Τετάρτη, Ιούλιος 17, 2024
Follow Us

zafTην χαρά και την τιμή να φιλοξενηθεί στην οικία του κ. Χρήστου Μπέρσου και της κας.  Ρίτσας Κυριακίδου κατά την διάρκεια των προετοιμασιών και του ντυσίματος του νεαρού Ζαφείρη Μπέρσου έχει το inaoussa.gr.

Στην σημαντικότερη στιγμή της πορείας του στο δρώμενο ο  Ζαφείρης Μπέρσος θα φορέσει για πρώτη φορά Πρόσωπο και θα κρατήσει ζωντανή την παράδοση της οικογένειας αλλά και ολόκληρης της Νάουσας. Παράδοση που περνά από πατέρα σε γιο, καθώς και ο κ. Χρήστος Μπέρσος συμμετείχε για χρόνια στο ιστορικό δρώμενο της Νάουσας.

Μέρες πριν την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς στο σπίτι κυριαρχεί μια γλυκιά ατμόσφαιρα  προσμονής ανάμεικτη μ’ ένα απροσδιόριστο αίσθημα θλίψης και καρτερίας για την μεγάλη στιγμή. Την στιγμή που ο Ζαφείρης θα καλωσορίσει το μπουλούκι, θα σταυροκοπηθεί, θα τιναχθεί στον καθάριο ουρανό της Νάουσας και θα ενωθεί με τα νεαρά παλικάρια για να τιμήσουν την ιστορία του τόπου τους.

Από νωρίς το πρωί της πρώτης Κυριακής της Αποκριάς στην οικία Μπέρσου, χτυπούσε ένα κομμάτι της καρδιάς της Νάουσας. Ένα κομμάτι γεμάτο αγάπη και την παράδοση, σεβασμό για την ιστορία του τόπου και χρόνιας προσμονής, για πρώτη φορά που ο Ζαφείρης θα φορέσει τον Πρόσωπο και θα τιμήσει την οικογένεια και το δρώμενο της Νάουσας.

Το ντύσιμο του Ζαφείρη ξεκινά, στο κέντρο του σπιτιού ο νεαρός άνδρας τελεί με απόλυτο σεβασμό ακολουθεί το τελετουργικό αυτού, η ιστορία ζωντανεύει, ο χρόνος σταματά.

Οι οικείοι φροντίζουν ευλαβικά τις τελευταίες λεπτομέρειες,  θα σιάξουν την κοντέλα, θα κουμπώσουν το πισλί, θα συμμάσουν τις μπέτσφες .Τα ασημικά της φορεσιάς παίζουν με τα φώτα του σπιτιού, ο θώρακας γεμίζει χαϊμαλιά και φυλαχτά, ενώ στην πλάτη ξεχωρίζει το κιουστέκι. Παραδίδουν την πάλα στον Ζαφείρη, που ετοιμάζεται να γίνει ένα με το μπουλούκι.

Πάνε 14 χρόνια από την πρώτη φορά που ο Ζαφείρης στάθηκε δίπλα στους «θεόρατους» στα μάτια του, παλιούς χορευτές και πλέον ήρθε η στιγμή που θα συνοδεύσει αυτός τα μικρά μέλη του μπουλουκιού στους δρόμους της Νάουσας. Η ιστορία του μοναδικού δρώμενου της Νάουσας, βαδίζει στον χρόνο και συνεχίζει, γενιές παιδιών που ανδρώθηκαν στα σπλάχνα του και χάρισαν ρίγη συγκίνησης σε ντόπιους και επισκέπτες, κρατώντας ζωντανό το δρώμενο.

Από μακριά ο κτύπος του νταουλιού ακούγεται βαρύς, ο ήχος του ζουρνά καλεί τον νεαρό χορευτή να ενωθεί με το μπουλούκι του, να γίνει ένα με αυτό και βαδίσει με αυτό μέχρι αργά το βράδυ.

Ο Ζαφείρης βγαίνει στην άκρη του μπαλκονιού η λευκή φορεσιά του, προέκταση του χιονισμένου Βερμίου που ξεπροβάλει στο βάθος.  Τα χρώματα του ταράμπουλου προμήνυμα της Άνοιξης που φτάνει, ο Πρόσωπος σφιχτός κρατά τα μυστικά του ο Ζαφείρη κρυμμένα. Ο Σταυρός μαρτυρά την βαθιά πίστη και τα υψηλά ιδανικά, το τίναγμα χαιρετισμός στα αδέλφια που τον περιμένουν να ενωθεί μαζί τους.

Οι χορευτές σήμερα θα γράψουν μια ακόμα λαμπρή σελίδα στην ιστορία αυτού του μαρτυρικού τόπου και ο Ζαφείρης θα κρατήσει για πάντα βαθιά καρδιά την πρώτη φορά που φόρεσε τον Πρόσωπο της Νάουσας.

Το inaoussa.gr θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά την οικογένεια Μπέρσου για την τιμή της φιλοξενίας σε μια από τις σπουδαιότερες στιγμές της ζωής τους.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες πατώντας εδώ είτε στην φωτογραφία που ακολουθεί

Δείτε το video: