Κυριακή, Μαϊος 19, 2024
Follow Us

apoΞεκίνησαν τα αφιερώματα για τους αποκριάτικους προορισμούς στα μεγαλύτερα τουριστικά sites της χώρας.

Το travelstyle.gr παρουσίασε το πρώτο κομμάτι των προτάσεων του, στο οποίο φιλοξενείται και η αποκριά της Νάουσας.  Συγκεκριμένα αναφέρει:

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα ελληνικά καρναβάλια, αυτό της Νάουσας, έχει το δικό του, μοναδικό τοπικό χρώμα και έθιμα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού!

Με διονυσιακή καταγωγή, το ιδιαίτερο και βασικότερο στοιχείο είναι το έθιμο «Μπούλες» ή κατ’ άλλους «Γενίτσαροι και Μπούλες». Ένα έθιμο με βαθιές ρίζες, που στο πέρασμα της μακραίωνης ιστορίας του ενσωμάτωσε στοιχεία της τοπικής παράδοσης και των ηρωικών αγώνων. Την μεγαλύτερη ακμή του γνώρισε στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα και φθάνει αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας.

Το έθιμο ξεκινάει την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς, συνεχίζεται την Δευτέρα – τα μπουλούκια επισκέπτονται τα σπίτια των μελών τους και γλεντούν-, επαναλαμβάνεται την Κυριακή της Αποκριάς και συνεχίζεται την Καθαρή Δευτέρα όπου όλα τα μπουλούκια συναντώνται στην περιοχή Σπηλαίου για να γλεντήσουν με παραδοσιακές πίτες, γλυκά του ταψιού και άφθονο κρασί.

Την Κυριακή της Αποκριάς υπό τους χαρακτηριστικούς ήχους του νταουλιού και του ζουρνά, οι επισκέπτες κατευθύνονται προς το Δημαρχείο όπου και κορυφώνεται η γιορτή. Στο ρυθμικό άκουσμα του Ζαλιστού, η Μπούλα βγαίνει στο παράθυρο και με χαρακτηριστικές ρυθμικές κινήσεις του σώματος της, ώστε να κουδουνίζουν τα κρεμασμένα στο στήθος της νομίσματα, χαιρετάει το μπουλούκι ενώ λίγο μετά κατεβαίνει κάτω, ενσωματώνεται στο πλήθος και όλοι μαζί συνεχίζουν την περιοδεία μέχρι να πάρουν την επόμενη Μπούλα. Σταδιακά σχηματίζεται μια παρέλαση με ανθρώπους όλων των ηλικιών, να συμμετέχουν στην αναβίωση του εθίμου.

Πέραν των Καρναβαλίστικων εκδηλώσεων, η ίδια η πόλη προσφέρεται τόσο για βόλτες με ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό, όσο και για εξορμήσεις στη γύρω περιοχή –δύο καταπληκτικά χιονοδρομικά κέντρα, πολλοί αρχαιολογικοί χώροι (μεταξύ των οποίων η υπέροχη Βεργίνα), η Έδεσσα με τους καταρράκτες της και η Βέροια με την υπέροχη παλιά της πόλη βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση, μία επίσκεψη λοιπόν επιβάλλεται!

Δείτε όλο το αφιέρωμα εδώ