Πέμπτη, Μαϊος 02, 2024
Follow Us
Συνέντευξη του Νίκου Κουτσογιάννη στη "Βραδυνή της Κυριακής"

Συνέντευξη στη "Βραδυνή της Κυριακής" και στον Κώστα Μελισσόπουλο παραχώρησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Νάουσας και επικεφαλής του Κοινού Τόπου Νίκος Κουτσογιάννης, σχετικά με τα σχέδιά του για τον Δήμο της Νάουσας, ενώ ασκεί κριτική στη σημερινή ηγεσία του Δήμου.

Του Κώστα Μελισσόπουλου

Τα σχέδια του για τη Νάουσα παρουσιάζει σήμερα στη ΒτΚ ο υποψήφιος δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης, επικεφαλής του συνδυασμού “Κοινός Τόπος”. Ο κ.Κουτσογιάννης θήτευσε ως δήμαρχος την περίοδο 2014-2019, και σήμερα διεκδικεί εκ νέου το δήμο, εξηγώντας τους λόγους, ασκώντας κριτική στην σημερινή ηγεσία του δήμου, και υπογραμμίζοντας τις άμεσες προτεραιότητες του.

Κύριε Κουτσογιάννη η πόλη σας η Νάουσα, έχει μια πολύ πλούσια ιστορία άμεσα συνδεδεμένη με τον Αριστοτέλη και την αρχαία Μακεδονία, ενώ πρωτοπορεί και στην οινοποιία. Πιστεύετε ότι έχουν αξιοποιηθεί αυτά τα πλεονεκτήματα της περιοχής σας στο βαθμό που έπρεπε;

Αριστοτέλης και ξινόμαυρο, αλλά και λαμπρή βιομηχανική ιστορία με τα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας. Η Νάουσα ήταν το Μάντσεστερ των Βαλκανίων μέχρι τα μισά του 20 αιώνα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί είχε άφθονη και φθηνή ενέργεια, την ενέργεια του νερού! Εμείς διακριθήκαμε πανευρωπαϊκα για την μελέτη των μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών που αξιοποιούν το πόσιμο νερό της πόλης, βάλαμε στο τουριστικό χάρτη την περιοχή με το destination branding, το “Sorry No Beaches!” και τις παρουσιάσεις των εκλεκτών κρασιών μας, ξεκινήσαμε στενή συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων για την ανάδειξη του πρώτου πανεπιστημίου της οικουμένης, της Σχολής του Αριστοτέλη. Η επόμενη διοίκηση του Δήμου τα αγνόησε ή τα κατάργησε! 

Εάν εκλεγείτε ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας τον πρώτο χρόνο, και ποιες θα είναι οι βασικές στοχεύσεις του έργου σας κατά τη διάρκεια της θητείας;

Η Νάουσα και τα χωριά της πρέπει να ακμάσουν ξανά. Να κρατήσουμε εδώ τους νέους μας, να προσελκύσουμε επισκέπτες αλλά και επενδυτές, επιχειρηματίες και επαγγελματίες που αναζητούν έναν ωραίο τόπο με σύγχρονες υποδομές, προσβάσιμο από το μεγάλο αστικό κέντρο και τους οδικούς άξονες, με καλύτερη όμως ποιότητα ζωής και άμεση επαφή με τη φύση. Αυτός είναι ο στόχος μου και αυτό θα υπηρετήσει η επόμενη θητεία του Κοινού Τόπου.

Το πρόγραμμα σας είναι άμεσα εφαρμόσιμο;

Το πρόγραμμα μας θα αρχίσει να εφαρμόζεται αμέσως γιατί στο μεγαλύτερο του μέρος ήταν ήδη σε εφαρμογή πριν αναλάβει ο σημερινός Δήμαρχος. Στις προτεραιότητες είναι ο Τουρισμός -άμεσες ενέργειες για να καλύψουμε το χαμένο χρόνο-, Αγροτική οδοποιία και αρδευτικά, Πολιτική Προστασία με ενισχυμένη πυρασφάλεια και νέα μελέτη αντιπλημμυρικών, νέο μνημόνιο συνεργασίας με τους διαπρεπείς αρχαιολόγους μας για το πάρκο στη Μίεζα και την εγκατάσταση στα κτίρια του παλιού εργοστασίου Λόγγου - Τουρπάλη…. Μέχρι τον Αύγουστο του 2024, οι υπηρεσίες του Δήμου θα έχουν ξεσκονίσει τους φακέλους του ενεργειακά πρότυπου Δημαρχείου στη Βέτλανς, των φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτιρίων μας και της επέκτασης των υπογειοποιήσεων των κάδων. Έχουμε πολλή δουλειά!

Παραδίδοντας τη δημαρχία το 2019, τι αφήσατε σε εκκρεμότητα στον σημερινό δήμαρχο και τι από όλα αυτά προωθήθηκε; 

Το νέο Δημαρχείο μεταξύ άλλων, που επιτέλους θα συγκεντρώσει όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και θα τις κάνει προσβάσιμες στους πολίτες όλης της περιοχής με υπόγειο πάρκινγκ και σταθμό λεωφορείων, είναι ένα από αυτά που εγκαταλείφθηκαν. Τα περισσότερα έργα που είδε η Νάουσα τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν ήδη δρομολογημένα ή είχαν αρχίσει να εκτελούνται πριν το 2019. Οι ασφαλτοστρώσεις στο δίκτυο των αγροτικών δρόμων, τα έργα ύδρευσης του Ροδοχωρίου, της Μαρίνας, του Κοπανού και της Χαρίεσας, ή το αποχετευτικό των πεδινών κοινοτήτων ήταν όλα έργα σχεδιασμένα και ενταγμένα σε προγράμματα χρηματοδότησης από εμάς. Τι προχώρησε όμως πέρα από τα έτοιμα; Τι καινούργιο σχεδιάστηκε και δρομολογήθηκε; Φοβάμαι πως τίποτα! Η δικαιολογία της πανδημίας είναι πραγματικά αφελής. Με άδειους δρόμους, πλατείες, σχολεία και γυμναστήρια, είσαι στον παράδεισο του εργοταξίου! Ο Δήμος δεν είναι καφενείο που κλείνει και περιμένει την επιδότηση!