Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Τα σταφύλια, το κρασί και η καρδιά-από την Στέλλα Αραμπατζή MD MSc,Υποψ Διδάκτορας Α.Π.Θ-Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος PDF Εκτύπωση E-mail
Articles | ΥΓΕΙΑ
Συντάχθηκε απο τον/την inaoussa on Τρίτη, 04 Δεκέμβριος 2018 11:54   

kraΗ «καρδιά» των οινόφιλων όλης της Ελλάδας θα χτυπά το επόμενο τριήμερο στη Νάουσα (7-9 Δεκεμβρίου).

Η «Νάουσα πόλη του οίνου 2018» ξεκινάει την Παρασκευή και αναμένεται για μια ακόμα φορά να αποτελέσει το επίκεντρο όλων όσων αγαπούν το κρασί και τη γαστρονομία.

Εμείς μέσα από ένα σύντομο αλλά περιεκτικό άρθρο θα σας βάλουμε  στο κλίμα των ημερών, παρουσιάζοντας σας τα οφέλη του οίνου στην υγεία μας.

Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία.

Η ουσία ρεσβερατρόλη θεωρείται ως το ενεργό συστατικό που κάνει το κρασί να έχει θετικές επιδράσεις στην καρδία και παράλληλα να παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η ρεσβερατρόλη είναι ένα φυτικό συστατικό που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών, στα μούρα, στα πεύκα, στον ευκάλυπτο, στα φιστίκια και στα φασόλια. Η φλούδα των σταφυλιών περιέχει κατά πολύ τις μεγαλύτερες ποσότητες ρεσβερατρόλης.

Η ρεσβερατρόλη ανήκει στην οικογένεια των φυτοαλεξινών. Πρόκειται για ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την άμυνα τους. Ιδιαίτερα όταν τα φυτά προσβάλλονται από μύκητες, παράγουν αυξημένες ποσότητες ρεσβερατρόλης.

Στα κρύα κλίματα τα σταφύλια προσβάλλονται περισσότερο από μύκητες και έτσι η περιεκτικότητα τους σε ρεσβαρτρόλη είναι μεγαλύτερη σε περιοχές με ψυχρότερο κλίμα.

Η περιεκτικότητα του κρασιού σε ρεσβερατρόλη έχει σχέση με τη διάρκεια παρουσίας της φλούδας των σταφυλιών κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Όσο περισσότερο χρόνο παραμένουν οι φλούδες κατά τη ζύμωση, τόσο περισσότερη ρεσβερατρόλη θα περιέχουν.

steΓια το λόγο αυτό το άσπρο κρασί, επειδή κατά τη διαδικασία κατασκευής του αφαιρούνται γρήγορα οι φλούδες των σταφυλιών, περιέχει πολύ λιγότερη ρεσβερατρόλη από το κόκκινο κρασί.

Επίσης ο χυμός σταφυλιού, επειδή δεν υφίσταται κάποια ζύμωση, είναι πολύ φτωχός σε ρεσβερατρόλη.

Οι έρευνες μέχρι σήμερα που εξέτασαν τη σχέση του κρασιού και της ρεσβερατρόλης από τη μια και του καρδιαγγειακού συστήματος από την άλλη, έδειξαν:

  • Μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο της καρδίας

  • Αντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης
  • Μείωση της οξείδωσης της λιποπρωτεΐνης LDL και άλλων λιπιδίων, προστασία από την οξείδωση των λιπιδίων των κυττάρων.
  • Η αντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης μπορεί να είναι μεγαλύτερη από αυτήν της βιταμίνης C και E. Να σημειωθεί ότι το κρασί περιέχει και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες ισχυρότερες από τη ρεσβερατρόλη
  • Μειώνει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και συμβάλλει έτσι στη μείωση του κινδύνου για αθηροσκλήρωση

Για τους λόγους αυτούς είναι  καλό να απολαμβάνουμε ένα έως το πολύ δύο ποτήρια κόκκινου κρασιού κάθε μέρα, συνήθεια που σχετίζεται με ευεργετικές δράσεις για την υγεία.

Ιατρός Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος
Μ.Δ.Σ Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογία Α.Π.Θ
ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΙΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ, ΛΩΖΑΝΗ
GHUV/Centre Hospitalier Universitaire Vaudois, Lausan
Υποψ Διδάκτωρ Α.Π.Θ
Ιατρείο Νάουσας
Β Πάροδος Ζαφειράκη 5
2332020

Ιατρείο Αγγελοχωρίου
Λεωφ Ειρήνης (εναντι φαρμακείου Κωστίκα)
τηλεφωνο επικ 2332047538
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
κιν 6948948011 

inaoussa.gr - All Rights Reserved