Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συρία: Ο διεθνής συνασπισμός επιβεβαιώνει την έναρξη της τελευταίας φάσης της επιχείρησης κατά του Ι.Κ. PDF Εκτύπωση E-mail
Articles | ΚΟΣΜΟΣ
Συντάχθηκε απο τον/την inaoussa on Τετάρτη, 12 Σεπτέμβριος 2018 09:51   

syriaTην έναρξη της τελικής φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία ανακοίνωσε ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ την Τρίτη.

«Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) εξαπέλυσαν τη 10η Σεπτεμβρίου μια χερσαία επίθεση στο πλαίσιο της τρίτης φάσης της επιχείρησης Roundup», ανέφερε ο διεθνής συνασπισμός, επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση που έκαναν οι ΣΔΔ μία ημέρα νωρίτερα.

Η επιχείρηση Roundup, ονομασία που παραπέμπει μεταξύ άλλων σ' ένα γνωστό ζιζανιοκτόνο, άρχισε την 1η Μαΐου, με σκοπό να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές του Ι.Κ. από τις τελευταίες περιοχές που κατείχαν ακόμη στην κοιλάδα του Ευφράτη. Η πρώτη φάση είχε αποτέλεσμα να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές από τη Μπαγούζ τη 15η Μαΐου, ενώ με τη δεύτερη φάση εκδιώχθηκαν από την Ντασίσα την 20ή Ιουλίου. Αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού θεωρούν ότι αυτή η τρίτη φάση θα είναι και η τελευταία.

Οι ΣΔΔ, μια συμμαχία ένοπλων οργανώσεων στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι και υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον, διεξάγουν εδώ και μήνες μια επιχείρηση για να αποσπάσουν περιοχές που κατείχε το Ι.Κ. στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, προελαύνοντας έναντι των τζιχαντιστών, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν και περιορίζοντάς τους στη Χατζίν, κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ.

Αξιωματικός των ΣΔΔ δήλωσε τη Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η τελική επίθεση εναντίον της Χατζίν, στην όχθη του Ευφράτη ποταμού, έχει πλέον αρχίσει, διευκρινίζοντας πως 15 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν.

Ο συνασπισμός ενδέχεται να εντοπίισει σε αυτή την περιοχή σημαντικούς ηγέτες του Ι.Κ., ίσως ακόμη και τον ίδιο τον επικεφαλής του, τον αυτοανακηρυγμένο «χαλίφη» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος διαφεύγει.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αυτό από δημοσιογράφους, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις απάντησε με συγκρατημένο τρόπο. «Δεν θα με εξέπληττε αν ορισμένοι από τους ηγέτες του Ι.Κ. βρίσκονται εκεί κάτω, όχι», δήλωσε. «Όμως δεν πρόκειται να αναφερθώ σε λεπτομέρειες γι' αυτό προς το παρόν», πρόσθεσε.

Ο συνασπισμός επανέλαβε ότι δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από τη Συρία μετά την αποπεράτωση της επιχείρησης. «Θα συνεχίσουμε τον συντονισμό μας με τις ΣΔΔ και άλλους εταίρους μας για να προωθήσουμε την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και να εγγυηθούμε ότι το Ι.Κ. έχει ηττηθεί οριστικά», ανέφερε ο διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων που επιχειρούν στο πλαίσιο του συνασπισμού, στρατηγός Πάτρικ Ρόμπερτσον.

πηγή:naftemporiki.gr
 

inaoussa.gr - All Rights Reserved