Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τραμπ: Το Ιράν καλά θα κάνει να προσέχει με τον εμπλουτισμό ουρανίου PDF Εκτύπωση E-mail
Articles | ΚΟΣΜΟΣ
Συντάχθηκε απο τον/την inaoussa on Δευτέρα, 08 Ιούλιος 2019 10:23   

trampΤο Ιράν «καλά θα κάνει να προσέχει» προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μερικές ώρες αφότου η Τεχεράνη ανήγγειλε ότι ξεπέρασε ένα επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου παραβιάζοντας τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

«Το Ιράν καλά θα κάνει να προσέχει, διότι εμπλουτίζεις ουράνιο για κάποιον λόγο, και δεν θα πω ποιος είναι αυτός ο λόγος. Όμως αυτό δεν είναι καλό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους στο Μόρισταουν, στην Πολιτεία Νιού Τζέρσι.

«Το Ιράν κάνει πολλά κακά πράγματα. Η συμφωνία του Ομπάμα ήταν η πιο βλακώδης συμφωνία που θα βρεις ποτέ. Έληξε σε πολύ σύντομη χρονική περίοδο», τόνισε ο Τραμπ.

Το Ιράν αύξησε το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου πάνω από το επίπεδο του 3,67% που προέβλεπε το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), προχωρώντας στη δεύτερη αθέτηση δεσμεύσεών του εντός των ορίων της διεθνούς συμφωνίας μέσα σε λίγες ημέρες, αφού νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσε ότι ξεπέρασε το όριο του αποθέματος ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού - 300 κιλά - που επιτρεπόταν να διατηρεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανήγγειλε ότι η Τεχεράνη θα αντιμετωπίσει «περαιτέρω απομόνωση και κυρώσεις» εξαιτίας της κίνησης και απαίτησε να επιβληθεί εκ νέου από τη διεθνή κοινότητα ο όρος πως η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα εμπλουτίζει «καθόλου» ουράνιο.

Ο Τραμπ απέσυρε τον Μάιο του 2018 τις ΗΠΑ από το ΚΟΣΔ και έθεσε σε εφαρμογή μια εκστρατεία «μέγιστης πίεσης», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί, επαναφέροντας σε ισχύ τις αμερικανικές κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία, παρά τις ενστάσεις των ευρωπαίων συμμάχων του.

Τα εναπομείναντα μέρη στη συμφωνία, περιλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, επιδιώκουν να διατηρήσουν ζωντανή τη συμφωνία, αλλά μοιάζουν να αδυνατούν να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) συνεδριάζει εκτάκτως μεθαύριο Τετάρτη, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, για να συζητήσει τις παραβιάσεις του ΚΟΣΔ από το Ιράν, μολονότι διπλωμάτες υπενθυμίζουν ότι δεν είναι το ΔΣ το αρμόδιο όργανο για να εξετάζεται η εφαρμογή ή μη της συμφωνίας των 5+1 με την Ισλαμική Δημοκρατία.

πηγή:naftemporiki.gr
 

inaoussa.gr - All Rights Reserved