Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συρία: «Επικίνδυνο έδαφος» για επαναπατρισμό προσφύγων PDF Εκτύπωση E-mail
Articles | ΚΟΣΜΟΣ
Συντάχθηκε απο τον/την inaoussa on Δευτέρα, 05 Φεβρουάριος 2018 12:27   

suriaΤην έντονη αντίθεσή τους στον αναγκαστικό επαναπατρισμό Σύρων προσφύγων από τις χώρες που έχουν καταφύγει εκφράζουν μέσω κοινής έκθεσής τους ανθρωπιστικές οργανώσεις, προειδοποιώντας για την ασφάλειά τους λόγω της συνεχιζόμενης βίας και των πολεμικών συρράξεων στη χώρα.

Η έκθεση, η οποία τιτλοφορείται «Επικίνδυνο έδαφος», υπογραμμίζει ότι τα μέτρα με στόχο την επαναπροώθηση των προσφύγων στη χώρα τους αποκτά όλο και περισσότερο κεντρική θέση στις απόψεις που εκφράζονται στις χώρες που τους φιλοξενούν.

«Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες διατρέχουν τον κίνδυνο να αναγκαστούν να επιστρέψουν στη Συρία το 2018, παρά τη συνέχιση της βίας» στην εμπόλεμη χώρα, τονίζουν οι οργανώσεις, ανάμεσά τους το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η CARE International.

Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων και των προσφύγων που επέστρεψαν στα σπίτια τους Συρία -που σπαράσσεται από έναν πόλεμο ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 340.000 ανθρώπους από το 2011- ανήλθε στους 721.000 το 2017, από τους 560.000 το 2016.

Κατά την ίδια έκθεση, τριπλάσιοι Σύροι εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους την περασμένη χρονιά και 1,5 εκατομμύριο άλλοι εκτιμάται ότι θα εκτοπιστούν μέσα στο 2018.

«Αυτή τη στιγμή, για τη μεγάλη πλειονότητα των Σύρων που έφυγαν για να σωθούν από τον πόλεμο και τη βία, η επιστροφή τους δεν θα ήταν ούτε ασφαλής, ούτε οικειοθελής», εκτίμησε ο Γιαν Έγκελαντ, ο γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

«Νοσοκομεία και σχολεία στοχοθετούνται» και κόσμος πεθαίνει «ακόμη και σε ορισμένες λεγόμενες ζώνες αποκλιμάκωσης», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στις περιοχές όπου είχε συμφωνηθεί το 2017 να τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός μεταξύ διαφόρων μερών στη σύρραξη.

Οι ΜΚΟ εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για τα μέτρα τα οποία συζητώνται στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της Δανίας και της Γερμανίας, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν στον αναγκαστικό επαναπατρισμό Σύρων. Οι πλούσιες χώρες έχουν υποδεχθεί μόλις το 3% των Σύρων προσφύγων, με τη μεγάλη τους πλειονότητα να έχει βρει καταφύγιο στα γειτονικά κράτη, την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία.

Σε αυτά τα κράτη «η πίεση για την επιστροφή των προσφύγων εκδηλώνεται με το κλείσιμο των συνόρων, τις απελάσεις και τους αναγκαστικούς επαναπατρισμούς», αναφέρεται στην έκθεση.

Η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ της Σώστε τα Παιδιά (Save the Children) -μιας ΜΚΟ που συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης– προειδοποίησε από την πλευρά της εναντίον των κινδύνων που ενέχει ο εξαναγκαστικός επαναπατρισμός παιδιών.

«Κανένα παιδί δεν θα πρέπει να αναγκάζεται να επιστρέφει στο σπίτι του πριν αυτό να είναι ασφαλές», ανέφερε η Τόρνινγκ-Σμιτ.

πηγή:naftemporiki.gr

loft 

inaoussa.gr - All Rights Reserved