Κυριακή, Μαϊος 19, 2024
Follow Us
Συμμετοχή φορέων της Νάουσας στην 24ωρη απεργία των γιατρών και στις δράσεις των Υγειονομικών

Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας Νομού Ημαθίας

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΑΘΙΑΣ « Γιώργος Βουτυράς»

Σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας και Βέροιας

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας- Πέλλας

Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Ημαθίας- Πέλλας

Σωματείο εργαζομένων στη Νηματουργία Βαρβαρέσος

Συνάδελφοι

Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους , τα σωματεία , τους αυτοαπασχολούμενους , βιοπαλαιστές αγρότες και τους φορείς τους , τη νεολαία και τους συνταξιούχους να μπούμε μπροστά στον αγώνα της υπεράσπισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας .

Αφορά την ίδια μας τη ζωή! Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις , όπως και η σημερινή της ΝΔ , υποβαθμίζουν  τα νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας της χώρας και του νομού μετατρέποντας τα σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Την ίδια ώρα οι ιδιωτικές κλινικές, μικροβιολογικά κέντρα, κέντρα αιμοκαθάρσεων , αποκατάστασης κα φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια αποδεικνύοντας ότι για να βρει την υγειά του κάποιος με χαμηλό εισόδημα σήμερα χρειάζεται να βάλει βαθιά το χέρι στη τσέπη.

Στα Δημόσια νοσοκομεία και συνολικά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα εξής:

Με την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ , που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν μόνο 2 ασθενοφόρα στο νομό . Δηλαδή σε περίπτωση που υπάρξουν δύο περιστατικά , το επόμενο δεν θα έχει τη δυνατότητα κάλυψης με κίνδυνο να ζήσουμε αυτά που έγιναν στη χώρα μας με μεταφορά σε αγροτικά οχήματα , ακόμα και την απώλεια ζωής.

Με καθυστερήσεις σε τακτικά χειρουργεία , που οφείλονται στις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ( πχ αναισθησιολόγοι). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν εγχειρήσεις ( χολή, ορθοπαιδικές κα) αναγκάζοντας τον ασθενή να η να απευθυνθεί σε κάποια ιδιωτική κλινική πληρώνοντας βαρύ κόστος η να αναμένει για μήνες!

Με ελλείψεις σε ειδικότητες , με αποτέλεσμα ακόμα και μια απλή εξέταση να καθυστερεί , να περιμένουμε με τις ώρες ακόμα και μέρες .

Με την μετατροπή των Κέντρων Υγείας, σε υποβαθμισμένες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας με αποτέλεσμα όλοι να απευθύνονται στα νοσοκομεία.

Με την παραπάνω είσοδο εργολάβων στα Νοσοκομεία , όπως στη σίτιση και καθαριότητα σε Βέροια και Νάουσα, με ιδιωτικό ασθενοφόρο στη Νάουσα , ιδιώτη στα πλυντήρια υγειονομικού ρουχισμού στη Βέροια κα, που έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος για τις μονάδες υγείας , με ταυτόχρονη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας των υγειονομικών αλλά και της ίδιας της υγιεινής στα νοσοκομεία καθώς για τον ιδιώτη φάρμακα και άλλες πρώτες ύλες θεωρούνται κόστος.

Με τα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία , που μας αναγκάζουν να πληρώνουμε για κάτι που θα έπρεπε να είναι δωρεάν.

Με εξαντλημένους υγειονομικούς και κακοπληρωμένους , με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται αντικειμενικά το επίπεδο παροχής υγειονομικής περίθαλψης , καθώς πολλοί ( πχ Γιατροί) δεν επιλέγουν τα νοσοκομεία του νομού η φεύγουν στο εξωτερικό.

Με λιγότερες κλινικές σε σχέση με λίγα χρόνια πριν ( πχ Νάουσα) που είναι αποτέλεσμα της μετατροπής των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και αυτόνομες μονάδες που λογαριάζουν τις υγειονομικές παροχές στη ζυγαριά κόστους – οφέλους.

Θεωρούμε πρόκληση από την κυβέρνηση να θεωρεί ως κόστος και ως περιττό έξοδο που θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό,  την υγεία των λαϊκών οικογενειών , τη στιγμή μάλιστα που για το 2024 προβλέπονται 6,4 δις παραπάνω φόροι από τις τσέπες μας.

Αποτελεί ντροπή το 2023, τη στιγμή που τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας υποβαθμίζονται , να βλέπουμε αυτές τις τραγικές εικόνες στη Παλαιστίνη και τη λωρίδα της Γάζας με νοσοκομεία να βομβαρδίζονται , τον Ισραηλινό στρατό να εισβάλει και να τα μετατρέπονται  σε εμπόλεμη ζώνη. Την ίδια στιγμή να δίνονται εκατοντάδες εκατομμύρια για αποστολή φρεγατών και στρατιωτικού εξοπλισμού στη Μέση Ανατολή εμπλέκοντας μας στη σφαγή στη Παλαιστίνη .

Δεν παίζουμε τη ζωή μας κορώνα γράμματα . Ενώνουμε τη φωνή μας με το δίκαιο αγώνα των γιατρών και υγειονομικών διεκδικώντας :

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας».

Ενίσχυση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό  και ασθενοφόρα .

Να μην συγχωνευτεί, κλείσει κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο. Ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων , με λειτουργία όλων των κλινικών και επαναλειτουργία όσων είναι αναγκαίο.

Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας , με 24ωρη λειτουργία με σκοπό την πρόληψη .

Ενίσχυση και λειτουργία των αγροτικών ιατρείων στα χωριά.

Ενίσχυση του ΕΟΠΥ και του τμήματος Τεχνικής επιθεώρησης Εργασίας

Γ’ αυτό το λόγο συμμετέχουμε αγωνιστικά στην 24ωρη απεργία των Γιατρών και στις δράσεις των Υγειονομικών , κάνοντας και δική μας υπόθεση την υπεράσπιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Τετάρτη  29/11 στις 10πμ έξω από το Νοσοκομείο Νάουσας

Πέμπτη 30/11 στις 10πμ έξω από το Νοσοκομείο Βέροιας