Σάββατο, Απρίλιος 27, 2024
Follow Us

naouΕγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο ο κανονισμός λειτουργίας πεζόδρομων της πόλης της Νάουσας.

Σύμφωνα με αυτόν προβλέπονται:

ΑΡΘΡΟ 1ο

Περιοχή ισχύος

Ο παρών κανονισμός ισχύει για τους πεζόδρομους της πόλης της Νάουσας

ΑΡΘΡΟ 2ο

Σκοπός και αντικείμενο

Σκοπός του παρόντος Κανονισμού είναι η επιβολή των αναγκαίων περιορισμών και μέτρων διαχείρισης των πεζοδρόμων προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία  τους, να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών και να βελτιωθεί η αισθητική εικόνα  του χώρου.

Αντικείμενο του παρόντος Κανονισμού είναι η ρύθμιση και ο καθορισμός:

1. Των όρων κυκλοφορίας των πεζών και των οχημάτων και κάθε είδους τροχήλατου.

2. Του τρόπου ανεφοδιασμού των καταστημάτων που βρίσκονται εντός του πεζόδρομου.

3. Των μέτρων καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος.

4. Των προϋποθέσεων παραχώρησης της χρήσης τμημάτων του πεζοδρόμου και της πλατείας στα παρακείμενα καταστήματα και οι απορρέουσες υποχρεώσεις των καταστηματαρχών.

5. Των επιβαλλόμενων κυρώσεων στους παραβάτες του Κανονισμού.

ΑΡΘΡΟ 3ο

Καθορισμός όρων λειτουργίας και κυκλοφορίας

3.1 Ο πεζόδρομος προορίζεται για αποκλειστική χρήση πεζών και ποδηλάτων.

3.2 Απαγορεύεται η διέλευση, η στάση και η στάθμευση  όλων των μηχανοκίνητων οχημάτων (αυτοκινήτων , μοτοποδηλάτων κ.α)  καθ΄ όλο το εικοσιτετράωρο.

3.3 Επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση όλο το εικοσιτετράωρο και μόνο για την αντιμετώπιση περιπτώσεων επείγουσας ανάγκης, η κυκλοφορία:

• Των ασθενοφόρων οχημάτων και των αυτοκινήτων που μεταφέρουν ασθενείς.

• Των οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

• Των οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

• Των οχημάτων των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.

• Των νεκροφόρων οχημάτων.

3.4 Επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση όλο το εικοσιτετράωρο η κυκλοφορία :

  • Των απορριμματοφόρων του Δήμου, είτε άλλων οχημάτων Τεχνικών Υπηρεσιών (π.χ.

Ηλεκτροφωτισμού και Πρασίνου), για τις εργασίες συντήρησης.

  • Των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως από και προς χώρους στάθμευσης παρόδιων ιδιοκτησιών, που βρίσκονται εντός του πεζόδρομου περιοχών για να σταθμεύουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη νομίμως υφιστάμενη θέση στάθμευσης εντός του κτιρίου ή επί του ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου, περιλαμβανομένου και του τυχόν προκηπίου, εφόσον είναι εφοδιασμένα με ειδική άδεια, η οποία χορηγείται από το Δήμο και αναφέρει το χρόνο ισχύος και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.
  • Των επιβατικών αυτοκινήτων μεταφοράς αναπήρων που έχουν δελτίο στάθμευσης «Α.Μ.Α.» από και προς τη μόνιμη κατοικία τους που βρίσκεται εντός των πεζοδρομημένων περιοχών.

3.5 Επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων ανεφοδιασμού (μικτού φορτίου 8,00 tn ) των καταστημάτων και των κατοικιών καθώς και των οχημάτων τροφοδοσίας καυσίμων μικτού  βάρους μέχρι  8,00 tn από ώρα 06:00 π.μ μέχρι 08:30 π.μ και 3:00 μ.μ. μέχρι 5:00 μ.μ.

3.6 Η κίνηση των μοτοποδηλάτων απαγορεύεται παντελώς, εκτός των κατόχων αυτών που έχουν εφοδιαστεί με ειδική κάρτα (η οποία θα εκδίδεται από το Δήμο με διάρκεια ενός έτους κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου με απόφαση Δημάρχου) για την διεκπεραίωση αλληλογραφίας , διανομής έντυπου υλικού και συναφών περιπτώσεων μόνο τις ώρες κίνησης των οχημάτων ανεφοδιασμού ( παρ. 3.5 ). Τα μοτοποδήλατα μεταφοράς εμπορευμάτων (delivery) θα σταθμεύουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στις εισόδους του πεζόδρομου.

3.7 Επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση με ειδική άδεια περιορισμένης χρονικής διάρκειας, η οποία χορηγείται από το Δήμο, τις καθημερινές και το Σαββατοκύριακο:

• Η διέλευση και στάση οχημάτων που εκτελούν μετακομίσεις οικοσκευών από ή προς την περιοχή μικτού βάρους μέχρι δεκαέξι (16) τόνων.

• Η διέλευση και στάση οχημάτων μεταφοράς ετοίμου σκυροδέματος και αντλίες ετοίμου σκυροδέματος , μικτού βάρους μέχρι δεκαέξι (16) τόνων.

• Η διέλευση και στάση οχημάτων μεταφοράς αποκομιδής προϊόντων κατεδαφίσεων ή εκσκαφών, μικτού βάρους μέχρι δεκαέξι (16) τόνων.

• Η διέλευση και στάση οχημάτων μεταφοράς οικοδομικών υλικών και γενικά υλικών που έχουν σχέση με ανέγερση, επισκευή ή κατεδάφιση οικοδομών, μικτού βάρους μέχρι δεκαέξι (16) τόνων.

Η κάθε άδεια αναφέρει το χρόνο ισχύος και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Οι ανωτέρω άδειες δεν δίδονται κατά τις ώρες της κοινής ησυχίας, οι οποίες (ΑΔ 3/1996(ΦΕΚ 15/β/1996), έχουν ως εξής:

α) Χειμερινό ωράριο (ισχύει από 1/10 έως και 31/3): 15:30 – 17:30 & 22:00 - 07:30.

β) Θερινό ωράριο (ισχύει από 1/4 έως και 30/9): 15:00 – 17:30 & 23:00 - 07:00.

Η ανωτέρω άδεια θα εκδίδεται από το Δήμο κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου με απόφαση Δημάρχου

3.8 Η κίνηση των οχημάτων για τα οποία κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η είσοδός τους στον πεζόδρομο, όπως αυτά αναφέρονται στον παρόντα κανονισμό, γίνεται με τους παρακάτω όρους και περιορισμούς:

  • • Η ταχύτητα κινήσεως των αυτοκινήτων δε θα υπερβαίνει την ταχύτητα κινήσεως των

πεζών, οι οποίοι σε οποιαδήποτε περίπτωση έχουν προτεραιότητα.

  • • Απαγορεύεται η όπισθεν κίνηση των αυτοκινήτων, εκτός αν καθοδηγούνται από πεζό.
  • • Απαγορεύονται οι αναστροφές.
  • •Απαγορεύεται η κίνηση και η στάθμευση οχημάτων επάνω στα φρεάτια ηλεκτροφωτισμού.
  • • Για τα οχήματα για τα οποία επιτρέπεται η κίνησή τους στους πεζόδρομους, όπως αυτά αναφέρονται στον παρόντα κανονισμό, ο χρόνος στάσης περιορίζεται στον απολύτως απαραίτητο.
  • • Σε ειδικές περιπτώσεις και για λόγους ασφάλειας κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, στους πεζόδρομους, μπορεί να καθορίζεται φορά κίνησης των οχημάτων για τα οποία επιτρέπεται η είσοδός τους, όπως αυτά αναφέρονται στον παρόντα κανονισμό και θα τοποθετείται η αντίστοιχη σήμανση σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., ως και για τον καθορισμό προτεραιότητας, σύμφωνα με την προτεινόμενη κίνηση στην κυκλοφοριακή μελέτη.
  • • Εξαιρούνται των όρων και περιορισμών της προηγούμενης παραγράφου, τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και παροχής πρώτων βοηθειών, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
  • Απαγορεύεται εντελώς η στάθμευση των δικύκλων ( ποδηλάτων) επί του πεζόδρομου εκτός από τους ειδικούς χώρους  που προβλέπει η μελέτη του πεζόδρομου και τυχόν άλλων θέσεων της ευρύτερης περιοχής για τις οποίες το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει σχετικά.
  • · Κάθε κάτοχος οχήματος υποχρεούται να αποζημιώσει το Δήμο, βάσει εκτίμησης της Τεχνικής Υπηρεσίας, για τις ζημιές που τυχόν θα προκληθούν από την κυκλοφορία και τη στάθμευση του οχήματός του μέσα σε πεζόδρομο.

3.9 Η κίνηση των ποδηλάτων θα γίνεται με τους παρακάτω :

  • • Η ταχύτητα κινήσεως των ποδηλάτων δε θα υπερβαίνει την ταχύτητα κινήσεως των πεζών, οι οποίοι σε οποιαδήποτε περίπτωση έχουν προτεραιότητα.
  • Τα ποδήλατα θα μπορούν να σταθμεύουν στους πεζοδρόμους μόνο σε προκαθορισμένους χώρους, εφόσον υπάρχουν, χωρίς να παρεμποδίζουν την κίνηση των πεζών ή των οχημάτων που επιτρέπεται να διέρχονται απ' τους πεζόδρομους.

ΑΡΘΡΟ 4ο

Μέτρα για την καθαριότητα του πεζόδρομου

4.1 Απαγορεύεται η εναπόθεση πλαστικών σάκων με απορρίμματα ή υλικά συσκευασίας και άλλων αντικειμένων σε ολόκληρο το χώρο του πεζόδρομου.

4.2 Η εναπόθεση των απορριμμάτων των καταστημάτων και κατοικιών θα γίνεται στους υπόγειους κάδους που υπάρχουν εντός ή πλησίον του πεζόδρομου.

4.3 Η συλλογή των απορριμμάτων θα γίνεται με ειδικά οχήματα της Υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου, σε ωράριο που θα καθορίσει η αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

4.4 Τα καταστήματα υποχρεούνται, έμπροσθεν του χώρου προβολής να προβαίνουν σε καθημερινή απορρύπανση με χρήση κατάλληλων υλικών καθαρισμού.

4.5 Η ανάρτηση πανό και άλλων μέσων (π.χ. πινακίδες) για την προβολή παντός είδους διαφημιστικών μηνυμάτων θα γίνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (Ν. 2833/2000 όπως ισχύει).

4.6 Παραβάσεις που αφορούν την καθαριότητα θα ελέγχονται σύμφωνα με τον κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Νάουσας.

ΑΡΘΡΟ 5ο

Παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης πεζόδρομου

5.1 Η παραχώρηση χρήσης κοινόχρηστου χώρου εντός του πεζόδρομου θα γίνεται βάσει του ισχύοντα Κανονισμού Λειτουργίας Κοινοχρήστων χώρων Δήμου Νάουσας (Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 299/2015, όπως τροποποιήθηκε με την ΑΔΣ 171/2017).


5.2 Τα εμπορικά καταστήματα ( εμπορίας ρούχων , υποδημάτων, ειδών μαναβικής, βιβλιοπωλείων κλπ ) δικαιούνται  επί του μήκους της πρόσοψης του καταστήματός τους στον πεζόδρομο και επί πλάτους 1,5 μ να τοποθετούν τα εκτεθειμένα προϊόντα τους σε κατάλληλες ασφαλείς και αφαιρούμενες κατασκευές όταν τα καταστήματα είναι κλειστά. Ο καταλαμβανόμενος κατά τα παραπάνω χώρος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραβιάζει και να καταλαμβάνει την επιφάνεια της σηματοδοτούμενης διάβασης των τυφλών.
5.3 Οι καταστηματάρχες φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη για την αυθαίρετη κατάληψη χώρου από προμηθευτές  των καταστημάτων τους, πέραν εκείνου για το οποίο έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης του. Οι καταστηματάρχες έχουν την υποχρέωση να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού  και με τις υποδείξεις των οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας και των εντεταλμένων υπαλλήλων του Δήμου.

5.4 Οι καταστηματάρχες έχουν την υποχρέωση να οριοθετούν τον παραχωρημένο σ’ αυτούς χώρο σε συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.
5.5 Οι καταστηματάρχες έχουν την υποχρέωση εάν αυτό απαιτηθεί να συμμορφώνονται με το καθοριζόμενο από την Υπηρεσία του Δήμου χρονικό διάστημα απόσυρσης των τραπεζοκαθισμάτων , ώστε να είναι δυνατή η διενέργεια τεχνικών ή άλλων παρεμβάσεων.
5.6 Ο αποχιονισμός όλων των κοινόχρηστων χώρων είναι υποχρέωση του Δήμου πλην των χώρων όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά ιδιώτης και την ευθύνη φέρει εξ ολοκλήρου ο ίδιος.

ΑΡΘΡΟ 6ο

Ειδικοί όροι λειτουργίας

6.1 Στις περιπτώσεις κατεδάφισης, επισκευής ή ανέγερσης οικοδομών και γενικότερα εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, θα χορηγείται από το Δήμο ειδική άδεια χρήσης του πεζόδρομου κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερόμενου και κατάθεσης στο Δήμο εγγυητικής επιστολής, το ύψος της οποίας καθορίζεται κατόπιν εισήγησης της Τεχνικής Υπηρεσίας του  Δήμου για κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη φύση των καθαιρέσεων και αποκαταστάσεων που θα απαιτηθούν για την εργοταξιακή κατάληψη. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και τη διενέργεια αυτοψίας, η εγγυητική επιστολή θα επιστρέφεται στον ενδιαφερόμενο. Σε περίπτωση πρόκλησης φθορών και εφόσον ο ενδιαφερόμενος δεν προβεί στην άρτια εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών, μετά από σχετική πρόσκληση και μέσα σε τακτή προθεσμία, η εγγυητική επιστολή θα καταπίπτει σε βάρος του ιδιοκτήτη του ακινήτου ως ποινική ρήτρα και η αποκατάσταση της επίστρωσης και του εξοπλισμού της οδού στην προηγούμενη κατάσταση, θα γίνεται από το Δήμο.

6.2 Στην περίπτωση ανεγέρσεως νέας οικοδομής, η κατεδάφιση του υπάρχοντος κτίσματος και η εκσκαφή του οικοπέδου επιτρέπεται να γίνεται με μηχανικά μέσα, σύμφωνα με τα οριζόμενα του παρόντος κανονισμού. Απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση στον πεζόδρομο η κίνηση ερπυστριοφόρων μηχανημάτων. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου στο οποίο γίνονται οι ανωτέρω εργασίες, μεριμνά καθημερινά μετά το πέρας των εργασιών, για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση κάθε υλικού που έχει μείνει στην επιφάνεια της οδού (χώματα, λάσπες, μπάζα, υπολείμματα σκυροδέματος κλπ.).

6.3 Κατά την κατεδάφιση, ανέγερση ή επισκευή οικοδομής, θα περιφράσσεται υποχρεωτικά ο προ αυτής χώρος σε απόσταση το πολύ 2,00μ από την οικοδομική γραμμή και σε ύψος 2,50μ από τη στάθμη της οδού, με αδιαπέραστο από τις σκόνες υλικό. Το είδος αυτού του υλικού μπορεί να ορίζεται από το Δήμο. Απαγορεύεται η απόθεση κάθε είδους υλικών έξω από το περίφραγμα αυτό.

6.4 Όταν οι εργασίες ανεγέρσεως νέας οικοδομής φθάσουν στο στάδιο περαίωσης του φέροντος οργανισμού του ισογείου και της πλάκας της οροφής του, τότε το περίφραγμα θα αφαιρείται και αφού αποκατασταθεί πλήρως το οδόστρωμα από τυχόν φθορές, θα τοποθετείται ικρίωμα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρησιμοποίηση από το κοινό όλου του πλάτους της οδού, μέχρι την οικοδομική γραμμή. Το ικρίωμα αυτό θα επενδύεται σε ύψος τουλάχιστον 2,50μ με το ανωτέρω υλικό, ώστε κατά τη διάρκεια των εργασιών να μη ρυπαίνεται το οδόστρωμα.

6.5 Στις περιπτώσεις εκσκαφής του οδοστρώματος για την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας στα δίκτυα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, θα χορηγείται ειδική άδεια από την αρμόδια για τη συντήρηση του οδοστρώματος του πεζόδρομου Υπηρεσία του Δήμου, (άρθρου 47 παρ. 3 του Κ.Ο.Κ.), κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερόμενου. Η αποκατάσταση του οδοστρώματος στην αρχική του μορφή, με τα αυτά υλικά και την αυτή επιμέλεια σύμφωνα με τις οδηγίες του Δήμου, είναι υποχρεωτική και βαρύνει εξ’ ολοκλήρου τον εκτελούντα το έργο, Οργανισμό ή ιδιοκτήτη του ακινήτου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει το Δήμο για το πέρας των εργασιών του. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος δεν προβεί στις παραπάνω ενέργειες μέσα σε τακτή προθεσμία που θα ορίζεται μετά από σχετική πρόσκληση, ο Δήμος θα παρεμβαίνει αναλαμβάνοντας την αποκατάσταση των ζημιών και καταλογίζοντας τα σχετικά έξοδα στους υπεύθυνους.

6.6 Στα φαρμακεία εντός του πεζόδρομου, για τις ημέρες της εφημερίας τους, θα διατίθενται  δύο (2) θέσεις στάθμευσης κοντά στις πλησιέστερες στα φαρμακεία εισόδους από πεζόδρομο.

ΑΡΘΡΟ 7ο

Διοικητικές ποινές και λοιπές κυρώσεις

7.1 Σε περίπτωση παράβασης των όρων και της έκτασης των παραχωρούμενων προς  χρήση κοινόχρηστων χώρων του πεζόδρομου και της πλατείας θα εφαρμόζονται οι κάθε φορά ισχύουσες  διατάξεις περί διοικητικών ποινών σε βάρος του υπόχρεου .

7.2 Στους ιδιοκτήτες οχημάτων που σταθμεύουν παράνομα στο πεζόδρομο ή προβαίνουν σε άλλες παραβάσεις του κανονισμού , θα επιβάλλονται τα  προβλεπόμενα από το Νόμο πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις  θα καταμηνύονται για τις ποινικές συνέπειες των παραβάσεων τους αφού θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια των χρηστών του πεζόδρομου


7.3 Για κάθε προξενούμενη φθορά στον πεζόδρομο ,την πλατεία και στον εν γένει εξοπλισμό τους, θα συντάσσεται από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου σχετικό Πρωτόκολλο εκτίμησης της ζημιάς ,το  ποσό δε αυτό  θα καταλογίζεται και θα βεβαιώνεται σε βάρος του υπαίτιου και θα είναι ανεξάρτητο από τυχόν πρόστιμα που θα προβλέπονται και θα επιβάλλονται για τη συγκεκριμένη παράβαση από άλλες ισχύουσες διατάξεις.


7.4 Για όλες τις παραπάνω παραβάσεις έχουν παράλληλη εφαρμογή οι υπερκείμενες θεσμικές διατάξεις όπως είναι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) , ο Κτιριοδομικός Κανονισμός, ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός κλπ.


7.5 Αρμόδια για την επιβολή των προβλεπόμενων από τον νόμο κυρώσεων είναι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους  η Ελληνική Αστυνομία.

arampantis