Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πώς βλέπουν τον κόσμο τα ζώα PDF Εκτύπωση E-mail
Articles | ΠΑΡΑΞΕΝΑ
Συντάχθηκε απο τον/την inaoussa on Τετάρτη, 06 Ιούνιος 2018 09:49   

orasiΟι επιστήμονες έχουν καταγράψει την οπτική οξύτητα περίπου 600 διαφορετικών ειδών ζώων, αποκαλύπτοντας πόσο διαφορετικά βλέπουμε τον κόσμο.

Ασφαλώς οι άνθρωποι έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένες ορισμένες πτυχές της όρασης τους, αλλά και τα ζώα δεν υστερούν στο κομμάτι αυτό. Ο άνθρωπος βλέπει περίπου επτά φορές πιο έντονα από μια γάτα, δέκα φορές πιο έντονα από ένα αρουραίο ή ένα χρυσόψαρο και εκατοντάδες φορές πιο έντονα από ένα κουνούπι.

Η μελέτη αυτή θέλει να δείξει τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες σκηνές μπορεί να φαίνονται διαφορετικές στα μάτια των ζώων.

oras

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Trends in Ecology & Evolution, οι ερευνητές εκτιμούν την οπτική οξύτητα – ή την οξύτητα της όρασης – σε διάφορα είδη με βάση την ανατομία του ματιού τους. Σε σύγκριση με τους ανθρώπους, τα περισσότερα είδη «βλέπουν τον κόσμο με πολύ λιγότερες λεπτομέρειες από ότι εμείς», δηλώνει ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.

oras

Οι εικόνες είναι επεξεργασμένες να αναπαράγουν τον τρόπο με τον οποίο τα ζώα βλέπουν τον κόσμο δείχνοντας τις δραματικές διαφορές στις δυνατότητες της όρασής τους. Οι φωτογραφίες επεξεργάστηκαν σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται AcuityView, το οποίο από μια ψηφιακή φωτογραφία απομακρύνει τις λεπτομέρειες με βάση τις ικανότητες όρασης του κάθε ζώου.

Οι εικόνες της μελέτης, ωστόσο, αντιπροσωπεύουν μόνο την οπτική οξύτητα των ζώων και όχι το ρόλο που παίζει ο εγκέφαλος στην επεξεργασία των οπτικών πληροφοριών.

oras

Δες ακόμα: Παράξενα

πηγή:perierga.gr
 

inaoussa.gr - All Rights Reserved