Κυριακή, Μαϊος 19, 2024
Follow Us

filΣτην αίθουσα εκδηλώσεων του πολυχώρου πολιτισμού ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΝΑΡΑΣ (Βέτλανς) πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η τακτική Γενική Συνέλευση και η διάλεξη των Φίλων Ιστορικού Αρχείου Νάουσας.

Αρχικά ο πρόεδρος κ. Μάλλιος αναφέρθηκε στις δραστηριότητες που έλαβαν χώρα το πρώτο έτος του συλλόγου, τα επιτεύγματα αλλά και τους στόχους της επόμενης χρονιάς. Παράλληλα ανέγνωσε επιστολή του κ. Τόλκα σχετικά με την παραχώρηση του διατηρητέου συγκροτήματος «Μύλοι Ματθαίου» στον δήμο Νάουσας.

Στην συνέχεια η αντιπρόεδρος του συλλόγου κα. Τορορή παρέδωσε στην κα.  Σοφία Χριστοφορίδου ταξιδιωτικό έγγραφο του πατέρα του Χριστόδουλου Ματθαίου, Ιωάννη χρονολογημένο στην δεκαετία του 1840.

Ακολούθησε η διάλεξη της κας Σοφίας Χριστοφορίδου, MSc, Αρχιτέκτονος Μηχανικού και Προϊσταμένης της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Πολιτισμού, με το ιδιαιτέρως επίκαιρο θέμα: Το διατηρητέο συγκρότημα «Μύλοι Ματθαίου». Η κα. Χριστοφορίδου αναφέρθηκε στην ιστορία του ακινήτου, την μελέτη συντήρησης, επισκευής και αποκατάστασης και την παραχώρηση του ακινήτου στον δήμο Νάουσας . Ακολούθησαν διαφάνειες της μελέτης, των χώρων του ακινήτου και σύντομη αναφορά στο ιστορικό του κτηριακού συγκροτήματος. Η κα. Χριστοφορίδου αναφέρθηκε ακόμα στις χρήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν στο κτήριο, ως Μουσείο του εαυτού του, με βιβλιοθήκη για παιδιά, βιβλιοθήκη για ενήλικες, αίθουσες εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αίθουσες αρχείων της οικογένειας, αναψυκτήριο.

Ακολούθησε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού και τουρισμού του δήμου Νάουσας κ. Σταύρος Βαλσαμίδης που ανέφερε πως ήταν διακαής πόθος να έρθει στην κατοχή του δήμου το κτήριο ώστε να αξιοποιηθεί από το δήμο και να το καταστήσει και πάλι χρηστικό. Στο τέλος της παρουσίασης υπήρξαν ερωτήσεις από το κοινό προς την κα. Χριστοφορίδου. Δείτε αναλυτικά στο videο του inaoussa.gr που ακολουθεί.

Δείτε το video: