Κυριακή, Μαϊος 05, 2024
Follow Us
Covid-19: Τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών στις ΗΠΑ μπορούν να εμβολιαστούν- «Σημαντικό βήμα προς τα εμπρός»

«Σημείο καμπής» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την ομόφωνη απόφαση της συμβουλευτικής επιτροπής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υπέρ της χορήγησης του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech κατά του Covid-19 σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

mpabee

Τα μέλη της επιτροπής ανέφεραν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων. Μεγάλο μέρος της συζήτησης εστιάστηκε σε σπάνιες περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής που έχουν συνδεθεί με το εμβόλιο, ιδιαίτερα νεαρών ανδρών.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης του εμβολίου για χορήγηση στα παιδιά 5 έως 11 ετών.

«Θα επιτρέψει στους γονείς να βάλουν τέλος σε μήνες ανησυχίας για τα παιδιά τους και θα μειώσει τον βαθμό στον οποίο τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό σε άλλους. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το έθνος μας στον αγώνα μας να νικήσουμε τον ιό», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση μου εργάστηκε σκληρά για να είναι προετοιμασμένη για αυτήν τη στιγμή: είμαστε έτοιμοι να δράσουμε. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει αρκετά εμβόλια για κάθε παιδί στην Αμερική και το περασμένο Σαββατοκύριακο ξεκινήσαμε τη διαδικασία συσκευάζοντας και αποστέλλοντας εκατομμύρια δόσεις παιδιατρικών εμβολίων. Αυτές οι δόσεις — ειδικά σχεδιασμένες για αυτά τα μικρότερα παιδιά — έχουν αρχίσει να φτάνουν σε χιλιάδες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

«Ένα εμβόλιο για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε την εξαιρετική πρόοδο που έχουμε σημειώσει τους τελευταίους εννέα μήνες. Ήδη, περισσότερο από το 78% των Αμερικανών ηλικίας 12 ετών και άνω έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων εφήβων — και τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί απίστευτα ασφαλή και αποτελεσματικά», είπε επίσης ο αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με το CDC, 745 παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών έχουν πεθάνει από Covid-19. «Η πιθανότητα ένα παιδί να έχει σοβαρό Covid, να χρειαστεί νοσηλεία ή να αναπτύξει μια μακροχρόνια επιπλοκή όπως το MIS-C παραμένει χαμηλή, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και πολύ καταστροφικός για τα παιδιά μας και πολύ υψηλότερος από ό,τι για πολλές άλλες ασθένειες για τις οποίες εμβολιάζουμε τα παιδιά», είπε από την πλευρά της η διευθύντρια των CDC Ροσέλ Ουαλένσκι, τονίζοντας πως είναι επίσης σημαντικό να συνεχιστεί ο εμβολιασμός των ενηλίκων.

πηγή:naftemporiki.gr

toukar