Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΗΠΑ: Προειδοποίηση στην Τεχεράνη να μην κλείσει το στενό του Χορμούζ PDF Εκτύπωση E-mail
Articles | ΚΟΣΜΟΣ
Συντάχθηκε απο τον/την inaoussa on Πέμπτη, 09 Αύγουστος 2018 09:55   

ipaΑποφασισμένες να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευση των πλοίων από το στενό του Χορμούζ δηλώνουν οι ΗΠΑ, στον απόηχο ναυτικών γυμνασίων του Ιράν στην περιοχή.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε αφήσει να εννοηθεί τον περασμένο μήνα ότι το Ιράν θα μπορούσε να κλείσει το στενό του Χορμούζ. Την περασμένη εβδομάδα το Ιράν πραγματοποίησε ναυτικά γυμνάσια στον Κόλπο, λίγα 24ωρα πριν την επαναφορά των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης. Σημειώνεται δε ότι τέτοιου είδους στρατιωτικές ασκήσεις διεξάγονται συνήθως το φθινόπωρο από τους Ιρανούς. Η χρονική συγκυρία που επελέγη δεν θεωρείται τυχαία και η Ουάσιγκτον εξέλαβε την κίνηση ως απειλή.

«Είναι αρκετά σαφές ότι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τα γυμνάσια αυτά για να μας στείλουν ένα μήνυμα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός Βότελ, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. «Το ιρανικό καθεστώς ήθελε να δείξει πως διαθέτει στρατιωτικές δυνατότητες σε αυτό το στενό στρατηγικής σημασίας, που ελέγχει τον Κόλπο και από όπου διέρχεται περίπου το 30% του πετρελαίου που διακινείται διά θαλάσσης παγκοσμίως» συμπλήρωσε.

Σημείωσε δε ότι σε αυτή την περιοχή το Ιράν μπορεί μεταξύ άλλων να ποντίσει νάρκες, να αναπτύξει ταχύπλοα που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε βόμβες, ενώ διαθέτει επίσης πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας και ραντάρ.

«Είμαστε σε αυξημένη επαγρύπνηση. Μια από τις κύριες αποστολές μας είναι να εγγυηθούμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ελευθερία των εμπορικών ανταλλαγών και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε στο σύνολο της περιοχής» τόνισε ο Αμερικανός στρατηγός.

πηγή:naftemporiki.gr
 

inaoussa.gr - All Rights Reserved