Δευτέρα, Μαϊος 13, 2024
Follow Us
Άρχισε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας

Ποιητές απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου (Αυστραλία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιταλία, Κύπρος, Πορτογαλία κ.ά.) συμμετέχουν στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας, που άρχισε χθες Παρασκευή και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή.

mpabwe

Το συνδιοργανώνουν το μουσικό σωματείo «Ωδείο Ναούσης» και η «Κίνηση για τα Γράμματα και τις Τέχνες», υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας και το υποστηρίζουν το διεθνές επιμελητήριο συγγραφέων και καλλιτεχνών CIESART, το PEN Greece, το World Poets Society και η Διεθνής Ακαδημία LIK! 

Η τελετή έναρξης έγινε χθες το βράδυ στη «Βέτλανς», στην οποία, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκε ο πρόεδρος του «Ωδείου Ναούσης» κ. Κώστας Λούκας. Οι συμμετέχοντες ποιητές, Έλληνες και ξένοι, διάβασαν ποιήματά τους στη γλώσσα τους, με «ξεναγό» την κ. Ξανθή Χονδρού – Χιλλ, που παρουσίασε την εκδήλωση. Όλοι τους ευχήθηκαν το φεστιβάλ αυτό να γίνει θεσμός και ν’ αποτελέσει σημείο ποιητικής συνάντησης. 

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στους Μίκη Θεοδωράκη (για τον ένα χρόνο από τον θάνατό του) και Ιάκωβο Καμπανέλλη (η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη σε αυτόν τον ποιητή). Οι μουσικοί που «έντυσαν» τη βραδιά μελωδικά ήταν οι Δόξα Γουργουλιάτου (σοπράνο), Αναστάσης Κετίκογλου (πιάνο) και Τρύφων Παρπούλας (μπουζούκι).  

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής: 

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022
Ποιητικό, μεταφραστικό και θεατρικό εργαστήρι στο πλακόστρωτο του δημοτικού πάρκου ή σε περίπτωση κακοκαιρίας στη «Βέτλανς». Παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου. Στις 8 μ.μ. ομιλία του επίσημου μεταφραστή του Καβάφη Samuel Bissaras από την Αίγυπτο.  

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022  

Στο θερινό δημοτικό θέατρο (8 μ.μ.) θα γίνει η κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ (εργαστήρι θεάτρου, απαγγελίες ποιημάτων, μεταφράσεις ποιημάτων στα ελληνικά και αγγλικά, απονομή βραβείων, μουσική από την Άννα Χιλλ στο πιάνο και αποχαιρετισμός των ποιητών με πιστοποιητικά συμμετοχής). Σε περίπτωση βροχής, η τελετή λήξης θα γίνει στη «Βέτλανς».  

hapar