Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ιερός πόλεμος» για την Ιερουσαλήμ: Ο Τραμπ βάζει φωτιά στη Μέση Ανατολή PDF Εκτύπωση E-mail
Articles | ΚΟΣΜΟΣ
Συντάχθηκε απο τον/την inaoussa on Τετάρτη, 06 Δεκέμβριος 2017 09:53   

trampΤεράστια διεθνή ανησυχία έχει προκαλέσει η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει σε αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Η κίνηση αυτή, αποτελεί προεκλογική δέσμευση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με πολλούς αμερικανούς αλλά και ξένους αξιωματούχους και διπλωμάτες να αντιδρούν, φοβούμενοι ότι θα οδηγούσε σε ξέσπασμα βίας.

Ο γαμπρός και σύμβουλος του προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ είπε ότι ο Τραμπ δεν έχει λάβει ακόμη μια οριστική απόφαση για το θέμα.

Το Ισραήλ έθεσε την Ιερουσαλήμ υπό τον πλήρη έλεγχό του κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967, και έχει εγκαταστήσει εκεί τη Βουλή και το πρωθυπουργικό γραφείο της χώρας. Η διεθνής κοινότητα ωστόσο δεν αναγνωρίζει την ιστορική πόλη ως αδιαίρετη έδρα του εβραϊκού κράτους, καθώς οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν το ανατολικό τμήμα ως πρωτεύουσα δικού τους μελλοντικού κράτους.

Αναβρασμός στη Μέση Ανατολή

Νωρίτερα, ο κ. Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα. Ο τελευταίος, πριν επικοινωνήσει με τον Αμπάς, προχώρησε σε αντίστοιχη ανακοίνωση με εκείνη της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία κάνει λόγο για πιθανές επικίνδυνες επιπτώσεις στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής, καθώς και για παρεμπόδιση κάθε ειρηνευτικής προσπάθειας. Επιπλέον, ο Ιορδανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συγκαλέσει έκτακτα συνέδρια του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης το ερχόμενο Σάββατο και την ερχόμενη Κυριακή αντίστοιχα, με αντικείμενο τη διαχείριση των «επικίνδυνων» συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από τις προθέσεις του Τραμπ.

Την αντίθεση του στην πρόθεση του Τραμπ εξέφρασε και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σισί, ο οποίος στην τηλεφωνική τους επικοινωνία είπε στον Αμερικανό πρόεδρο, πως δεν είναι ανάγκη να «περιπλέξει» περαιτέρω την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, υπονομεύοντας παράλληλα οποιαδήποτε προσπάθεια ειρήνευσης.

Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ, αλλά το Τελ Αβίβ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, καθώς η ανατολική πλευρά της πόλης αποτελεί παλαιστινιακό έδαφος, το οποίο κατέλαβε το Ισραήλ κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προαναγγείλει αυτή του την κίνησή από την προεκλογική περίοδο, όντας υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Μεταξύ άλλων «διεθνών παικτών», η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία και ο Αραβικός Σύνδεσμος έχουν προειδοποιήσει εκ των προτέρων ότι η κίνηση του Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει διεθνή κρίση, καθώς η Ιερουσαλήμ αποτελεί ιερό τόπο για τους πιστούς και των τριών βασικών θρησκειών της περιοχής (μουσουλμάνοι, χριστιανοί, εβραίοι).

πηγή:real.gr
 

inaoussa.gr - All Rights Reserved