Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

22 χρόνια χωρίς τον Ayrton... PDF Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Articles | auto-moto
Συντάχθηκε απο τον/την inaoussa on Τετάρτη, 04 Μάιος 2016 17:14   

ayrtonΞεκινώντας να γράψω πάντα άρθρο κάνω πάντα μια έρευνα στο internet σε άλλα άρθρα για να πάρω ιδέες. Το ίδιο ξεκίνησα να κάνω και σε αυτό αλλά όσο έψαχνα τόσο μπερδευόμουνα, τόσο αμφέβαλα για την γνώμη μου.Γνώμη που άλλαξε αρκετά από την στιγμή που διάβασα και την ελληνική εκδοχή της βιογραφίας του (Βασίλης Τσακίρογλου) αλλά και πολλές άλλες όπως του BBC καθώς και πολλά video tribute.Ο λόγος για τον μεγάλο Ayrton Senna.

Θα μπορούσα να πω ότι λένε όλοι, ότι είναι ο καλύτερος οδηγός όλων των εποχών, ότι πήρε 41 νίκες, 3 παγκόσμιους τίτλους και πολλά αλλά....Θα σταθώ ομώς στα γεγονότα που κατά την ταπεινή μου άποψη τον έκαναν το συναρπαστικότερο άνθρωπο για τον οποίο έχω ακούσει, την θεική του κόντρα με τον κ. Καθηγητή (Alain Prost) και την βοήθεια που δίνει ακόμα και σήμερα μέσω του Ινστιτούτου με το όνομα του, γεγονότα που αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία όχι μόνο ότι ήταν από τους κορυφαίους οδηγούς όλων εποχών ( είναι ο μόνος αθλητής που έγινε θρύλος εν ζωή και εν ενεργεία!) αλλά και πόσο 'μεγάλος' ήταν μέσα από της πράξεις φιλανθρωπίας.

Ινστιτούτο Ayrton Senna

ayrtonΤο Ινστιτούτο Ayrton Senna είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ερευνά και παράγει γνώση για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, σε μεγάλη κλίμακα.

Ιδρύθηκε το 1994, ως το όνειρο του Ayrton Senna, 3 Παγκόσμιου Πρωταθλητή της Φόρμουλα 1. Το Ινστιτούτο εργάζεται για να αναπτύξει το δυναμικό της νέας γενιάς και τα οφέλη του σε μαθητές για να είναι επιτυχής στο σχολείο, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις επαγγελματικές, οικονομικές, πολιτιστικές και πολιτικές απαιτήσεις του 21ου αιώνα.

Το Ινστιτούτο προετοιμάζει περισσότερους από 60.000 εκπαιδευτικούς και διευθυντές κάθε χρόνο, και σχεδόν 2 εκατομμύρια παιδιά και νέους για μπορέσουν να επωφεληθούν άμεσα από το έργο αυτών των δασκάλων, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί από την οργάνωση, σε περισσότερες από 1300 κοινότητες σε διάφορες περιοχές της Βραζιλίας.

Το πρόβλημα του αναλφαβητισμού στη Βραζιλία είναι σε ποσοστό περίπου στο 60% και ένα από τα όνειρα του Ayrton ήταν να μειωθεί στο μέγιστο βαθμό που θα μπορούσε. Το ίδρυμα αυτό ιδρύθηκε 6 μήνες μετά τον θάνατο του καθώς μέχρι τότε βοηθούσε ανώνυμα και κρυφά δείχνοντας το μεγαλείο της ψυχής του.

Η κόντρα Senna-Prost

ayrtonΗ κόντρα αυτή έχει πολλά επισόδια ξεκινώντας από το 1984 στο Nurburgring με τα εγκαίνια της πίστας και τον αγώνα με Mercedes-Benz 190E 2.3l, το 1988 που ο Senna ταπείνωσε τον Prost στο Μονακό, με αποκορύφωμα φυσικά στην Suzuka το 1989 & το 1990.

Ήταν μια σχέση μίσους και παράλληλα εξάρτησης του ενός από τον άλλο καθώς προσέφερε πολλά στη Formula 1 και στους φανατικούς οπαδούς της.

Η κόντρα του Ayrton με τον Prost ήταν ταυτόχρονα και η έμμεση εναντίωση του στο κατεστημένο της Formula 1 εκείνης της περιόδου, το οποίο ο ίδιος το θεωρούσε διεφθαρμένο και άδικο (Γάλλος πρόεδρος της FIA ο οποίος το 1984 στο βρεγμένο Μονακό αποφάσισε να διακόψει οριστικά τον αγώνα δίνοντας έτσι τη νίκη στον Prost και σταματώντας τον Senna στη 2η θέση καθώς αν συνεχίζονταν σίγουρα θα τον περνούσε ο τότε πρωτοεμφανιζόμενος Senna. Αυτό θεωρήθηκε κλοπή από τον Ayrton, πράγμα που δεν ξέχασε ποτέ.).

Μέρος αυτού 'συστήματος' που αντιμάχονταν τον Senna ήταν ενίοτε τα Μ.Μ.Ε., οι δημοσιογράφοι και ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι είχαν στραφεί εναντίον του ύστερα από τα γεγονότα στη Suzuka το 1990.Την επόμενη χρονιά (1991) ο Ayrton θα κατακτούσε το πρωτάθλημα χωρίς να είναι αναγκασμένος να αντιμετωπίσει τον Prost.

Η διαμάχη Senna-Prost παραμένει ανεξήγητη. Αυτό όμως που δεν θα πρέπει να παραβλέπεται είναι ότι, παρά τους ποταμούς δηλώσεων, φαρμακερών και μη, που εξαπέλυε ο ένας κατά του άλλου, ούτε ο Ayrton αλλά ούτε και ο Prost μίλησαν ποτέ αρκετά ή σε τέτοιο βαθμό, ώστε η ψυχανάλυση, μια επιστήμη που βασίζεται στην ανάλυση του λόγου, να έχει επαρκή πρώτη ύλη μελέτης.O Senna επαναλάμβανε ότι απλά είναι 2 διαφορετικοί άνθρωποι και φαίνεται ότι ήταν ένα από τα ελάχιστα σημεία συμφωνίας με τον Prost.

Ο Γάλλος εξέφρασε την δική του εκδοχή λέγοντας:

Με όλη την ειλικρίνεια μου είναι πολύ δύσκολο για μένα να μιλήσω για τον Ayrton και όχι μόνο γιατί δεν είναι πια εδώ.Ήταν τόσο διαφορετικός, εντελώς διαφορετικός από οποιοδήποτε άλλο οδηγό αγώνων και οποιοδήποτε άνθρωπο έχω γνωρίσει στη ζωή μου.Γι'αυτό πάντα αρνούμαι να μιλήσω για τον Ayrton. Όταν πέθανε, είπα ότι ένιωσα πως ένα δικό του κομμάτι είχε πεθάνει μαζί του, επειδή οι σταδιοδρομίες μας ήταν τόσο στενά συνδεδεμένες.Και αυτό το εννοώ πραγματικά.

22 χρόνια, από την μαύρη Πρωτομαγιά του 1994, πέρασαν χωρίς τον μεγάλο Ayrton Senna.

Ελπίζω να είσαι καλά εκεί ψηλά, παρέα με τους θεούς, αφού είσαι και εσύ ένας από αυτούς.

Rest in Peace....Adeus Senna!

Του Γιάννη Τζιώνα
 

inaoussa.gr - All Rights Reserved