Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Tα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει» στο γιορτινό τραπέζι με τους δικούς της PDF Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Articles | ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Συντάχθηκε απο τον/την inaoussa on Δευτέρα, 14 Δεκέμβριος 2015 18:45   

petherikaΕίθισται σε μέρες γιορτινές να μαζευόμαστε όλοι γύρω από ένα τραπέζι, να τρώμε, να πίνουμε και να γελάμε.

Μπορεί η ομήγυρις να απαρτίζεται από αγαπημένους ανθρώπους, συγγενείς, γνωστούς, άγνωστους ή φίλους.

Τι γίνεται όμως αν ένα τέτοιο τραπέζι απαρτίζεται από τους γονείς της κοπέλας σου που πρώτη φορά γνωρίζεις;

Σκέφτηκα, τώρα που πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα να προβώ σε κάποιες οδηγίες προς ναυτιλομένους, έτσι, επειδή είμαι γενναιόδωρη και να σε προφυλάξω από κακοτοπιές και κακές εντυπώσεις.

Πες λοιπόν ότι είσαι καλεσμένος για φαγητό στο σπίτι των δικών της, ώστε να γνωρίσουν κι εκείνοι τον τύπο που της έχει πάρει τα μυαλά:

petherika

1. Δεν αργείς στο ραντεβού. Ακόμα κι αν, γενικότερα, δεν είσαι και πολύ "Εγγλέζος" στα ωράριά σου, κοίτα να μην το καταλάβουν από την πρώτη φορά. Δεν αποτελεί δείγμα αξιόπιστου χαρακτήρα αυτό.

2. Κρατάς ένα συμβολικό δώρο για τους ανθρώπους που σε κάλεσαν σε δείπνο. Όπου κι αν πας καλεσμένος για φαγητό είναι καλό να κρατάς κάτι. Πόσο μάλλον στους γονείς της κοπέλας σου, ένα κουτί γλυκά ή λουλούδια για την οικοδέσποινα. Να είσαι σίγουρος ότι θα εκτιμηθεί δεόντως!

3. Δεν τους απευθύνεσαι όπως μιλάς στους κολλητούς σου. Η ευγένεια και οι καλοί τρόποι αποτελούν ένδειξη σεβασμού. Μην το παρακάνεις με πολλές αβρότητες όμως γιατί το "too much" φαίνεται και ψεύτικο και βάζει σε υποψίες.

4. Δεν το παίζεις ειδήμων επί παντός επιστητού. Καλό είναι να συμμετέχεις στη συζήτηση χωρίς να το παίζεις ξερόλας ή να θεωρήσεις ότι βρήκες πεδίο να αναπτύξεις τις θεωρίες σου. Εννοείται ότι θα πεις την άποψή σου -καλύτερα να την κρατήσεις για τους φίλους σου αν είναι ακραία- χωρίς να λογομαχείς και χωρίς να διαφωνείς έντονα, αν έχεις διαφορετική γνώμη από τους συνδαιτυμόνες σου. Θυμήσου ότι δεν είναι συνομίληκοί σου και μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί ο τρόπος που υπερασπίζεσαι τα "πιστεύω"σου...

5. Κάνε και καμία φιλοφρόνηση στην κοπέλα σου μπροστά τους. Σε καμία περίπτωση μην αρχίσεις να απαριθμείς τα ελαττώματά της μπροστά στους γονείς της. Είσαι χαμένος από χέρι απέναντι στην ίδια και απέναντι στους ανθρώπους που τη μεγάλωσαν. Το τελευταίο που θέλουν είναι να ακούσουν άσχημα λόγια για το βλαστάρι τους. Μπορείς να ρίξεις ένα "τώρα καταλαβαίνω από πού πήρε αυτά τα υπέροχα μάτια" ή "έτσι εξηγείται η τόσο ωραία μαγειρική της" κι έτσι η φιλοφρόνηση έχει δύο αποδέκτες: μαμά και κόρη. Ή ακόμα αν αρχίσεις να εκθειάζεις κάποια καλά στοιχεία στο χαρακτήρα της, να είσαι σίγουρος ότι θα εκτιμηθούν δεόντως και από τις δύο πλευρές. Κι εδώ δεν θέλουμε υπερβολές, αν θέλουμε να γίνουμε πιστευτοί.

6. Τους βασικούς κανόνες του savoir vivre στο τραπέζι δεν θα στους μάθω εγώ. Καλό είναι να έχεις κάποια ιδέα πριν πας στο τραπέζι. Για παράδειγμα, μην τρως σαλάτα μέσα από το πιάτο που είναι στη μέση, αλλά σέρβιρε στο πιάτο σου με το κουτάλι που θα υπάρχει. Αν πάλι σου πουν ότι μπορείς να τρως από μέσα, κάντο. Πρέπει όμως πρώτα να πάρεις το οκ για να το κάνεις. Μην παίρνεις τη φέτα ψωμί που έχει κάποιος άλλος μπροστά του, μην πέσεις με τα μούτρα στο φαγητό ή μην μιλάς κραδαίνοντας το μαχαίρι για να δώσεις έμφαση στα λόγια σου. Τέλος πάντων, διάβασε τα βασικά στο διαδίκτυο, ώστε να είσαι προετοιμασμένος, ακόμα κι αν πας σε ένα σπίτι πιο "χύμα" από αυτό που περίμενες.

7. Αν θέλεις απελπισμένα να καπνίσεις, μην το κάνεις στο τραπέζι του φαγητού. Περίμενε να τελειώσετε το γεύμα κι εκεί πριν το γλυκό, ζήτησε ευγενικά να σου δείξουν πού μπορείς να καπνίσεις.

8. Θυμήσου ότι μπορεί ο πατέρας της να θέλει να σε ψαρώσει και να σου την πέσει κάνοντάς σου ερωτήσεις τύπου "πού το πάτε εσείς οι δύο" ή "δεν έχω γνωρίσει κανένα φίλο της κόρης μου που να είναι της προκοπής" ή ακόμα "πιστεύεις ότι είσαι αντάξιός της;". Απαντήσεις τύπου "βλέπω σοβαρά την κόρη σας" ή "υπάρχει μεταξύ μας αμοιβαίος σεβασμός και κατανόηση ακόμα και στα δύσκολα" ή ακόμα "το αν είμαι αντάξιός της θα το κρίνει εκείνη που με επέλεξε" θα ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν και θα κλείσουν στόματα. Μην αναλωθείς προσπαθώντας να πείσεις για τις αγαθές προθέσεις σου. Μια απλή αναφορά στην εκτίμηση και την αγάπη που τρέφεις γι' αυτήν, είναι αρκετή. Καταλαβαίνω ότι εκείνη την ώρα πολύ θα ήθελες να πεις "άντε πνίξου" ή κάτι άλλο εξίσου ευγενικό, αλλά κρατήσου.

9. Ψάξε να βρεις κάτι κοινό με τον πατέρα της. Καλό είναι να την έχεις ρωτήσει από πριν αν έχει χόμπυ, τις πολιτικές του πεποιθήσεις, ή ποιά ομάδα υποστηρίζει στο ποδόσφαιρο. Αν όντως έχεις κάτι κοινό μαζί του, ανάπτυξέ το στο τραπέζι όλως τυχαίως και θα δεις ότι θα γελάσει το αχείλι του! Εξυπακούεται ότι δεν αναπτύσσεις όλα τα άλλα στα οποία είσαι αντίθετος μαζί του. Αν το κάνει εκείνος μην τσιμπήσεις. Δήλωσε ευγενικά αυτό που πιστεύεις και προσπάθησε να αλλάξεις θέμα συζήτησης, ακόμα κι αν επιμείνει. Αν τα βρεις δύσκολα, ρώτα που είναι η τουαλέτα κι εξαφανίσου για κανένα πεντάλεπτο, ώστε να χαμηλώσουν οι τόνοι.

10. Αν είναι και άλλοι συγγενείς στο τραπέζι μην φύγεις τρέχοντας. Σκέψου ότι είσαι με τους δικούς σου βαρετούς συγγενείς κι εστίασε στους γονείς της, αγνοώντας τους ευγενικά. Αν πάλι τους δεις χαλαρούς κι ευγενικούς, μπορείς να ανοίξεις και θέματα συζήτησης μαζί τους, γενικού ενδιαφέροντος πάντα, χωρίς να το παρακάνεις. Αποδέξου ότι θα είσαι το επίκεντρο μιας τέτοιας συγκέντρωσης και μη μασάς. Και να θυμάσαι ότι οι φιλοφρονήσεις στις γυναίκες πάντα πιάνουν και σπάνε τον πάγο!

Εν κατακλείδι, αν είσαι χαλαρός θα φανεί και θα περάσεις κι εσύ καλά. Μην ζορίζεσαι να πεις κάτι που σε βρίσκει εντελώς αντίθετο, προκειμένου να αρέσεις. Στην τελική, μερικές ώρες είναι, θα περάσουν. Αν πάλι το ευχαριστηθείς, ακόμα καλύτερα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα έχεις χάσει το χρόνο σου.

Καλά να περάσεις λοιπόν!

Δες ακόμα: Αφιερώματα

πηγή:manslife.gr

georgantas 

inaoussa.gr - All Rights Reserved