Σάββατο, Μαϊος 04, 2024
Follow Us

karΑπό 22 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2018, τα διαγνωστικά μας ιατρεία γίνονται σύμμαχοί σας στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και πραγματοποιούν 10ημερο γονιδιακού ελέγχου ΒRCA1&2 για τον καρκίνο του μαστού ή/και των ωοθηκών. Στο πλαίσιο αυτό σας προσφέρουν τη εξέταση myBRCA σε προνομιακή τιμή.

Ορισμένα γονίδια, που καλούνται ογκοκατασταλτικά, διαδραματίζουν κομβικό ρόλο προστασίας εναντίον του καρκίνου, καθώς επιδιορθώνουν βλάβες που μπορεί να προκύψουν στο DNA μας, είτε τυχαία κατά τη διαδικασία συνήθων κυτταρικών διεργασιών (κυτταρική διαίρεση), είτε υπό την επίδραση εξωτερικών παραγόντων (ακτινοβολίες, χημικά).

Στην κατηγορία των ογκοκατασταλτικών γονιδίων, ανήκουν τα γονίδια BRCA1 (Breast Cancer 1) και BRCA2 (Breast Cancer 2), τα οποία όταν φέρουν αλλαγές (μεταλλάξεις) στο περιεχόμενό τους που επηρεάζουν τη λειτουργία τους (παθογόνες μεταλλάξεις), αδυνατούν να επιδιορθώσουν αποτελεσματικά βλάβες στο DNA, προάγοντας με την πάροδο του χρόνου την εμφάνιση καρκίνου.

Το myBRCA είναι μια δοκιμή διαλογής για τον έλεγχο κληρονομικού κινδύνου καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Ανιχνεύονται σημειακές μεταλλάξεις, μικρές παρεμβολές/διαγραφές και μεγάλες αναδιατάξεις στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2 (> 99,9% ευαισθησία και ειδικότητα). Επίσης υπάρχει και ο έλεγχος myBRCAHirisk, που ελέγχει 26 γονίδια συμπεριλαμβανομένων των BRCA1 ή BRCA2, που σχετίζονται με την αύξηση πιθανοτήτων κληρονομικού καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και άλλων μορφών κληρονομικού καρκίνου όπως του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, στομάχου, ενδομήτριου, θυροειδούς, μελανώματος και συνδρόμων κληρονομικού καρκίνου.

kar

Τα γονίδια αυτά είναι τα ακόλουθα:

ATM, BARD1, BLM, BRCA1, BRCA2, BRIP1, CDH1, CHEK2, EPCAM, FAM175A, MEN1, MLH1, MRE11A, MSH2, MSH6, MUTYH, NBN, PALB2, PMS2, PTEN, RAD50, RAD51C, RAD51D, STK11, TP53, XRCC2. Σε γενετικές εξετάσεις τέτοιου είδους για πρόληψη πρέπει να υποβληθούν όλοι όσοι είναι συγγενείς πρώτου βαθμού (γονείς, παιδιά, αδέλφια), δεύτερου βαθμού (παππούδες, θείοι / θείοι, ανιψιές) και τρίτου βαθμού (πρώτα ξαδέλφια) ατόμων που έχουν εμφανίσει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

• Καρκίνο του μαστού κάτω από την ηλικία των 50 ετών

• Δύο ή περισσότερούς πρωτοπαθείς καρκίνους του μαστού στο ίδιο άτομο

• Καρκίνο των ωοθηκών, καρκίνο των σαλπίγγων ή άλλο πρωτοπαθή καρκίνο

• Τρεις ή περισσότερους από τους ακόλουθους καρκίνους: καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών, της σάλπιγγας, του περιτοναίου, του

• ενδομητρίου, του παγκρέατος, του προστάτη, του θυρεοειδούς, του παχέος εντέρου, σαρκώματος, των επινεφριδίων, του εγκεφάλου, λευχαιμία, κακοήθων γαστροεντερικών πολυπόδων,

• του γαστρικού, του μελανώματος

• Σχέση συγγένειας αίματος με μια γνωστή παραλλαγή που προκαλεί καρκίνο.

Με τις εξετάσεις αυτές στοχεύουμε στη διάθεση υψηλής ποιότητας προσιτών γενετικών δοκιμών σε κάθε ασθενή που την χρειάζεται.

Πιστεύουμε ότι η γενετική γνώση μπορεί να βοηθήσει/βελτιώσει τη φροντίδα των ασθενών παρέχοντας συστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόληψη ασθενειών και έγκαιρη διάγνωση.

Για να λάβετε πληροφορίες ή να προγραμματίσετε ραντεβού μπορείτε να επικοινωνείτε με τα ιατρεία μας

Διαγνωστικά Iατρεία Βιοπαθολογίας –Eργαστηριακής Ιατρικής

Ανάλυσης Βιολογικών Δειγμάτων και Πρόληψης

Στέλλα Ι.Αραμπατζή MD, MSc

Ιατρός Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος

Μ.Δ.Σ Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογία Α.Π.Θ

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΙΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ, ΛΩΖΑΝΗ

GHUV/Centre Hospitalier Universitaire Vaudois, Lausan

Υποψ Διδάκτωρ Α.Π.Θ

Ιατρείο Αγγελοχωρίου

Λεωφ Ειρήνης (εναντι φαρμακείου Κωστίκα)

τηλεφωνο επικ 2332047583

Ιατρείο Νάουσας

Β Πάροδος Ζαφειράκη 5

2332020280

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

κιν 6948948011