Δευτέρα, Ιούνιος 24, 2024
Follow Us

eknΤο μεγάλο μέτωπο της κοινωνικής ασφάλισης μας αφορά όλους. Από τους νέους εργαζόμενους, ως τους συνταξιούχους. Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο το δικαίωμα στη σύνταξη. Αφορά την προστασία των εργαζομένων – συνταξιούχων και των οικογενειών τους, την υγεία – πρόνοια, αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, τους αγρότες, συνολικά όλο τον εργαζόμενο λαό. Πρέπει να πάρουμε υπόψη μας πως σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει ασφαλιστικό σύστημα που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του εξασφαλίζει αξιοπρεπή ποιοτική ζωή μετά τον εργάσιμο βίο, θα του προσφέρει δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας – πρόνοιας και περίθαλψης.

Το «νέο Ασφαλιστικό» που επεξεργάζεται και προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί τη νέα κλιμάκωση της επίθεσης διαρκείας στην Κοινωνική Ασφάλιση. Προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, πατώντας πάνω στα αντιλαϊκά θεμέλια που έβαλαν όλοι οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι, με τελευταίο τον νόμο Κατρούγκαλου το 2016.

Το μοντέλο των «τριών πυλώνων» που προτείνει η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη σε ένα βαθμό νομοθετηθεί, μέσα από τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των προηγούμενων χρόνων.

Σε αυτό το μοντέλο, η δημόσια ασφάλιση («πρώτος πυλώνας») μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε... πτωχοκομείο, αποδίδοντας συντάξεις - ψίχουλα, στο ύψος των προνοιακών επιδομάτων.

Η επικουρική ασφάλιση («δεύτερος πυλώνας»), με την παραπέρα ενίσχυση των ιδιωτικών χαρακτηριστικών της, δηλαδή την παράδοση των εισφορών των νέων ασφαλισμένων στον χρηματιστηριακό τζόγο, αποκόπτεται οριστικά από τη δημόσια ασφάλιση. Καταλήγει ουσιαστικά να είναι «δίδυμο αδελφάκι» της ιδιωτικής ασφάλισης («τρίτος πυλώνας»), ωστόσο, σε αντίθεση με αυτή, θα είναι υποχρεωτική.

Ουσιαστικά επιβάλλει την υποχρεωτικότητα του «δεύτερου πυλώνα», χωρίς όμως να δίνει πραγματικές εγγυήσεις για τις επικουρικές συντάξεις, λειτουργεί δηλαδή ως «ντίλερ» της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται παραπέρα ενίσχυση του «τρίτου πυλώνα», των προγραμμάτων ιδιωτικής ασφάλισης, ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το αντιδραστικό σχέδιο ολοκληρώνεται με την προώθηση των επαγγελματικών ταμείων, που νομοθέτησε το 2002 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτά λειτουργούν σε επίπεδο επαγγελμάτων και κλάδων και έχουν ανάλογα χαρακτηριστικά με τον «δεύτερο πυλώνα» που προωθεί η ΝΔ. Μάλιστα, αποτελεί επιδίωξη της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και τις υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις, η δημιουργία ενός Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου.

Όσο για τα περί «βιωσιμότητας» και «δικαιοσύνης», όλες οι κυβερνήσεις, πριν από κάθε επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση αναμασούν τα ίδια. Έτσι έφεραν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, περικοπές συντάξεων και παροχών, απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους του από το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης, πχ: επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που απασχολούν μικρούς αγρότες – ισσες, ασφαλισμένους στον ΟΓΑ απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές, παρότι πρόκειται για εξαρτημένη σχέση εργασίας. Προωθείται επίσης το εργόσημο, ενώ είναι γνωστό πώς σε αυτές τις επιχειρήσεις οργιάζει και η μαύρη ανασφάλιστη εργασία.

Την ίδια στιγμή που διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις επικαλούνται τη «βιωσιμότητα», χαρίζουν δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις. Τα ληξιπρόθεσμα βεβαιωμένα χρέη τους προς τον ΕΦΚΑ και το πρώην ΙΚΑ ξεπερνούν τα 17 δισ. Ευρώ (εκατομμύρια οφειλών από την ΕΝΚΛΩ και άλλες επιχειρήσεις, μάλιστα πολλές επιχειρήσεις, όπως και η ΒΕΤΛΑΝΣ που όχι μόνο οφείλουν στο ΙΚΑ, αλλά δεν απέδωσαν και τις εισφορές που εισέπραξαν από τους εργαζόμενους)! Στο νέο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται η παραπέρα μείωση κατά 25% των εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα καταλήξει στα ταμεία των επιχειρήσεων...

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδίδει στον νόμο Κατρούγκαλου «προχειρότητα». Η χθεσινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου παρέδωσε «βιώσιμα και εύρωστα ασφαλιστικά ταμεία», τα οποία η ΝΔ οδήγησε σε διάλυση, επιχειρούν να συσκοτίσουν την ενιαία συμβολή τους στην προώθηση της αντιλαϊκής στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ για το χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η αλήθεια είναι πως η προηγούμενη κυβέρνηση το 2015, άφησε ανέγγιχτο όλο το προηγούμενο αντιασφαλιστικό οικοδόμημα των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και προχώρησε την αντιασφαλιστική επίθεση.

Ο νόμος 4387/2016 της προηγούμενης κυβέρνησης μόνο από «προχειρότητα» δεν διακρίνεται. Ήταν καλά μελετημένος, υπηρέτησε και υπηρετεί τους μακροπρόθεσμους αντιλαϊκούς στρατηγικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Αυτό τον στόχο δεν αμφισβητεί η σημερινή κυβέρνηση, υπερασπίζεται την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, την κερδοφόρα δράση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και την προωθεί.

Επιχειρούν απευθυνόμενοι κυρίως στους νέους εργαζόμενους με την εξής αντίληψη: «αφού δεν θα πάρετε σύνταξη ποτέ ή, αν πάρετε, αυτή θα είναι ένα ξεροκόμματο, η ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης είναι η μόνη λύση». Ποια είναι η αλήθεια;

Πρόκειται για μια ύπουλη προπαγάνδα, η οποία εκπορεύεται από όλους όσοι θέλουν να κρατήσουν τους εργαζόμενους μακριά από τον αγώνα ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση και να τους σπρώξουν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Η ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης είναι «λύση» μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα βάλουν στο χέρι τα δισεκατομμύρια ευρώ των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς μάλιστα να αναλαμβάνουν καμία δέσμευση για το τι θα επιστρέψουν στους ασφαλισμένους μετά από 35 και 40 χρόνια δουλειάς.

Καμία «λύση» και καμία ασφάλεια δεν προσφέρει η ιδιωτικοποίηση στους ασφαλισμένους, που θα βλέπουν να τζογάρεται ο μόχθος τους σε πακέτα «χαμηλού», «μεσαίου» και «υψηλού επενδυτικού κινδύνου», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» που έστησε η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Την απάντηση δίνει η ίδια η πικρή πείρα εργαζομένων και συνταξιούχων από την ιστορία τέτοιων ιδιωτικών ασφαλιστικών σχημάτων, τα οποία, ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη μορφή που έχουν σε κάθε χώρα, υπακούν στους νόμους του τζόγου...

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της τελευταίας καπιταλιστικής κρίσης έχασαν μέχρι και το 40% των αποθεματικών τους. Ακραίο παράδειγμα - αλλά όχι μοναδικό - είναι η γνωστή περίπτωση της «Enron» στις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι της οποίας είδαν τις εισφορές τους να εξαϋλώνονται με τη χρεοκοπία της εταιρείας, στις μετοχές της οποίας είχε επενδύσει μεγάλα κεφάλαια το συνταξιοδοτικό τους ταμείο... Το 2016, σε δημοσίευμά του, το «Bloomberg» ανέφερε ότι σε «τεστ αντοχής» σε αυτά τα συνταξιοδοτικά ταμεία στις χώρες της Ευρωζώνης διαπιστώθηκε ότι το έλλειμμά τους ανέρχεται σε 428 δισ. ευρώ! Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της γερμανικής «Lufthansa», το έλλειμμα του οποίου ανέρχεται στο ποσό των 6,6 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή και ολόκληρη η κεφαλαιοποίηση της εν λόγω εταιρείας...

Με αποσπασματικά νούμερα και «αποδόσεις», τα επιτελεία του κεφαλαίου επιχειρούν να συσκοτίσουν όλα τα παραπάνω, να δελεάσουν τους εργαζόμενους και ειδικά τη νέα βάρδια, την ίδια ώρα μάλιστα που η ανεργία των νέων παραμένει στα ύψη, η «ευελιξία» απογειώνεται, οι μισθοί συμπιέζονται συνεχώς.

Αξιοποιώντας την υποχώρηση του εργατικού κινήματος, το ρόλο του εργατοπατερισμού, την ίδια τη λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για τη στήριξη του κεφαλαίου, επιχειρούν να συσκοτίσουν το γεγονός ότι η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση αποτελεί κατάκτηση ιστορικών αγώνων των εργαζομένων και του λαού, ότι η υπεράσπισή της αποτελεί πεδίο μάχης για την προστασία των γηρατειών, για την προστασία όλων των εργαζομένων σε περιπτώσεις ατυχήματος, ακόμα και αναπηρίας.

Μαζικός αγώνας για Δημόσια Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση

«Το σκηνικό που χτίζεται και προετοιμάζει τα νέα δεινά για συνταξιούχους και ασφαλισμένους μπορεί να το ανατρέψει ο κοινός αγώνας των εργαζομένων, των συνταξιούχων, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, που θα έχει ως σημαία του τη διεκδίκηση Δημόσιας Υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης. Αγώνας μαζικός, οργανωμένος, μέσα στους χώρους δουλειάς, στις πόλεις και τα χωριά, για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων και των τριών μνημονίων των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ»,

Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα αποθεματικά των Ταμείων. Είναι ο ιδρώτας και το αίμα του εργαζόμενου λαού μας, δεν μπορεί να περάσει η λογική που καλλιεργούν τα αστικά κόμματα, «περασμένα - ξεχασμένα»! Να θυμίσουμε ότι μόνο με το περιβόητο PSI, το «κούρεμα» δηλαδή των ασφαλιστικών ταμείων για τη σωτηρία των τραπεζών, χάθηκαν πάνω από 10 δισ. ευρώ σε ένα βράδυ!

  • Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία! Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που σημαίνει νέα μείωση του μισθού του εργαζόμενου στο τμήμα που πηγαίνει για τη σύνταξη και την Υγεία και απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας.
  • Πλήρης αποκατάσταση όλων των απωλειών, μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης. Κατώτατη κύρια σύνταξη 600 ευρώ.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Συντάξεις που θα εξασφαλίζουν αξιοπρέπεια στα γηρατειά, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες μέχρι τα βαθιά γεράματα.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας μαζί με τα 2 σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ δίνουμε τη μάχη ενιαία για την κοινωνική ασφάλιση συνδυασμένα με τις τεράστιες ελλείψεις στις μονάδες υγείας του Δήμου.

Καμιά αναμονή, καμία ανοχή στο προμελετημένο έγκλημα στην κοινωνική ασφάλιση.