας το εισιτήριο. Οι 10 ομάδες που θα έρθουν δεύτερες θα παίξουν διπλούς αγώνες πλέι οφ με τις δύο καλύτερες ομάδες που κατέκτησαν την πρώτη θέση στους ομίλους τους στο Nations League, εφόσον αυτές δεν έχουν πάρει απευθείας το εισιτήριο για το Μουντιάλ ή δεν έχουν κατακτήσει την δεύτερη θέση.

Αν τελείωνε σήμερα το Nations League (και με τις σημερινές βαθμολογίες) και η Ελλάδα είχε πάρει την πρώτη θέση στον όμιλο της, τότε για να βρεθεί στα μπαράζ πρόκρισης στο Μουντιάλ, τότε θα ευχόταν 7 από τις 8 αυτές ομάδες  (Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Σκωτία, Ρωσία, Ουαλία) να έχουν πάρει απευθείας την πρόκριση ή να έχουν ήδη ένα εισιτήριο στα μπαράζ, κάτι όχι και τόσο απίθανο.

πηγή:real.gr

mpakar