Logo
Ιδιοκτήτες ακινήτων: Έτσι θα δίνεται η έκπτωση φόρου για τα χαμένα ενοίκια

Τρία βήματα θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια για να κερδίσουν έκπτωση στον φόρο εισοδήματος ή και στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν από τις 31 Ιουλίου και μετά.

mpator

Το κράτος θα καλύψει τελικά το 30% των χαμένων ενοικίων συμψηφίζοντάς το με τους φόρους που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με εξαίρεση τις οφειλές. Για να υπολογιστεί η χασούρα αλλά κυρίως η έκπτωση φόρου για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου που εισπράττει κουρεμένα κατά 40% μισθώματα θα δημιουργηθεί στο Taxisnet ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στην πλατφόρμα αυτή, σχεδιάζεται σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" να "ανέβουν" όλα τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Μόλις αναρτηθούν τα μισθωτήρια οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται θα πρέπει:

1.Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς τους στο Taxisnet και να επικαιροποιήσουν τα μισθωτήρια συμβόλαια. Για παράδειγμα, συμβόλαια μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών τα οποία έχουν λήξει καθώς έχει παρέλθει η τριετία της μίσθωσης θα πρέπει να ανανεωθούν.Σε αυτή τη φάση οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν ότι οι μισθώσεις των ακινήτων τους είναι ενεργές.

2.Μετά την επικαιροποίηση των μισθωτηρίων συμβολαίων οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υποβάλουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αίτηση - υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρονται το μηνιαίο μίσθωμα, οι μήνες κατά τους οποίους το ενοίκιο καταβλήθηκε μειωμένο κατά 40% και τα στοιχεία των ενοικιαστών που δικαιούνται μείωση ενοικίου.

3.Μετά την υποβολή της αίτησης ο κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να ζητήσει από τον ενοικιαστή του ακινήτου του να εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να αποδεχθεί την αίτηση-δήλωση που θα έχει υποβάλει για τα μειωμένα ενοίκια. Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων και θα υπολογίσει το ποσό της "αποζημίωσης" για τους φορολογουμένους που εισπράττουν από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία το 60% των μισθωμάτων. Συνολικά θα καλυφθεί το 30% των ενοικίων που δεν θα εισπραχθούν, καθώς η έκπτωση φόρου ανέρχεται στο 20% επί του 60% των μισθωμάτων που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες.

Για παράδειγμα, σε μηνιαίο μίσθωμα 300 ευρώ το οποίο κουρεύεται κατά 40% ή 120 ευρώ η έκπτωση φόρου υπολογίζεται σε 20% επί των εισπραττόμενων 180 ευρώ και διαμορφώνεται σε 36 ευρώ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 30% των υπόλοιπων 120 ευρώ του ενοικίου που έχασε ο ιδιοκτήτης. Κάθε ιδιοκτήτης θα πάρει πίσω με τη μορφή έκπτωσης από τον εφετινό φόρο εισοδήματος ή και τον φετινό ΕΝΦΙΑ το 30% της απώλειας που θα υποστεί από την αναγκαστική μείωση των ενοικίων κατά 40%.

πηγή:enikonomia.gr

boxna

 

Copyright © 2020 inaoussa.gr | All rights reserved | Development by LEONweb