Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος ως απάντηση στη Μόσχα επιθυμεί το Πεντάγωνο PDF Εκτύπωση E-mail
Articles | ΚΟΣΜΟΣ
Συντάχθηκε απο τον/την inaoussa on Σάββατο, 03 Φεβρουάριος 2018 12:42   

purΤην απόκτηση νέων πυρηνικών όπλων μικρής ισχύος ως «απάντηση στη διεύρυνση των πυρηνικών ικανοτήτων της Ρωσίας» επιθυμεί το αμερικανικό Πεντάγωνο, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος στρατηγικών ικανοτήτων του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ Γκρεγκ Γουίβερ, στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης του νέου «Δόγματος Πυρηνικής Πολιτικής και Ασφάλειας».

Το νέο αμερικανικό Δόγμα για τα Πυρηνικά προτείνει την ανάπτυξη ενός νέου τύπου πυρηνικών πυραύλων μικρής ισχύος, που θα εκτοξεύονται από υποβρύχια. Αυτοί οι νέοι πύραυλοι, χαμηλότερης ισχύος από τη βόμβα της Χιροσίμα, δεν θα χρειάζεται να αποθηκεύονται στο έδαφος των χωρών συμμάχων.

Το Πεντάγωνο εξετάζει προς το παρόν ένα πρόγραμμα περίπου 30 «πυρηνικών μίνι όπλων» για ένα κόστος στα 50 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε ετών, κάτι που θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως του Κογκρέσου.

Εκτιμώντας ότι η κατάσταση σε διεθνές επίπεδο είναι σήμερα πολύ πιο περίπλοκη σε σύγκριση με το 2010, όταν δημοσιεύτηκε η τελευταία αναθεώρηση του δόγματος για τα πυρηνικά, το Πεντάγωνο επισημαίνει στο συγκεκριμένο έγγραφο τις απειλές που προέρχονται από την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Όμως αυτό που προκαλεί ανησυχία στην Ουάσιγκτον, είναι κυρίως «η γεμάτη αποφασιστικότητα επιστροφή της Μόσχας στον ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων», όπως υπογραμμίζει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις στον πρόλογο του 75σελιδου εγγράφου.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η Ρωσία βρίσκεται στη διαδικασία να εκσυγχρονίσει ένα οπλοστάσιο 2.000 τακτικών πυρηνικών όπλων, απειλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες γειτνιάζει και παρακάμπτοντας τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συνθήκη για τον αφοπλισμό New START.

πηγή:naftemporiki.gr
 

inaoussa.gr - All Rights Reserved