Πέμπτη, Μαϊος 02, 2024
Follow Us
Νικόλας Καρανικόλας: «Η ανάπτυξη του τόπου δεν γίνεται με μαγικά ραβδάκια»- Η συνέντευξη του δημάρχου Νάουσας στην inaoussa εν τύπω

Τον δήμαρχο Νάουσας κ. Νικόλα Καρανικόλα φιλοξενεί στο πρώτο φύλλο της η inaoussa εν τύπω.

mpaste

Έχοντας κλείσει τρία χρόνια στην διοίκηση του δήμου Νάουσας ο κ. Καρανικόλας μιλά στην εφημερίδα inaoussa εν τύπω για τα φλέγοντα ζητήματα του δήμου Νάουσας, κάνοντας παράλληλα μια σκιαγράφηση των πεπραγμένων, αλλά και δίνει το στίγμα του για το αύριο του τόπου.

Με τον κ. Νικόλα Καρανικόλα περιπλανηθήκαμε στον δήμο, φωτογραφίσαμε τα θέματα και ζητήσαμε τις απόψεις του για κομβικά ζητήματα που αφορούν τον δήμο Νάουσας.  Ξενοδοχείο «Βέρμιον», ανάπτυξη του Αγίου Νικολάου, 3-5 πηγάδια, Σχολή του Αριστοτέλη, σχολή αστυφυλάκων, βιολογικός καθαρισμός, πανδημία, καθημερινότητα, επικείμενες εκλογές κ.α αναλύονται αποκλειστικά στην inaoussa εν τύπω.

kar

Ξενοδοχείο «Βέρμιον» Αγίου Νικολάου: Σε τι κατάσταση βρίσκεται και πως εξελίσσεται η διαδικασία για την αξιοποίηση του; 

Το ξενοδοχείο «Βέρμιον» είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Νάουσας. Η πλήρης λειτουργία του ξενοδοχείου ήταν από την πρώτη ημέρα της θητείας μας ένας από τους βασικούς μας στόχους.

Δυστυχώς πριν από το 2019, και ενώ είχε ξεκινήσει η διαδικασία σχεδιασμού όλων των δασικών χαρτών στην χώρα από τις δασικές διευθύνσεις ο Δήμος μας αμέλησε να προχωρήσει στην διευθέτηση των ζητημάτων χρήσεων γης του χώρου του ξενοδοχείου. Μάλιστα η αμέλεια αυτή, της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου, σε συνδυασμό με το κλείσιμο και την εκκαθάριση της δημοτικής επιχείρησης που ήταν και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου οδήγησε σε σημαντικές περιπέτειες την υπόθεση αυτή. 

Σήμερα, έχουν γίνει όλες οι τακτοποιήσεις αναφορικά με πολεοδομικά ζητήματα του ακινήτου. Έχουν ολοκληρωθεί οι λογιστικές και ταμειακές υποθέσεις σχετικά με την δημοτική εταιρεία, ιδιοκτήτρια του ακινήτου. Και παραμένει το ζήτημα της χρήσης γης του ακινήτου για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του ακινήτου από την δημοτική εταιρεία στον Δήμο. Παρόλες τις συνεχείς ενστάσεις μας προς την διεύθυνση δασών Ημαθίας παραμένει ακόμα και σήμερα τεράστια διαφορά απόψεων μεταξύ μας. Ο Δήμος Νάουσας έχει καταθέσει φάκελο αντίρρησης προς την διεύθυνση Δασών Ημαθίας τεκμηριώνοντας την άποψη του ότι η ζώνη πέριξ του ξενοδοχείου είναι ζώνη τουριστικής χρήσης ενώ η διεύθυνση δασών επιμένει ότι είναι δασική έκταση. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι το τελευταίο σκαλοπάτι στις απαιτούμενες διαδικασίες για να γίνει επιτέλους ο Δήμος μας αποκλειστικός κύριος του ακινήτου και να μπορέσει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα διαχείρισης του ξενοδοχείου. 

Αποδεικνύεται από την πολυπλοκότητα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ότι τελικά αυτό που με περισσή ευκολία έκανε ο Δήμος μας στο παρελθόν και έκλεισε το ξενοδοχείο, οδηγεί σε πολλές δυσκολίες αναφορικά με την επαναλειτουργία του. Εύκολα κλείνεις κάτι και δύσκολα το επαναφέρεις ξανά. Η εκτίμηση μου είναι ότι θα έχουμε σύντομα νέα για την υπόθεση αυτή.

kar

Ποιες είναι οι σκέψεις για την συνολική ανάπτυξη του Αγίου Νικολάου, το ζήτημα της στάθμευσης και οι δυνατότητες μεγαλύτερης επιχειρηματικής δραστηριότητας πέριξ του άλσους; 

Το ξενοδοχείο είναι το βασικότερο πρώτο βήμα για την ανάπτυξη του Άλσους του Αγίου Νικολάου. Στην συνέχεια και με την βοήθεια κάποιου χρηματοδοτικού εργαλείου ο Άγιος Νικόλας θα εξελιχθεί σε ένα Άλσος με ακόμα περισσότερες δράσεις και χρήσεις αναφορικά με το περιβάλλον και τον αθλητισμό. Ήδη είχε υποβληθεί σχετική πρόταση ανάπλασης του στο πρόγραμμα “Life” πριν από μερικούς μήνες άλλα δεν έτυχε χρηματοδότησης. Προφανώς ο φάκελος της πρότασης μας θα εμπλουτιστεί και με άλλα στοιχεία και θα κατατεθεί ξανά. Στην μελέτη προβλεπόταν διαδρομές ποδηλασίας και βάδισης, λειτουργία ενός επισκέψιμου χώρου με την πανίδα της περιοχής, ανάπλαση όλου του πάρκου με ανάδειξη ακόμα περισσότερο της φυσικής του ομορφιάς, ανάπτυξη παιδικής χαράς περιβαλλοντικού χαρακτήρα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, λειτουργία του Άλσους όλο και με λιγότερα αυτοκίνητα, ειδικότερα τις ημέρες αιχμής και σύνδεση με τη Νάουσα με εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης.

kar

Τι νεότερα υπάρχουν για την επαναλειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων, υπάρχει χρονοδιάγραμμα και ποια είναι η κατάσταση στον χώρο;

Η επαναλειτουργία της σχολής θα έχει τεράστια πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τόπο. Χωρίς τυμπανοκρουσίες εδώ και πάνω από ένα έτος πραγματοποιούνται συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς. Έχουμε εξαιρετική σχέση τόσο με την διεύθυνση αστυνομικών σχολών οδό και με την γενική Διεύθυνση της ελληνικής αστυνομίας. Ακόμα δε περισσότερο, στις συναντήσεις μας με τον γενικό γραμματέα, τον υφυπουργό και τον υπουργό του υπουργείου προστασίας του Πολίτη έχει ήδη δρομολογηθεί η επαναλειτουργία της αστυνομικής σχολής. Μοναδικό σημείο συζήτησης είναι το ότι η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου παραχώρησε το υπόγειο και το ισόγειο του κεντρικού κτιρίου στην εφορία αρχαιοτήτων. Ελπίζω να μην αποδειχτεί αυτή η κίνηση καταστροφική για την επαναλειτουργία της σχολής λόγω έλλειψης χώρου εστιατορίων. Όπως ενεργούμε πάντα στην διοίκησή μας βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τους φορείς για την εύρεση της βέλτιστης λύσης.

kar

Πως σχεδιάζετε την αξιοποίηση της Σχολής Αριστοτέλους; Ποια τα πλάνα της κυβέρνησης και η πώς είναι η συνεργασία σας με την εφορία αρχαιοτήτων Ημαθίας;

Η Σχολή του Αριστοτέλη είναι επίσης ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα του Δήμου μας. Και μάλιστα η συνάντηση των δύο ανδρών, του Αριστοτέλη και του Αλέξανδρου έχει τεράστια αρχαιολογική, ιστορική αλλά και επιστημονική αξία. Θα το θέσω ως εξής: Το μεγάλο λάθος θα ήταν να την αντιμετωπίσουμε μόνο ως ατραξιόν για τους τουρίστες. Αυτό θα αποτελούσε μια βεβήλωση του χώρου. Όμως το όραμα μας είναι να αποτελέσει η Σχολή «κόσμημα» για την περιοχή μας, να είναι ένας ναός για την επιστήμη και στην στρατηγική .

Από την άλλη ο Δήμος δεν είναι αρχαιολογική υπηρεσία για να έχει άποψη σε ζητήματα που χειρίζεται το υπουργείο πολιτισμού. Σύντομα θα έρθουν στο φως τα σχέδια του οράματος μας που ήδη βρίσκεται στο στάδιο των τελικών μελετών. Η ανάδειξη του τόπου γίνεται σε συνεργασία με το ίδρυμα τεχνολογίας και έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συμπληρώνουν την προσπάθεια της εφορίας αρχαιοτήτων του νόμου Ημαθίας. Μάλιστα μέσα στον Οκτώβριο οργανώνουμε το 1ο αναπτυξιακό συνέδριο Νάουσας όπου θα παρουσιαστεί το όραμα μας για την σχολή.

Σε τι κατάσταση βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 πηγαδιών, τι να περιμένουμε την φετινή χρονιά και αν υπάρχουν νεότερα και την χρηματοδότηση που αναμένουμε

Το χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 πηγαδιών το παραλάβαμε το 2019 σε άθλια κατάσταση. Τα πάντα είχαν ρημάξει. Ήταν μοναδική τότε επιλογή η λύση της μακροχρόνια μίσθωσης και η συνεργασία Δήμου και ιδιωτικού τομέα στην διαχείριση του. Επί δύο χρόνια προσπαθούσαμε στο δημοτικό συμβούλιο να πείσουμε την αντιπολίτευση για το ορθό της άποψης μας. Και επιτρέψτε μου να εκθέσω πάλι το μοντέλο διαχείρισης που προτείναμε και δεν έχει γίνει ποτέ στον Δήμο Νάουσας. Συνεργασία του Δήμου με ιδιώτες με ταυτόχρονη χρηματοδότηση της κεντρικής πολιτείας. Αυτός ο τρόπος αξιοποίησης και λειτουργίας δεν είχε επιχειρηθεί ποτέ ξανά. Τόσο η επιλογή δημοτικής επιχείρησης λειτουργίας, όσο και οι μικρές μισθώσεις που επιλέχθηκαν στην συνέχεια είναι σήμερα είτε παρωχημένες είτε καταστροφικές για το χιονοδρομικό μας. Έτσι ενώ μέχρι πριν μερικά χρόνια το χιονοδρομικό ήταν υπό πλήρη κατάρρευση των υποδομών του, σήμερα αναγεννιέται και ξαναμπαίνει δυνατά στον χάρτη του ορεινού τουρισμού. Ήδη ο επενδυτής ανακαινίζει τις υποδομές. Ο Δήμος ολοκλήρωσε όλες τις μελέτες αναγέννησης του και προχωράμε σταθερά στο αίτημα πλήρους ανακαίνισης του. Αν το σκεφτείτε τα ερωτήματα πια έχουν να κάνουν με την ποιότητα του οδοστρώματος, ενώ κατά την προηγούμενη διοίκηση το ερώτημα ήταν αν θα λειτουργήσει. Η ανάπτυξη του τόπου δεν γίνεται με μαγικά ραβδάκια και απαιτούνται πολλές ώρες εργασίας, συνεργασία όλων των δυνάμεων και όραμα για την επόμενη ημέρα. Είναι πλέον ορατό από όλους ότι ο Δήμος Νάουσας έχει μετά από πολλά έτη μία ηθική και αποτελεσματική διοίκηση.

kar

Ποια είναι η πορεία του Βιολογικού Καθαρισμού και ποια προβλήματα έχετε να αντιμετωπίσετε;

Ο Βιολογικός καθαρισμός στην περιοχή μεταξύ Χαρίεσσας και Αγγελοχωρίου προχωρά σήμερα κανονικά. Το πρόβλημα στo συγκεκριμένο ζήτημα που έχει προκύψει έχει να κάνει με την αντίδραση κάποιων κατοίκων του Αγγελοχωρίου σε σχέση με την χωροθέτηση του, πλησίον των κατοικιών τους. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από τη αρχή. Οι προμελέτες του συγκεκριμένου βιολογικού ξεκίνησαν περίπου δέκα έτη πριν. Οι τελικές μελέτες δόθηκαν σε προηγούμενη διοικητική περίοδο. Το 2019 που αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου το εν λόγω έργο μαζί με τα συνοδευτικά αυτού έργα είχε καθυστερήσει πάρα πολύ. Έτσι, έπρεπε να τρέξουμε για να μην χαθεί η χρηματοδότησή του λόγω των απίστευτων καθυστερήσεων της προηγούμενης διοίκησης. Τελικά καταφέραμε και σώσαμε το εν λόγω έργο όπως και όλα τα συνοδά αυτού, δηλαδή τα εσωτερικά και εξωτερικά δίκτυα της περιοχής. 

Έχω δεσμευτεί στις συζητήσεις μου με κάτοικους της περιοχής ότι αν μπορεί να βρεθεί μια λύση χωροθέτησης σε άλλη περιοχή που ενοχλεί λιγότερο, θα είμαι δίπλα τους. Από την άλλη έχω επίσης εξηγήσει στους κατοίκους ότι αυτές οι επιλογές έχουν ολοκληρωθεί πριν μερικά χρόνια και δεν μπορούμε να βάλουμε σε κίνδυνο το ίδιο το έργο. Υπάρχει μια διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων που έχουν υποβληθεί από ιδιωτική επιχείρηση της περιοχής και θα πρέπει να δούμε τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων. Αλλά ας μην γελιόμαστε ένα έργο που βρίσκεται σε αυτό το στάδιο ολοκλήρωσής του δεν μπορεί να διακοπεί από κάποιο δημοτικό συμβούλιο ή άλλο όργανο. Αντίστοιχα ο φόβος των κατοίκων για όχληση του Αγγελοχωρίου από οσμές και άλλα χαρακτηριστικά επίσης δεν έχει βάση. Το πρόβλημα της περιοχής είναι σήμερα τα στοιχεία της τάφρου και η μη ύπαρξη αποχετευτικού δικτύου. Είναι δεδομένο για όλους τους κατοίκους της περιοχής ότι το μεγαλύτερο έργο της περιοχής τους είναι ο βιολογικός καθαρισμός και το δίκτυο αποχέτευσης. Η ύπαρξη βόθρων στις κοινότητες του Δήμου μας πρέπει να εξαλειφθεί άμεσα. Τέλος οσμές από βιολογικούς δεν παρατηρούνται πια. Καλώ όλους τους κατοίκους να επισκεφθούν τον βιολογικό καθαρισμό στην Στράντζα για να αντιληφθούν ότι δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ τέτοιου είδους φαινόμενα.

Πρόσφατα προχωρήσατε σε παράταση του συμφωνητικού εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος στον Πολυχώρο Πολιτισμού «ΒΕΤΛΑΝΣ», ποια είναι η προσωπική σας άποψη για το θέμα;

Για μένα προσωπικά αυτά τα ζητήματα είναι εντελώς τεχνοκρατικά. Ο νομοθέτης δίνει σήμερα το δικαίωμα σε όποιον μισθώνει κάποιο δημοτικό ακίνητο να ζητά παράταση έως και 12 έτη, καταθέτοντας συγχρόνως μία πρόταση συντήρησης ή ανάπτυξης του ακινήτου. Το πρώτο ερώτημα για την διοίκηση μας ήταν αν θα κάνουμε δεκτό το εν λόγω αίτημα ή αν θα πάμε στην διενέργεια νέου διαγωνισμού. Σε αυτήν την ερώτηση η απάντηση θα είναι πάλι ένα ζήτημα διοικητικής αρχής. Όσοι από τους μισθωτές προσέχουν και αναπτύσσουν τα ακίνητα του Δήμου θα γίνονται καταρχήν δεκτές οι αιτήσεις τους ως προς τα επόμενα βήματα της συζήτησης. Ιδιαίτερα δε στο θέμα του “Boston’s” υπήρχε ο κίνδυνος αν αποφασίζαμε να προχωρήσουμε σε διαγωνισμό να μπαίναμε σε νομικές και πολεοδομικές περιπέτειες και τελικά να μην ήταν δυνατό να λειτουργήσει ο εν λόγω χώρος ξανά με την χρήση που έχει σήμερα. 

Σαν δεύτερο βήμα δεχτήκαμε την πρόταση συντήρησης του μισθωτή, κόστους περίπου 40.000 ευρώ. Τέλος την έκθεση ανεξάρτητου πιστοποιημένου εκτιμητή αναφορικά με την εύλογη αξία του μισθώματος του εν λόγω ακινήτου.  

Σε επόμενο βήμα πραγματοποιήθηκαν όλοι οι έλεγχοι αναφορικά με ζητήματα ενέργειας, θέρμανσης, υδροδότησης του εν λόγω καταστήματος, αυξήσαμε 300% το μίσθωμα που υπήρχε, ζητήσαμε πέρα από την συντήρηση του ακινήτου και τον επαναλαμβανόμενο καθαρισμό του πρανούς της Αράπιτσας και κάναμε αποδεκτό το αίτημα του μισθωτή.

Άλλωστε γνωρίζει ο καθένας μας ότι όταν μισθώνεις ένα ακίνητο το πιο βασικό είναι η αξιοπιστία του μισθωτή. Αυτό είναι κάτι πέρα και πάνω από κάθε άλλη παράμετρο. Μπορούμε να σκεφτούμε άλλωστε την μίσθωση του άλλου δημοτικού καταστήματος «Κιόσκι» σήμερα από ότι σε προηγούμενες περιόδους. Αντίστοιχο συμβόλαιο, αλλά τεράστια η διαφορά της σημερινής εικόνας σε σχέση με τις προηγούμενες. 

Τελικά όταν ο μισθωτής δρα πολλαπλασιαστικά προς όφελος του ακινήτου και της δημοτικής περιουσίας θα "έχει το δικαίωμα" της αίτησης παράτασης. Τέλος όταν κάποιοι όροι του συμβολαίου του χρειάζονται αναθεώρηση αυτοί θα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου.

kar

Επηρέασε η πανδημία τις επιδόσεις της Διοίκησής σας;

 Η πανδημία επηρέασε τις ζωές όλων μας. Πολλές φορές μέσα στο διάστημα των τριών τελευταίων ετών αισθανθήκαμε ότι βρισκόμασταν σε μια συνεχή παύση. Οι πάντες επηρεάστηκαν από την περίοδο αυτή. Αν και όλοι οι Δήμοι της χώρας υπολειτουργούσαν την συγκεκριμένη περίοδο, εμείς σχεδιάζαμε και υλοποιούσαμε δράσεις. Σας θυμίζω ότι ο πολυχώρος πολιτισμού ΕΡΙΑ ολοκληρώθηκε μέσα στην πανδημία. Το ζήτημα των 3-5 πηγαδιών λύθηκε μέσα στην πανδημία. Το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή του δήμου μας με τα πρώτα εργαλεία που είχαμε ποτέ, δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία. Σκεφτείτε ότι λίγα χρόνια πριν δεν είχαμε καν μια σοβαρή ιστοσελίδα. Σήμερα τόσο ο Δήμος όσο και οι υπηρεσίες προς τους πολίτες έχουν κάνει άλματα ανάπτυξης.

kar

Ευχάριστες στιγμές στη θητεία σας; Ή συνεχώς…βουτιές στα βαθιά;

Μα και οι βουτιές στα βαθιά κρύβουν μία ικανοποίηση όταν ξαναβγαίνεις στην επιφάνεια. Επιπλέον ευχάριστες στιγμές για τους ανθρώπους που υπηρετούν την τοπική αυτοδιοίκηση είναι όταν αντικρίζεις ως έργο κάτι που έχεις οραματιστεί. Ακόμα δε περισσότερο στο δήμο Νάουσας, όπου οι συνέργειες, οι συζητήσεις, η επικοινωνία πολλών ανθρώπων με διαφορετικό πολλές φορές χαρακτήρα, αποτελεί προαπαιτούμενο της ανάπτυξης του τόπου. Τα τελευταία τρία έτη αγαπώ και σέβομαι κάθε στιγμή που μου δόθηκε η ευκαιρία να υπηρετήσω τη Νάουσα και τους ανθρώπους της.

Πιστεύετε στην επανεκλογή σας μια και απ’ ότι φαίνεται θα είστε υποψήφιος στις δημοτικές επόμενες εκλογές;

Πιστεύω στις δυνάμεις μας, πιστεύω στην ομάδα μας, πιστεύω σε κάθε Ναουσαία και Ναουσαίο. 

Για εμάς το ερώτημα δεν είναι η επανεκλογή, για εμάς το ερώτημα είναι η ανάπτυξη. Για μας ερώτημα είναι να ξυπνάμε κάθε πρωί και να αισθανόμαστε ότι δώσαμε ότι είχαμε στην ψυχή και στο μυαλό μας για το καλό του τόπου μας. 

Την περίοδο που οι συνυποψήφιοί μας, εργάζονται καθημερινά με μοναδικό σκοπό την κατάληψη της καρέκλας του δημάρχου, εμείς αγωνιούμε για το αύριο του τόπου.

nabe