Logo
ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ: Στο έλεος του πολιτικού τυχοδιωκτισμού

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της Τετάρτης και με δεδομένη την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του φαραωνικού αιολικού πάρκου στο Βέρμιο, πλήθος συμπολιτών μας με ειλικρινή περιβαλλοντική αγωνία, ζήτησαν τη συζήτηση του θέματος.

Κάλεσαν επίσης τον Δήμο να μπει μπροστάρης εξετάζοντας κάθε δυνατό μέτρο για να σταματήσει η παρέμβαση στο Βέρμιο.

Ο δήμαρχος κρύφτηκε, όπως κάθε φορά που πιέζεται, πίσω από τις αυταρχικές πρακτικές του Προέδρου του ΔΣ, ο οποίος αποφάσισε, σε μια τόσο έκρυθμη και κρίσιμη συγκυρία, να μην αφουγκραστεί την αγωνία των συμπολιτών μας που επιζητούσαν μια συζήτηση για το θέμα του αιολικού με το ανώτατο θεσμικό όργανο του Δήμου.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

Μεγάλη ένταση που οδήγησε σε "οριστική" διακοπή της συνεδρίασης.

Μόλις όμως οι παριστάμενοι συμπολίτες αποχώρησαν ο πρόεδρος επανεμφανίσθηκε για να συνεχίσει τη συνεδρίαση!

Κι από εκεί και μετά ο Δήμαρχος, αισθανόμενος και πάλι ασφαλής, ανέδειξε την αδιαφορία του προς τα τοπικά θέματα.

Μας είπε πως όλα έχουν τελειώσει και το αιολικό θα προχωρήσει κανονικά.

Μας είπε πως όλη η Ευρώπη έχει ως προτεραιότητα τα αιολικά πάρκα, πως η ύπαρξη τους είναι αυτή που θα οδηγήσει σε δραστική μείωση του κόστους της ενέργειας και πως όλες οι επιστημονικές μελέτες "εγγυώνται" για την ασφάλεια των οικοσυστημάτων.

Ανερυθρίαστα διατύπωσε την άποψη ότι η "σωτηρία" του τόπου μας ταυτίζεται με την κατασκευή του αιολικού. Επιμελώς απέκρυψε την αντίφαση ότι το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη χώρα – και ενός εκ των μεγαλυτέρων στην Ευρώπη – χωροθείται στο βουνό με το ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ αιολικό δυναμικό. Είπε ακόμη ότι θα αποτελέσει παράγοντα πτώσης των τιμών ενέργειας.

Τι δεν είχε το θάρρος να μας πει;

  • Πως οι χώρες που σήμερα έχουν χαμηλότερες τιμές στην ενέργεια είναι πρωτίστως αυτές που βασίζονται στην πυρηνική ενέργεια και δευτερευόντως αυτές που αύξησαν τη συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων στο μείγμα (διότι ακόμη και με την επιβάρυνση του κόστους ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα η τιμή ανά MWh είναι χαμηλότερη από αυτή που έχουν οι παλιές μονάδες αερίου)
  • Πως μόνο οι χώρες που έχουν μεγάλη συμμετοχή στο μείγμα των υδροηλεκτρικών μονάδων μπορούν να έχουν στη σημερινή προβληματική συγκυρία μειωμένες τιμές.
  • Πως για να έχουν νόημα οι μονάδες των αιολικών θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται από συστήματα αποθήκευσης της ενέργειας, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει θέμα με την παραγόμενη ενέργεια η οποία δεν είναι συνεχής και μπορεί να έχει αυξομειώσεις βάσει των καιρικών συνθηκών. Και τέτοιες μονάδες αποθήκευσης δεν υπάρχουν σήμερα!
  • Πως υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και εντός της επιστημονικής κοινότητας για τα αιολικά.

Κυρίως όμως δεν τόλμησε να μας εξηγήσει γιατί το «ενδιαφέρον» του για τα ενεργειακά ζητήματα μετουσιώθηκε σε τριετή αδράνεια του να θωρακίσει ενεργειακά τον Δήμο μας.

Γιατί δεν έκανε τίποτα απολύτως για να αξιοποιήσει τις άδειες των υδροηλεκτρικών και ιδίως αυτές στη Βέτλανς και το Μπαχούτσι;

Γιατί δεν προχώρησε σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον Δήμο μας;

Από τη μια λοιπόν πλήρης αδράνεια για την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ευημερία του Δήμου μας και από την άλλη παντελής αδιαφορία στο εύλογο των ανησυχιών που προκαλούν οι εκτεταμένες παρεμβάσεις για την κατασκευή του αιολικού πάρκου στο Βέρμιο.

Προφανώς ο Δήμαρχος ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την πολιτική του καριέρα και όχι για το παρόν και το αύριο του τόπου μας. Δυστυχώς όμως αυτή την πολιτική καριέρα την πληρώνει ο τόπος μας και οι άνθρωποι του πολύ ακριβά.

 

Copyright © 2020 inaoussa.gr | All rights reserved | Development by LEONweb