Κυριακή, Απρίλιος 28, 2024
Follow Us
Φορολογικός Γολγοθάς ξεκινάει από τον επόμενο μήνα – Φωτιά ο Σεπτέμβριος με πληρωμή τεσσάρων δόσεων

Όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος.

mpana

Έτσι με το τέλος του καλοκαιριού επιστρέφει και η Εφορία η οποία και ζητάει από τους φορολογούμενους να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Σε αντίθεση με προηγούμενα καλοκαίρια, οι φορολογούμενοι εφέτος δεν είχαν να φορολογικές υποχρεώσεις.

Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η Εφορία… ξέχασε. Το αντίθετο επιστρέφει δριμύτερη και από τον επόμενο μήνα και μέχρι το Φεβρουάριο του 2022 οι φορολογικές υποχρεώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές και οι φορολογούμενοι έχουν να ανέβουν έναν πραγματικό Γολγοθά.

Ο Σεπτέμβριος είναι αναμφίβολα ο πλέον δύσκολος μήνας, αφού οι φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλλει ακόμη την φορολογική τους δήλωση και το εκκαθαριστικό που θα προκύψει θα είναι χρεωστικό, πρέπει να πληρώσουν… τριπλή δόση. Παράλληλα τους περιμένει και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, όσοι έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρώσουν δύο δόσεις, από τις συνολικά οκτώ που προβλέπονται για το φόρο εισοδήματος.

Παράλληλα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου όμως, θα πρέπει να πληρώσουν, μία επιπλέον δόση για τον φόρο εισοδήματος και την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ.

Όλα αυτά συνέβησαν μετά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις στην διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Ουσιαστικά δόσεις που ήταν να πληρωθούν στο τέλος Ιουλίου και το τέλος Αυγούστου, ναι μεν μεταφέρθηκαν αλλά πλέον συσσωρεύονται για τον Σεπτέμβριο.

Στο υπουργείο Οικονομικών αντιλαμβάνονται ότι έχει δημιουργηθεί μία υπέρμετρη επιβάρυνση των φορολογουμένων και ετοιμάζουν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ την αλλαγή του συστήματος, το οποίο θα προβλέπει την πληρωμή του σε περισσότερες δόσεις (περίπου 10) από το 2022.

Ας δούμε το ημερολόγιο των πληρωμών στην Εφορία ανά μήνα για το επόμενο χρονικό διάστημα:

Σεπτέμβριος 2021: Πληρωμή δύο δόσεων από το φόρο εισοδήματος του 2021 μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία πληρωμή της 3ης δόση του φόρου εισοδήματος μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και ταυτόχρονα έναρξη πληρωμής του ΕΝΦΙΑ με καταβολή της πρώτης δόσης.

Οκτώβριος 2021: Πληρωμή της 2ης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της 4ης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Νοέμβριος 2021: Πληρωμή της 3ης δόσεις ΕΝΦΙΑ και της 5ης δόσης του φόρου εισοδήματος

Δεκέμβριος 2021: Πληρωμή της 6ης δόσης του φόρου εισοδήματος και της 4ης δόση του ΕΝΦΙΑ. Πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2022 και πληρωμή εφάπαξ (για όσους του επιθυμούν) του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής, ώστε να εξασφαλίσουν την έκπτωση του 15% που προβλέπει η νομοθεσία

Ιανουάριος 2022: Πληρωμή της 7ης δόσης του φόρου εισοδήματος και της 5ης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Πληρωμή της δόσης από τις ρυθμισμένες οφειλές που είχαν παγώσει λόγω πανδημίας. Πληρωμή της πρώτης δόσης από την επιστρεπτέα προκαταβολή (εξόφληση σε 60 δόσεις).

Φεβρουάριος 2022: Τελευταία δόση για φόρο εισοδήματος και για ΕΝΦΙΑ. Πληρωμή ρυθμισμένων οφειλών, αλλά και 2η δόση από την επιστρεπτέα.

Και όποιος νομίζει ότι ο Μάρτιος δεν θα έχει οφειλές, πλανάται πλάνη οικτρά. Κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2022.

πηγή:newsit.gr

aenbee