Κυριακή, Απρίλιος 28, 2024
Follow Us
Πλήθος κόσμου στο αντάμωμα Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων στη Νάουσα

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην 32η Πανελλήνια Συνάντηση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, Αντιστασιακών, φίλων και απογόνων της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που έγινε σήμερα στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε έναν γνώριμο χώρο, δίνοντας ακόμα μια χρονιά την ευκαιρία σε μεγαλύτερους αγωνιστές να ξανασμίξουν και σε νεότερους να έρθουν σε επαφή με την ιστορία της δρακογενιάς της δεκαετίας του 1940 και της ελληνικής πολιτικής προσφυγιάς στις χώρες του σοσιαλισμού μέσα από την έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και φωτογραφικού υλικού.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γιώργος Κασαπίδης, μέλος του ΔΣ του παραρτήματος Νάουσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ο Νίκος Βάγιας, εκ μέρους του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ενώ την κεντρική ομιλία έκανε στην εκδήλωση ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του αγώνα από το συγκρότημα Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Γ. Κασαπίδης: Στο σοσιαλισμό «Τα όνειρα των κολασμένων της γης έγιναν πραγματικότητα»

Ο Γ. Κασαπίδης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της περιόδου της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, μιας ιστορικής περιόδου όπου «τα όνειρα των κολασμένων της γης έγιναν πραγματικότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ο ίδιος από το βήμα της συγκέντρωσης κάλεσε σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών στη Νάουσα, την Δευτέρα 3 Ιούλη στις 6.30 π.μ. στη πύλη του Νοσοκομείου Νάουσας ενάντια στην απόλυση της αγωνίστριας Χρυσάνθης Μπόλα από την ιδιωτικοποιημένη σίτιση του Νοσοκομείου για τα πολιτικά της φρονήματα, αλλά και στην συγκέντρωση την Τρίτη 4 Ιούλη στην πλατεία Καρατάσου στην ομιλία ενημέρωσης και διαμαρτυρίας που αφορά το ξεπούλημα και την καταστροφή του Βερμίου για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ν. Βάγιας: Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι δείκτης ανόδου του κύρους του Κόμματος στην εργατική τάξη και σε όλο τον λαό

 

Με τη σειρά του, ο Νίκος Βάγιας εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αλλά και όσους συμμετείχαν στο φετινό ραντεβού. Ακόμα κάλεσε τους απογόνους των πολιτικών προσφύγων 2ης και 3ης γενιάς να γίνουν μέλη, να πλαισιώσουν τη ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και να αγωνιστούν μαζί για την προστασία της Ιστορίας του έπους των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ αλλά και του ΔΣΕ από κάθε διαστρέβλωση, ψεύδος και λήθη.

Το ΚΚΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες ψηφοφόρους που ενίσχυσαν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, όσους έδωσαν μαζί μας και σε αυτές τις εκλογές τη μάχη για την εκλογική του άνοδο. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαμόρφωσης νέου συσχετισμού στη Βουλή και νέας κυβέρνησης. Το ΚΚΕ με άνοδο 100.000 ψήφους και 2,5% σε ποσοστό εξέλεξε 21 βουλευτές, 6 περισσότερους από το 2019.

Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ είναι δείκτης ανόδου του κύρους του Κόμματος στην εργατική τάξη και σε όλο τον λαό. Κύρος που έχει κατακτηθεί από το γεγονός ότι το Κόμμα πρωτοστάτησε σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα της προηγούμενης περιόδου.

(…) Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για τον λαό. Το ΚΚΕ θα κάνει από αύριο κιόλας πράξη τη δέσμευσή του ότι θα βρεθεί στο μετερίζι μιας 100% μαχητικής, εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης. Ο ελληνικός λαός να μη δείξει καμία αναμονή, να μη δώσει καμιά περίοδο χάριτος, ιδιαίτερα ένα μεγάλο τμήμα του λαϊκού κόσμου που ψήφισε ΝΔ με βαριά καρδιά.

Από αύριο η εργατική τάξη και οι λαϊκές δυνάμεις θα βρίσκονται απέναντι σε νέο γύρο επίθεσης από τη κυβέρνηση της ΝΔ, στο φόντο νέων εξελίξεων και δεδομένων:

  • Την υλοποίηση των νέων μνημονιακών προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Συμφώνου Σταθερότητας.
  • Το πέρασμα στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.
  • Το ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής κρίσης.
  • Τις εξελίξεις στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, την επιδίωξη για μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στο πλευρό των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών, όπως και τις υπό ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα δρομολογούμενες αρνητικές διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά.

Στις κατευθύνσεις αυτής της πολιτικής θα συναινέσουν ουσιαστικά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλες δυνάμεις που βρίσκονται σήμερα στο κοινοβούλιο.

Η ενισχυμένη παρουσία στη Βουλή του ακροδεξιού και φασιστικού χώρου είναι ακόμα μια αρνητική εξέλιξη αυτών των εκλογών. Δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός, γιατί επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι οι ρίζες του φασισμού - ναζισμού βρίσκονται στο ίδιο το σύστημα και στο κράτος, είναι βαθιές και υπάρχουν διάφορα κέντρα και συμφέροντα που τους στηρίζουν, άλλωστε είναι γέννημα - θρέμμα αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Τροφοδότης του φασισμού είναι η επίσημη πολιτική της ΕΕ, του αντικομμουνισμού και της θεωρίας των δύο άκρων, η πολιτική της ΕΕ στα ζητήματα μετανάστευσης, οι πολιτικές καταστολής και χτυπήματος του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Και μόνο το εργατικό λαϊκό κίνημα είναι αυτό που μπορεί με μπροστάρη το ΚΚΕ να τον εξουδετερώσει.

Ο δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών βρίσκεται στην ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της αστικής πολιτικής, του ταξικού της χαρακτήρα, των κομμάτων και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν, του κράτους του κεφαλαίου. Του ρεύματος που δεν αναζητά νέους σωτήρες από μια κυβερνητική εναλλαγή, του ρεύματος που αναζητά λύση στα σημερινά προβλήματα μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, τη συμμετοχή στο κίνημα, τη συλλογική δράση, την ταξική πάλη.

Μπροστά μας βρίσκονται σημαντικές πολιτικές μάχες, ξεχωρίζουμε σε αυτήν τη διαδικασία τη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Υπάρχει δυνατότητα να εκφραστεί και σε αυτήν τη μάχη μια ενισχυμένη συσπείρωση εργατικών - λαϊκών δυνάμεων που συμπορεύονται με το ΚΚΕ, στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πανελλαδικά.

Λ. Στολτίδης: Γνωρίζουμε καλά τις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας!

Ο Λεωνίδας Στολτίδης μετέφερε θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς εκ μέρους του Κόμματος στους πρωταγωνιστές και ζωντανούς φορείς της ιστορίας του, ενώ αναφερόμενος στα διδάγματα και την προσφορά της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, είπε: «Τα διδάγματα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που ο τροχός της Ιστορίας προσωρινά κινείται προς τα πίσω, σήμερα που το διεθνές επαναστατικό και κομμουνιστικό κίνημα βρίσκεται σε συνθήκες κρίσης και υποχώρησης, σήμερα που οι μακρόχρονες συνέπειες της αντεπανάστασης ενισχύουν τη λαθεμένη αντίληψη πολλών, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική διέξοδος από τον καπιταλισμό.

Μάταια, όμως, οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης ισχυρίζονται ότι ο καπιταλισμός είναι αναντικατάστατος και αιώνιος. Οι νίκες των λαών και των εργαζόμενων, τα πρωτοφανή επιτεύγματα της σοσιαλιστικής κοινωνίας, που έφερε στην ανθρωπότητα η Οχτωβριανή Επανάσταση, απέδειξαν ότι είναι εφικτή μια κοινωνία χωρίς καπιταλιστές, η εργατική τάξη μπορεί χωρίς αφεντικά.

Η Οχτωβριανή Επανάσταση έφερε στο προσκήνιο μιαν ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας κι εσείς είστε οι ζωντανοί μάρτυρες της αλήθειας της!».

Στη συνέχεια, ο Λ. Στολτίδης στάθηκε την επικίνδυνη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, που όπως είπε εμπλέκει ολοένα βαθύτερα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, την μετατρέπει σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και ταυτόχρονα σε στόχο απαντητικών χτυπημάτων, αλλά και στις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία:

«Η εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης, τα σχέδιά της να προωθηθεί καλύτερα στην περιοχή, να πάρει μεγαλύτερο κομμάτι από τη λεία της καταλήστευσης των λαών. Το ίδιο όμως επιδιώκει και η τουρκική αστική τάξη. Οι σχέσεις των δύο χωρών οξύνονται, οι αντιπαραθέσεις των δύο αστικών τάξεων δημιουργούν μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση σύγκρουσης των δύο λαών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται. Ο κίνδυνος της επέκτασής του μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Είναι χρέος του λαού μας – και σε αυτήν την αντιπαράθεση – να πάρει θέση στη σωστή πλευρά της Ιστορίας!

Το Κόμμα καταδίκασε από την πρώτη στιγμή την απαράδεκτη, ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας κι εξέφρασε την αλληλεγγύη στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας, σε όλους τους λαούς, που είναι πάντα τα θύματα της κρεατομηχανής των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Γνωρίζουμε καλά: οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η ιμπεριαλιστική ειρήνη έχουν τον ίδιο παρονομαστή – τα κέρδη του κεφαλαίου, έχουν και τα ίδια θύματα – τους λαούς, που θυσιάζουν το μόχθο τους, τα όνειρά και τη ζωή τους ακόμη για τα κέρδη των ολίγων!

Για μας ο αγώνας για ειρήνη σημαίνει αγώνα ενάντια στο σάπιο σύστημα, που υποβαθμίζει την ανθρώπινη ζωή και ύπαρξη, που γεννάει κρίσεις, ανεργία, φτώχεια, προσφυγιά, επεμβάσεις και πολέμους. Είναι αγώνας για ένα άλλο κόσμο χωρίς εκμεταλλευτές κι εκμετάλλευση, για τον κόσμο της συναδέλφωσης των λαών, όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από καταγωγή, θρήσκευμα, φύλλο και χρώμα του δέρματος.

Καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή τις ανιστόρητες, αντικομμουνιστικές και αντισοβιετικές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, που αποτέλεσαν την ιδεολογική προπαρασκευή της εισβολής. Η επίκληση του αντιφασισμού από την ηγεσία της Ρωσσίας είναι προσχηματική.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας επιδιώκει να έχει ισότιμη θέση στη λεηλασία του πλούτου, ισότιμα συμμετέχει και στο ξαναγράψιμο της ιστορίας και στον αντικομμουνισμό, και συναγωνίζεται το ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Η γιγάντια σοβιετική κληρονομιά, ο πλούτος που παράχθηκε από τους λαούς της Σ.Ε. κατασπαράζεται, καταστρέφεται, Από την λεηλασία αυτού του πλούτου, την οικειοποίηση και τον κατακερματισμό του δημιουργήθηκε το κεφάλαιο στη Ρωσία, στην Ουκρανία καθώς και στις άλλες πρώην σοσιαλιστικές δημοκρατίες.

Οι ρωσική κυβέρνηση και η αστική τάξη της καπηλεύονται τα φιλοσοβιετικά και αντιφασιστικά συναισθήματα του ρωσικού λαού γιατί τριάντα χρονιά και πλέον μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού ένα μεγάλο τμήμα του λαού νοσταλγούν την ζωή τους στον σοσιαλισμό.

sun

Αναδεικνύουμε και καταδικάζουμε ταυτόχρονα και την αισχρή υποκρισία του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, της ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων ευρωατλαντικών κομμάτων. Που τώρα αντιλήφθηκαν δήθεν τις πράξεις αναθεώρησης των Διεθνών Συνθηκών και αλλαγής των συνόρων.

Το Διεθνές Δίκαιο είναι ζήτημα συσχετισμού δύναμης!

Σήμερα πολλαπλασιάζονται τα δεινά και οι κίνδυνοι για τους λαούς, γιατί η δύναμη σήμερα είναι στα χέρια των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Γιατί σήμερα δεν υπάρχουν πια η ΕΣΣΔ και το παγκόσμιο σοσιαλιστικό σύστημα.

Οι πόλεμοι είναι το αποτέλεσμα των ανταγωνισμών ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές, που μέσα στη βαθιά κρίση του ιμπεριαλιστικού συστήματος δεν μπορούν να ξεπεραστούν με διπλωματικά και πολιτικά μέσα.

Ο σημερινός πόλεμος στην Ουκρανία δεν ήρθε από το πουθενά! Ο λαός της Ουκρανίας σήμερα δέχεται τα πυρά των αντιμαχόμενων ιμπεριαλιστικών κρατών κι ενώσεων, γιατί η χώρα αυτή διαθέτει πολλά φυσικά πλούτη κι έχει σημαντική γεωστρατηγική θέση. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι αντιπαραθέσεις, εδώ και 30 χρόνια, προετοίμασαν κι έφεραν το σημερινό πόλεμο.

Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, που το 2014 φύτεψαν, στήριξαν και στηρίζουν τις αντιδραστικές κυβερνήσεις στην Ουκρανία όπως της μαριονέτας τον Ζελένσκι και τις ομάδες των νεοναζί. Που από το 1991 προωθούν την επέκτασή τους στα ανατολικά και τη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας. Από την άλλη είναι η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, που προωθεί και αυτή τα δικά της σχέδια στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Που δημιουργεί τις δικές της οικονομικές και στρατιωτικές Ενώσεις.

Και οι μεν, και οι δε προωθούν τα συμφέροντα των δικών τους κεφαλαιοκρατών, των δικών τους μονοπωλίων.

Κάποια στιγμή, φίλες και φίλοι, τα κανόνια θα σωπάσουν στην Ουκρανία, με τα όποια θύματα και καταστροφές που θα πληρώσουν και οι δύο λαοί. Ο κίνδυνος όμως για έναν νέο πόλεμο, ίσως ακόμη πιο θανατηφόρο, ακόμη πιο γενικευμένο, δε θα εκλείψει.

Γιατί θα συνεχίσει να υπάρχει η μήτρα που το γεννά, ο ιμπεριαλισμός. Αυτήν την ένοχη μήτρα πρέπει να καταστρέψουν οι λαοί!

Σήμερα απέναντι στις παλιές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στήνεται το μπλοκ των νέων κι ανερχόμενων. Η ορατή πλέον προοπτική αντικατάστασης των ΗΠΑ από την Κίνα στην ιμπεριαλιστική πρωτοκαθεδρία, τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για περιορισμό και ανάσχεση της Κίνας και της Ρωσίας είναι οι πραγματικές αιτίες κι εκφράσεις αυτών των ανταγωνισμών. Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να δεχτεί δύο νέα μέλη, τη Φιλανδία και τη Σουηδία. Η δράση του επεκτείνεται σε όλη την υδρόγειο, γίνεται ολοένα και πιο επιθετικό.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει στο φως νέα σχέδια για αλλαγές συνόρων και στα Βαλκάνια. Γνωρίζουμε καλά ότι αυτό μόνο με το αίμα των λαών μπορεί να γίνει.

Οι λαοί δεν πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στον έναν ή στον άλλον ιμπεριαλιστή!

Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Δεν έχουν κανένα όφελος από αυτήν την αντιπαράθεση. Ενωμένοι πρέπει να δώσουν τον κοινό τους αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και τον πόλεμο. Κανένας λαός δεν πρέπει να μπει κάτω από τις σημαίες των ιμπεριαλιστών, καμίας αστικής τάξης.

Καμία εμπιστοσύνη στην αστική τάξη, στις κυβερνήσεις και τα κόμματά της!

Γνωρίζουμε καλά τις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας!

Παλεύουμε ο ίδιος να εμπιστευτεί τη δύναμή του!

Ξεχωριστή θέση στους Αγώνες του λαού μας στο εργατικό στο λαϊκό κίνημα έχουμε οι απόγονοι της ηρωικής δρακογενειάς των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης και του ΔΣΕ.

Τα παιδιά των αγωνιστών και αγωνιστριών πρέπει και τώρα, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές να βρισκόμαστε μαζί και πλάι στο ΚΚΕ, στους αγώνες για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά, στους αγώνες για την σοσιαλιστική προοπτική.

Εμείς είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας!

Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, θα νικήσουμε».

πηγή:902.gr