Παρασκευή, Μαϊος 03, 2024
Follow Us
Χριστούγεννα και διατροφή -Της Αντιγόνης Μπέκα-Διαιτολόγου-Διατροφολόγου MSc

Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι μια περίοδος χαράς και ξεκούρασης με την κατανάλωση φαγητού και ποτού να κυριαρχεί.

Ωστόσο, πολλοί από εσάς που ήδη ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα διατροφής ανησυχείτε για τα κιλά που μπορεί να πάρετε σ΄αυτό το διάστημα, καθώς κάτι τέτοιο θα πάει πίσω την προσπάθεια σας.

Στόχος αυτού του άρθρου είναι να δώσει κάποιες πρακτικές συμβουλές για το τι να προσέξετε στη διατροφή σας τα φετινά Χριστούγεννα!

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Πράγματι η περίοδος των εορτών έχει αρκετούς εξωτερικούς πειρασμούς (πολλά γλυκά, γιορτινά τραπέζια, εξόδους) που δυσκολεύουν την συμμόρφωση σε κάποιο πρόγραμμα διατροφής. Επομένως, θα ήταν πιο ρεαλιστικό ο στόχος σας γι’αυτό το διάστημα να είναι η διατήρηση και όχι η απώλεια βάρους. Έτσι είναι πιο πιθανό να πετύχετε τον στόχο σας, γεγονός που θα σας ενθαρρύνει να συνεχίσετε την προσπάθεια ενώ θα έχετε αποδείξει στον εαυτό σας οτι έχετε τον έλεγχο της διατροφής σας.

Οργάνωσε σωστά το περιβάλλον σου

Μια τεχνική που γενικά προτείνεται είναι να μην υπάρχουν συνεχώς στο σπίτι και σε εμφανή σημεία τρόφιμα που μας αρέσουν πολύ αλλά ξέρουμε ότι δεν θα πρέπει να τα καταναλώνουμε συχνά. Αδιαμφισβήτητα, εκθέτοντας τους εαυτούς μας σε περισσότερο φαγητό έχουμε περισσότερες πιθανότητες να υπερκαταναλώσουμε. Επομένως, εάν είσαι λάτρης των Χριστουγεννιάτικων γλυκών, θα πρότεινα να μην έχεις συνεχώς την πιατέλα με τα γλυκά πάνω στην τραπεζαρία ή σε σημεία που έχεις οπτική επαφή.

Ξεκίνα την μέρα σου με ένα πλήρες πρωινό

Μην πέσεις στην παγίδα να παραλείψεις το πρωινό σου, ώστε να «κερδίσεις» μερικές θερμίδες, επειδή θα ακολουθήσει κάποιο γιορτινό τραπέζι. Η πείνα είναι πάντα κακός σύμβουλος, επομένως αυτό όχι μόνο δεν θα σε βοηθήσει αλλά θα σε οδηγήσει να φας ακόμα περισσότερο. Ξεκίνα λοιπόν την μέρα σου μ΄ένα ισορροπημένο πρωινό που περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφίμων από τουλάχιστον 3 ομάδες.

Προσπάθησε να διατηρήσεις τους βασικούς κανόνες της διατροφής σου

Ενυδατώσου επαρκώς, χρησιμοποίησε την μέθοδο του πιάτου στα βασικά σου γεύματα (1/2 πιάτου λαχανικά, ¼ υδατάνθρακας, ¼ πρωτεΐνη), απέφυγε να τρως βιαστικά για παράδειγμα ακολούθησε τον ρυθμό αυτού που τρώει πιο αργά στο γιορτινό τραπέζι, συνέχισε το πρόγραμμα γυμναστικής σου κτλ.

Ωστόσο, ακόμα και αν δεν καταφέρεις να εφαρμόσεις τα παραπάνω, σημασία έχει να μπεις γρήγορα στους κανονικούς σου ρυθμούς, γιατί μεγαλύτερη σημασία έχει η διατροφή που θα ακολουθήσεις από την Πρωτοχρονιά μέχρι και τα επόμενα Χριστούγεννα.

Καλά Χριστούγεννα!

                                                                                               

Αντιγόνη Μπέκα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc

Στουγιαννάκη 3-Νάουσα

Τηλ. 23323 01771

Κιν. 6984050471