Logo
Ραντεβού με τον ΕΦΚΑ: Όλες οι ημερομηνίες καταβολής εισφορών - Ποιες και πότε θα πρέπει να πληρωθούν

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα κληθούν να εξυπηρετήσουν τις παλαιές και τις νέες ασφαλιστικές εισφορές τους πολλοί επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες ακόμη και εάν ανήκουν στις ομάδες που ανήκουν στις ομάδες των πληττόμενων που παραμένουν σε περιοριστικά μέτρα.

safter

Η αρχή γίνεται στις 6 Απριλίου όταν λήγει η ημερομηνία καταβολής των τρεχουσών εισφορών για 1,5 εκατ. μη μισθωτούς. Πρόκειται για τις εισφορές Φεβρουαρίου όταν η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων παρουσίασε εξαιρετικά μειωμένους ή ακόμα και μηδενικούς τζίρους. Τα ραντεβού των επαγγελματιών με τον ΕΦΚΑ θα είναι συνεχή καθώς σειρά παίρνουν όσοι έχουν παράλληλη απασχόληση ενώ εντός του καλοκαιριού πάνω από 800.000 μη μισθωτοί θα πρέπει να πληρώσουν σε 5 μηνιαίες δόσεις τα ποσά που έβγαλε η εκκαθάριση για το 2019.

Οι τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 6 Απριλίου. Πρόκειται για τα δεύτερα ειδοποιητήρια του 2021 που έχουν εκδοθεί με βάση τις δηλώσεις που κλήθηκαν να υποβάλουν οι ασφαλισμένοι για την υπαγωγή τους σε ασφαλιστική κατηγορία. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", η συντριπτική πλειοψηφία εντάχθηκε στην πρώτη και ελάχιστη ασφαλιστική κατηγορία. Οι ασφαλισμένοι που δεν υπέβαλαν αίτηση-δήλωση παραμένουν για το έτος 2021 στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το 2020.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", με σημαντική καθυστέρηση αρχίζει στο τέλος Απριλίου η πληρωμή εισφορών του 2020 για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση. Πρόκειται για επαγγελματίες με παράλληλη μισθωτή δραστηριότητα ή για μισθωτούς που παράλληλα έχουν μπλοκάκι των οποίων οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις δεν έχουν εκκαθαριστεί από το 2020. Βάσει της πρόσφατης υπουργικής απόφασης , όσοι μισθωτοί βρεθούν με χρεωστικά υπόλοιπα για το μπλοκάκι τους –κυρίως όσοι απασχολούνταν το 2020 με χαμηλούς μισθούς κάτω των 900 ευρώ –θα πρέπει να αποπληρώσουν το χρέος του προηγούμενου έτους σε 6 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις 29 Απριλίου. Έναν μήνα μετά θα ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση των πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους. Έτσι τα πρώτα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια για τις ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου του 2021 θα πρέπει να εξοφληθούν στις 31 Μαΐου. Ακολούθως έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να πληρωθούν τα ασφάλιστρα του Φεβρουαρίου κ.ο.κ

Υπενθυμίζεται πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με παράλληλη μισθωτή απασχόληση το ποσό εισφοράς, ανά κλάδο κύριας ασφάλισης από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας ή της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη. Έτσι εκτιμάται ότι δεν θα είναι πολλοί όσοι θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον εισφορές για την παράλληλη απασχόληση τους θα είναι όμως αυτοί που έχουν χαμηλό μεικτό μισθό (κάτω των 900 ευρώ). Και οι επιβαρύνσεις δεν τελειώνουν εδώ .Στο τέλος Ιουνίου ξεκινάει η σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών από την εκκαθάριση των εισφορών του 2019. Η πληρωμή αφορά πάνω 800.000 ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ μη μισθωτούς και η επιβάρυνση εκτιμάται ότι θα έρθει σε μια περίοδο που ακόμη και όλες οι δραστηριότητες να έχουν εκκινήσει , οι επαγγελματίες δεν θα έχουν προλάβει να αναπληρώσουν τους χαμένους τζίρους.

πηγή:enikonomia.gr

 soupar

Copyright © 2020 inaoussa.gr | All rights reserved | Development by LEONweb