Κυριακή, Μαϊος 19, 2024
Follow Us
Οι αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Νάουσας για τον «Τρούλλο»

ΘΕΜΑ : «Γνωμοδότηση επί της Διαβίβασης φακέλου Μελέτης  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)  στα πλαίσια της διαδικασίας Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του έργου Αιολικού Πάρκου (Α/Π) ισχύος 21 MW της εταιρείας με την επωνυμία Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ- ΑΒΕΤΕ- VECTOR ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Αιολικό Πάρκο Τρούλλος Ο.Ε. και Περιβαλλοντική ταυτότητα (ΠΕΤ) 2102476120, και το οποίο θα κατασκευαστεί στην θέση Τρούλλος στο Δήμο Νάουσας, Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.»

mpbee

Στη Νάουσα σήμερα, ημέρα Δευτέρα 14-06-2021  και ώρα 10.00 π.μ. συνεδρίασαν δια περιφοράς τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Νάουσας για την πραγματοποίηση της 5ης συνεδρίασης  μετά από την υπ΄αριθμ. 8807/10-06-2021 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου κ. Τριανταφύλλου Γιώργου, σύμφωνα με το άρθρο 75, ν3852/2010 (ΦΕΚ α΄ 87)

ΠΑΡΟΝΤΕΣ                                                      ΑΠΟΝΤΕΣ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                      ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ ΠΑΝΑΙΛΑ 

ΤΑΣΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΤΖΟΥΒΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΜΠΑΛΤΑΤΖΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΧΑΤΖΗΪΩΑΝΝΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Αφού διαπιστώθηκε η νόμιμη απαρτία άρχισε η Συνεδρίαση.

                 Το 5ο θέμα  της ημερήσιας διάταξης αφορά την απόφαση της έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου Κοινότητας Νάουσας σχετικά με την γνωμοδότηση επί της επί της Διαβίβασης φακέλου Μελέτης  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για γνωμοδότηση στα πλαίσια της διαδικασίας Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του έργου Αιολικού Πάρκου (Α/Π) ισχύος 21 MW της εταιρείας με την επωνυμία Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ- ΑΒΕΤΕ- VECTOR ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Αιολικό Πάρκο Τρούλλος Ο.Ε. και Περιβαλλοντική ταυτότητα (ΠΕΤ) 2102476120, και το οποίο θα κατασκευαστεί στην θέση Τρούλλος στο Δήμο Νάουσας, Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος πήρε τον λόγο κι ανέφερε την απόφαση του τοπικού συμβουλίου Νάουσας σχετικά με το θέμα η οποία αναφέρει ότι

 Τα μέλη του Συμβουλίου δήλωσαν ΟΜΟΦΩΝΑ την ΑΡΝΗΤΙΚΗ τους στάση στο βαρυσήμαντο αυτό θέμα.
 Σύμβουλοι της Κοινότητας του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Βαλαής, Σταύρος Ζάχος, Χρήστος Πίτος τοποθετήθηκαν:

Τασσόμαστε υπέρ των Α.Π.Ε. καθώς αυτές είναι ένα ακόμα μέσο διασφάλισης ενός υγιούςπλανήτη.
Ωστόσο, η θέση μας απέναντι στην εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού στο Βέρμιο καιιτην θέση «Τρούλος», είναι ΑΡΝΗΤΙΚΉ.
Οι βασικοί λόγοι της στάσης αυτής είναι αρχικά το γεγονός πως δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους οι τρομακτικές παρεμβάσεις που απαιτούνται να γίνουν στο φυσικό περιβάλλον για την εγκατάστασή τους,
καθώς πρόκειται για τεραστίου μεγέθους ανεμογεννήτριες με αυξημένες χωρικές ανάγκες στην μεταφορά και την τοποθέτηση των κατασκευών.
Επιπλέον, είναι προφανές ότι η τουριστική ανάπτυξη του ορεινού όγκου δεν καθίσταται δυνατή, αφού συμβάλλουν αρνητικά στην αισθητική του χώρου, ενώ μερικές διατάξεις τους, προκαλούν πολύ θόρυβο.
Η συγκεκριμένη τοποθεσία δε, βρίσκεται και σε πολύ κοντινή απόσταση με το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Επίσης, δεδομένου του ήδη επιβαρυμένου τοπίου και του χαμηλού αιολικού δυναμικού του Βερμίου δεν νοείται η εκλογή της τοποθεσίας, ως ιδανική, για δημιουργία αιολικών εγκαταστάσεων πλέον των όσων ήδη βρίσκονται στις κορυφές του όρους.
Αφουγκραζόμενοι την κοινή γνώμη και θέτοντας ως προτεραιότητα την κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον, δηλώνουμε για ακόμα μία φορά πως η θέση μας παραμένει σταθερά αρνητική.
  Ελπίζουμε να σταματήσουν οι τεχνικές αυτές παρεμβάσεις στο βουνό μας, που αποτελεί ζωτικό πνεύμονα της Νάουσας και των γύρω περιοχών

                Στη συνέχεια τα μέλη αφού άκουσαν την παραπάνω απόφαση και μετά από διαλογική συζήτηση

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΜΟΦΩΝΑ

Γνωμοδοτούν αρνητικά επί της Διαβίβασης φακέλου Μελέτης  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)  στα πλαίσια της διαδικασίας Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του έργου Αιολικού Πάρκου (Α/Π) ισχύος 21 MW της εταιρείας με την επωνυμία Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ- ΑΒΕΤΕ- VECTOR ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Αιολικό Πάρκο Τρούλλος Ο.Ε. και Περιβαλλοντική ταυτότητα (ΠΕΤ) 2102476120, και το οποίο θα κατασκευαστεί στην θέση Τρούλλος στο Δήμο Νάουσας, Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και να εισηγηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος.

Η  απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό 22/2021.

Για το λόγο αυτό συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται ως εξής:

 

O  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                       ΤΑ  ΜΕΛΗ

(ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ)

 

ΑΚΡΙΒΕΣ   ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

safter