Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα πρώτα τρένα κινούμενα με υδρογόνο PDF Εκτύπωση E-mail
Articles | ΠΑΡΑΞΕΝΑ
Συντάχθηκε απο τον/την inaoussa on Πέμπτη, 04 Οκτώβριος 2018 10:54   

trenaΤα πρώτα δυο τρένα στον κόσμο που κινούνται με υδρογόνο έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση τη Δευτέρα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της βόρειας Γερμανίας.

Πρόκειται για γαλλικής κατασκευής τρένα, που ονομάζονται Coradia iLint και έχουν φωτεινό μπλε χρώμα. Η κατασκευαστική εταιρία ονομάζεται Alstom και ειδικεύεται στα γρήγορα γαλλικά τρένα TGV. Τα νέα τρένα με υδρογόνο καλύπτουν μια διαδρομή περίπου 100 χιλιομέτρων ανάμεσα σε γερμανικές πόλεις, οι οποίες έως τώρα συνδέονταν με ντιζελοκίνητα τρένα.

Τα τρένα που κινούνται με υδρογόνο είναι ασφαλώς πιο ακριβά, αλλά παράλληλα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και πιο αθόρυβα συμβάλλοντας σημαντικά τόσο στη μείωση της ρύπανσης μέσα στις πόλεις όσο και της ηχορύπανσης.

Μέχρι το 2021 αναμένεται να κινούνται 14 τρένα με υδρογόνο στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλες περιοχές που εκφράζουν ενδιαφέρον.

Τα τρένα διαθέτουν κυψέλες καυσίμου, οι οποίες παράγουν ηλεκτρισμό μέσω ενός συνδυασμού υδρογόνου και οξυγόνου, και αφήνουν σαν «αποτύπωμα» στο περιβάλλον μόνο ατμό και νερό. Τα εν λόγω τρένα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν αποστάσεις έως και 1.000 χιλιομέτρων προτού εφοδιαστούν – απόσταση περίπου ίση με αυτή που διανύουν τα ντιζελοκίνητα.

Η Βρετανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Ιταλία και ο Καναδάς, έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά τρένων υδρογόνου αλλά και η Γαλλία, στην οποία θα κάνουν τις πρώτες διαδρομές τους το 2022.

Δες ακόμα: Παράξενα

πηγή:perierga.gr
 

inaoussa.gr - All Rights Reserved