Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το μεγαλύτερο πουλί που έζησε ποτέ στη Γη PDF Εκτύπωση E-mail
Articles | ΠΑΡΑΞΕΝΑ
Συντάχθηκε απο τον/την inaoussa on Πέμπτη, 11 Οκτώβριος 2018 09:41   

pouliΤο μεγαλύτερο πουλί σε όλο τον κόσμο που έχει ζήσει ποτέ στη Γη ήταν ένα φτερωτό πλάσμα τριών μέτρων που ζούσε στη Μαδαγασκάρη πριν από περίπου 1.000 χρόνια.

Το πουλί που έχει ονομαστεί «Τιτάνας», λόγω του μεγέθους του, καθώς ζύγιζε γύρω στα 700 κιλά και ονομάστηκε έτσι από τους ερευνητές της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου. Τα συγκεκριμένα πτηνά εξαφανίστηκαν περίπου πριν από 1.000 χρόνια πιθανότατα εξαιτίας των ανθρώπων.

Κάποιες πρώιμες αναφορές του 1894 έκαναν λόγο για ένα ασυνήθιστα μεγάλο πλάσμα ενός όμως μικρότερου είδους πτηνών, των Aepyornis maximus, αλλά σήμερα οι ερευνητές πιστεύουν ο «Τιτάνας» είναι ένα ξεχωριστό είδος.

pouliΟι επιστήμονες εδώ και δεκαετίες δεν μπορούσαν να καταλήξουν για το ποιο έπρεπε να θεωρήσουν το μεγαλύτερο πουλί του κόσμου. Ωστόσο, αυτή η πρόσφατη μελέτη… έλυσε τα χέρια των επιστημόνων, που ξεχώρισαν τον «Τιτάνα», σαν το μεγαλύτερο πουλί που έχει περάσει από τη Γη.

Παρότι ο «Τιτάνας» θεωρείται, πουλί ανήκει σε εκείνη την κατηγορία πτηνών, όπως οι στρουθοκάμηλοι, που λόγω του βάρους και της σωματοδομής τους, δεν μπορούσαν να πετάξουν.

Τα συγκεκριμένα πουλιά ήταν τα μεγαλύτερα της Μαδαγασκάρης και αναμφισβήτητα από τα πιο σημαντικά στην εξελικτική ιστορία του νησιού. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μεγάλα ζώα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο ευρύτερο οικοσύστημα στο οποίο ζουν», επισημαίνουν οι επιστήμονες. Η Μαδαγασκάρη εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες της εξαφάνισης αυτών των πτηνών σήμερα.

Οι ερευνητές μελετώντας το σχήμα και το μέγεθος των οστών του «Τιτάνα» κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό είδους πτηνού, που έχρηζε ιδιαίτερης κατηγοριοποίησης.

Παρά το μεγάλο του μέγεθος, τα τεράστια πόδια και τα μεγάλα σαγόνια του, ο «Τιτάνας» ήταν ένα ειρηνικό και χορτοφάγο πουλί που τρεφόταν κυρίως με φρούτα.

Δες ακόμα: Παράξενα

πηγή:perierga.gr

loft 

inaoussa.gr - All Rights Reserved