Logo
Ισχυρό όπλο η κριτική σκέψη του-Σταύρου Ζάχου-Δημοτικός σύμβουλος του ΚΟΙΝΟΥ ΤΟΠΟΥ-Αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου

Εδώ και αρκετό καιρό έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει μία μερίδα συνδημοτών μας που αποφεύγουν να δουν την πραγματικότητα στην καθημερινότητα της πόλης μας.

Είναι εκείνη η μερίδα του κόσμου που προσπαθεί να κρατήσει ίση απόσταση από όλους και όλα σχολιάζοντας τα κακώς κείμενα χωρίς όμως να εστιάζει στη ρίζα του προβλήματος.

Αναζητούν ευθύνες με τρόπο αόριστο. Και χωρίς καμία σοβαρή και ουσιαστική ενημέρωση καταλήγουν σε συμπεράσματα αβασάνιστα βάζοντας τους πάντες στο ‘ίδιο τσουβάλι’.

Φράσεις όπως «όλοι ίδιοι είναι» ή «σταματήστε να τσακώνεστε» ή ακόμη χειρότερα «όλοι για την καρέκλα σκοτώνεστε» είναι όχι μόνο παραπλανητικά αλλά θα έλεγα και επικίνδυνα.

Επικίνδυνα γιατί έτσι απομακρυνόμαστε από την αλήθεια. Κι αυτό οδηγεί σε παραπλανητικές διαπιστώσεις και ψευτοδιλήμματα.

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ασκεί κριτική και να ελέγχει την πορεία του έργου της διοίκησης. Αυτό δεν αποτελεί «καυγά» αλλά χρέος.

Πρέπει να ξέρουμε ποιοι καθορίζουν την τύχη μας. Και με ποιον τρόπο αξιοποιούν τον χρόνο που τους δόθηκε να διοικήσουν. Αν διεκδικούν, αν προγραμματίζουν, αν υλοποιούν.

Όχι αν είναι τα καλά παιδιά που κάνουμε παρέα αλλά αν μπορούν να αρθρώσουν πολιτικό λόγο και να πάρουν γενναίες αποφάσεις όταν κρίνεται απαραίτητο.

Μετά λοιπόν και τον πολυδιαφημισμένο απολογισμό του δημάρχου θέτω υπ’όψιν  όλων αυτών των ουδέτερων σχολιαστών το ερώτημα:

Αυτό ονειρεύεστε για τον δήμο μας;

Κι επειδή είμαι σίγουρος ότι ελάχιστοι παρακολουθήσατε την παρουσίαση των πεπραγμένων του δημάρχου αλλά θα έχετε άποψη – αυτήν που κάποιοι θα σας πείσουν ότι είναι αλήθεια -  σκέφτηκα να δούμε μερικά σημεία.

*Φρόντισε για τον δημόσιο χώρο με συντριβάνια και αναπλάσεις

Αυτό.

Γιατί όλα τα υπόλοιπα έργα που είναι σε εξέλιξη είναι όσα βρήκε με έτοιμες χρηματοδοτήσεις και σε ικανοποιητικό βαθμό ωρίμανσης από την διοίκηση Κουτσογιάννη. Ανέφερε τα χρηματικά ποσά σε μία προσπάθεια εντυπωσιασμού. Είναι πράγματι εντυπωσιακά αλλά δεν του ανήκουν τα εύσημα.

Αν δεν θέλουμε να μάθουμε ποιος ετοίμασε τα έργα που υλοποιούνται σήμερα στον δήμο μας σημαίνει ότι αποστρεφόμαστε την αλήθεια.

Αν δεν υπερασπιστούμε την αλήθεια υποθηκεύουμε το αύριο.

Ναι. Πρέπει να αρχίσει πια να ακούγεται η αλήθεια.

Ο Κουτσογιάννης εξασφάλισε τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των σχολικών μονάδων και στη Νάουσα και στις κοινότητες, του κλειστού Γυμναστηρίου Νάουσας, του δημοτικού Θεάτρου Νάουσας. Κι αυτό σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας.

Κι αν αυτοί που ανέλαβαν μετά τον Κουτσογιάννη είχαν πραγματικό ενδιαφέρον για την πόλη αυτό που θα έβαζαν σε προτεραιότητα θα ήταν το έργο των Υδροηλεκτρικών. Αυτήν τη στιγμή ίσως και να μην μιλούσαμε για 3 εκ. ενεργειακό κόστος για τον δήμο μας.

Οι ιδιώτες άλλωστε που εκμεταλλέυονται τις υδατοπτώσεις του δήμου μας είναι η απόδειξη.

Ο Κουτσογιάννης εξασφάλισε επίσης τα κονδήλια για τα μεγάλα έργα της ΔΕΥΑΝ. Έδωσε λύσεις στην υδροδότηση της Μαρίνας, του Ροδοχωρίου, της Στενημάχου. Το αποχετευτικό των κοινοτήτων του κάμπου, αγροτική οδοποιΐα.

Ο Κουτσογιάννης σύστησε την τουριστική Νάουσα συνολικά κι όχι αποσπασματικά με τη δημιουργία δράσεων σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η σημερινή διοίκηση απλά άλλαξε σε όλα αυτά τα ονόματα.

Κι άλλα πολλά.

Το θέμα είναι ότι, μετά από τρία χρόνια, ακόμη ο κύριος Καρανικόλας δεν έχει προχωρήσει με τα σημαντικότερα. Φροντίζει να αποσιωπά το γεγονός ότι όλα αυτά ήδη υπήρχαν στα συρτάρια που παρέλαβε. Το χειρότερο όμως είναι ότι κάποια άλλα αφέθηκαν να ξεχαστούν όπως ο κυλινδρόμυλος ΜΑΤΘΑΙΟΥ (2,5 εκ €) και το ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ (2,5 εκ.€)

Το «βλέμμα του δημάρχου στο μέλλον» βλέπει μόνο ΕΞΥΠΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ διαχείρισης της καθημερινότητάς μας. Στα πάντα. Χωρίς προηγουμένους να έχει εξασφαλίσει τα αυτονόητα για μία αξιοπρεπή καθημερινότητα.

Μας μίλησε για

Έξυπνα συστήματα διοίκησης, άρδευσης, διαχείρισης ηλεκτροφωτισμού – ασχέτως που η πόλη είναι θεοσκότεινη εδώ και μέρες.

έξυπνη μέτρηση της καθαρότητας του αέρα!

έξυπνες διαβάσεις για ΑμεΑ

έξυπνες στάσεις για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τη στιγμή που δεν ξέρουμε αν τελικά επιβιώσουν

‘Έξυπνη’ αντιμετώπιση όμως της ενεργειακής φτώχειας του χειμώνα που έρχεται δεν ακούσαμε.

Πολλές υποσχέσεις που καλλιεργούν αβάσιμες ελπίδες όπως τα 10,7 εκ.€ που ΔΕΝ είδαμε ακόμη αλλά κατάφερε να τα αυγατίσει σε 26 εκ.€ όπως μας είπε, ίσως και όχι ακριβώς.

Πολλές δικαιολογίες για την  ολιγωρία που επέδειξε στη λύση σοβαρών ζητημάτων, π.χ. το θέμα των ανεμογεννητριών και τη μεταβίβαση του ξενοδοχείου στον δήμο μετά από τον τιτάνιο αγώνα που έκανε ο Κουτσογιάννης.

Αν και αντιμέτωπος με δικαστικές διαμάχες, κατάφερε να σώσει την υποθηκευμένη περιουσία από κατασχέσεις και εκποιήσεις.

Υπήρξε λοιπόν κάποιος που ενώ κληρονόμησε ανυπέρβλητα προβλήματα τόλμησε να οραματιστεί  και να δουλέψει για να έχει ένα μέλλον αυτή η πόλη.

Η πόλη επέλεξε να μην του δώσει την ευκαιρία να το αποδείξει. Και τώρα διαμαρτύρεται στα πηγαδάκια.

Κάποιοι άλλοι πάλι συνεχίζουμε να πιστεύουμε στο όραμα αυτού του ανθρώπου και να τον στηρίζουμε. Πολλές φορές με κόστος σε προσωπικό χρόνο που στερούμε από τη δουλειά μας και την οικογένειά μας.

Οι επιπόλαιες επιλογές, οι επιλογές που κινούνται από μικροπολιτικές διαθέσεις καταλήγουν με τον δημότη να είναι ο χαμένος της υπόθεσης. 

Ήρθε η ώρα να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε την αυτοδιοίκηση ως μαγαζάκι μας και να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον έχοντας πλήρη γνώση του παρελθόντος, χωρίς παρωπίδες.

Ζάχος Σταύρος

Δημοτικός σύμβουλος του ΚΟΙΝΟΥ ΤΟΠΟΥ 

Αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου

 

 

 

Copyright © 2020 inaoussa.gr | All rights reserved | Development by LEONweb