Logo
Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον θεσμό της διαμεσολάβησης από την δικηγόρο-διαμεσολαβήτρια Μαριά Τορορή

Τι είναι η διαμεσολάβηση;

Είναι ένας εξωδικαστικός τρόπος επίλυσης της διαφοράς. Τα μέρη επιλέγουν τον διαμεσολαβητή τους και μέσα από μια δομημένη διαδικασία καταλήγουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση. Ο διαμεσολαβητής βοηθά τα μέρη να αντιμετωπίσουν την διαφορά τους και να διαπραγματευτούν μια λύση, που να ικανοποιεί τις ανάγκες και τα συμφέροντά τους.

Τα μέρη, με την βοήθεια των νομικών παραστατών, διατυπώνουν τους όρους της συμφωνίας  και όχι κάποιος τρίτος, όπως π.χ. ο δικαστής. Ακόμη η διαμεσολάβηση πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα σε αντίθεση με την δικαστική διαμάχη που μπορεί να διαρκέσει χρόνια .

Τι είναι η Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρίας Διαμεσολάβησης;

Με βάση τον νέο νόμο ( ν. 4640/2019) εισάγεται η Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία Διαμεσολάβησης σε κάποιες διαφορές. Δηλαδή υποχρεωτικά, πριν δηλαδή τα μέρη απευθυνθούν στο δικαστήριο, οφείλουν να πραγματοποιήσουν μια πρώτη συνεδρία διαμεσολάβησης, όπου ο διαμεσολαβητής ενημερώνει επί τοις ουσίας για την διαδικασία. Τα μέρη μπορούν να συνεχίσουν την διαμεσολάβηση ή τελικά να αποφασίσουν να λύσουν την διαφορά τους δικαστικά.

Στην Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία υπάγονται:

α) οι οικογενειακές διαφορές που αφορούν στην διατροφή, επιμέλεια, επικοινωνία τέκνων, στα αποκτήματα, στέγη, περιουσιακές διαφορές των συζύγων, άσκηση και ρύθμιση γονικής μέριμνάς τέκνων, περιπτώσεις διαφορών ελεύθερης συμβίωσης  κ.α. ( περ. α’, β’ και γ’ της παραγράφου 1 καθώς και 2 του άρθρου 592 Κ.Πολ.Δ.),

β)οι διαφορές που εκδικάζονται κατά την τακτική διαδικασία και υπάγονται στην καθ ύλην αρμοδιότητα του Μονομελούς Πρωτοδικείου αν η αξία του αντικειμένου της διαφοράς υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ και Πολυμελούς Πρωτοδικείου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Πολ.Δ.,

γ) οι διαφορές για τις οποίες σε έγγραφη συμφωνία των μερών προβλέπεται και είναι σε ισχύ ρήτρα διαμεσολάβησης.    

Ποιοι συμμετέχουν στην διαμεσολάβηση;

Τα μέρη στα οποία αφορά η διαφορά με τους νομικούς τους παραστάτες. Στην περίπτωση των εταιριών οι νόμιμοι εκπρόσωποι με τους νομικούς παραστάτες.

Ποιες διαφορές μπορούν να λυθούν με διαμεσολάβηση;

Οι αστικές και εμπορικές διαφορές, εφόσον τα μέρη έχουν την εξουσία διάθεσης του αντικειμένου της διαφοράς, σύμφωνα με τις διατάξεις του ουσιαστικού δικαίου. Αφορά δηλαδή σε ένα μεγάλο εύρος διαφορών, όπως καταναλωτικές, εμπορικές, μισθωτικές, κληρονομικές, οικογενειακές, εργατικές διαφορές κ.α. Δεν υπάγονται οι διαφορές με το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ . Κατ΄εξαίρεση υπάγονται οι διαφορές με το Δημόσιο όταν αυτό λειτουργεί ως ιδιώτης, π.χ. ως μισθωτής.  

Με ποιο τρόπο διεξάγεται η διαμεσολάβηση;

 Αρχικά τα μέρη επιλέγουν τον διαμεσολαβητή τους, είτε μετά από κοινή επιλογή, είτε μετά από αίτηση στην Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης, η οποία με αιτιολογημένη απόφαση επιλέγει για αυτούς από την λίστα των διαπιστευμένων διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Έπειτα υπογράφεται η συμφωνία υπαγωγής στην διαμεσολάβηση. Οι δικηγόροι των μερών ετοιμάζουν τα ενημερωτικά σημειώματα και τα στέλνουν στον διαμεσολαβητή, ο οποίος ελέγχει τα έγγραφα και διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχής σας.

Μετά πραγματοποιείται μαζί με τον διαμεσολαβητή η πρώτη κοινή συνεδρία των μερών, όπου  συνοπτικά παρουσιάζουν τις θέσεις τους. Ακολουθούν ιδιωτικές συνεδρίες του διαμεσολαβητή με καθένα από τα μέρη, όσες χρειαστεί προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Αν τελικά καταλήξουν σε συμφωνία ακολουθεί και δεύτερη κοινή συνεδρία, όπου υπογράφουν όλοι το πρακτικό διαμεσολάβησης , το οποίο συντάσσουν οι δικηγόροι τους. Η συμφωνία αυτή είναι δεσμευτική μόλις τυπογραφεί και εφόσον περιέχει αξίωση καθίσταται τίτλος εκτελεστός μόλις κατατεθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο του τόπου διενέργειας της διαμεσολάβησης.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η συμφωνία, ο διαμεσολαβητής υπογράφει το πρακτικό αποτυχίας και  τα μέρη εξακολουθούν να έχουν την δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια.

 Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί της μπορείτε να το κάνετε τηλεφωνικά στο 6945993862 ή στην ιστοσελίδα dimesolavisi-torori.gr  και στο email  torori.maria@gmail

Copyright © 2020 inaoussa.gr | All rights reserved | Development by LEONweb