Κυριακή, Μαϊος 05, 2024
Follow Us

29 χρόνια γεμάτα χαρές, λύπες, όμορφες και δύσκολες στιγμές. 29 χρόνια με ήλιο, βροχή, αέρα και χιόνι. 29 χρόνια πιστός στο δρώμενο Γενίτσαροι και Μπούλες με μόνο γνώμονα την συνέχιση της παράδοσης στη Νάουσα.

Ένας μοναδικός κύκλος ζωής κλείνει φέτος για την οικογένεια Δεληχρήστου, αφού το 2018 είναι η τελευταία φορά που ο υιός της οικογένειας Αθανάσιος θα βγει λεβέντικα από την οικία του για να συναντήσει την οικογένεια του μπουλουκιού του.

Ήταν το 1989 όταν ο Θανάσης έζησε για πρώτη φορά από κοντά το μοναδικό δρώμενο των Γενίτσαρων και της Μπούλας. 29 χρόνια μετά η οικογένεια Δεληχρήστου αποχαιρετά για τελευταία φορά με δάκρυα στα μάτια τον Θανάση που ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει το δρώμενο και να παραδώσει την σκυτάλη στα νέα παιδιά της Νάουσας που συνεχίζουν να δίνουν ζωή στο δρώμενο και βαδίζοντας στα χνάρια των παλαιότερων να κρατούν το σπουδαιότερο κομμάτι της Νάουσας ζωντανό.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής στο σπίτι συγκεντρώθηκαν συγγενείς και φίλοι για να ζήσουν την κορυφαία στιγμή του χρόνου στο σπίτι κάθε Ναουσαίου. Την στιγμή του ευλαβικού τελετουργικού του ντυσίματος του γενίτσαρου.

Όλα είναι στην θέση τους, η φορεσιά αγνή, λευκή σαν το χιονισμένο Βέρμιο, η πάλλα αστραφτερή αντανακλά την ιστορία μιας ολάκερης ζωής στο δρώμενο και στο βάθος ο πρόσωπος…Ο πρόσωπος της μαρτυρικής Νάουσας…

Χέρια που τρέμουν σε κάθε άγγιγμα, μάτια υγρά έτοιμα να στάξουν, καρδιές που πάλλονται στον μακρινό χτύπο του νταουλιού. Ο ζουρνάς έφτασε, το μπουλούκι περιμένει… Περιμένει για μια τελευταία φορά να βγει στην πόρτα του σπιτιού ο γενίτσαρος, να σταυροκοπηθεί, να τιναχθεί στον αέρα της Νάουσας, να χαιρετίσει με περίσσια ευλάβεια και αγάπη τους οικείους του και να γίνει ένα με το μπουλούκι για τελευταία φορά.

Το inaoussa.gr θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά την οικογένεια Δεληχρήστου για την τιμή της φιλοξενίας σε μια από τις σπουδαιότερες στιγμές της ζωής τους.

Δείτε το video: