Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Έρχεται «καταιγίδα» με μέτρα 5 δισ. ευρώ PDF Εκτύπωση E-mail
Articles | ΕΛΛΑΔΑ
Συντάχθηκε απο τον/την inaoussa on Δευτέρα, 12 Φεβρουάριος 2018 12:13   

metraΑντίστροφη μέτρηση για την τέταρτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση που θα έχει ως βασικό θέμα την υλοποίηση μέτρων ύψους 5 δισ. ευρώ για τη διετία 2019 – 2020 και θα ξεκινήσει στην ουσία της από το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας στις 19 Φεβρουαρίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν την εντολή στα κλιμάκια της ΕΕ, του ΔΝΤ της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου για εβδομάδα προετοιμασίας της ατζέντας και των βασικών θεμάτων.

Η δυσκολία της αξιολόγησης βρίσκεται κυρίως στο ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα των μέτρων ύψους 5 δισ. ευρώ που έχουν ψηφιστεί για τη διετία 2019 – 2020 και αφορούν περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου.

Σε κύκλους της κυβέρνησης επικρατεί η αντίληψη ότι η μείωση των συντάξεων το «εκλογικό» 2019 θα πρέπει να αναβληθεί ή στην καλύτερη περίπτωση να μην εφαρμοστεί καθόλου αν η Ελλάδα πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Το θέμα τέθηκε σε υψηλό επίπεδο και στον Πιερ Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση ήταν διπλωματική. Αν η Αθήνα ολοκληρώσει την τέταρτη αξιολόγηση με επιτυχία και τον Απρίλιο τότε το θέμα μπορεί να συζητηθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει για την αναστροφή των μέτρων να συμφωνήσουν όλοι και κυρίως το ΔΝΤ που επέβαλε αυτά τα μέτρα.

Διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες μετέφεραν μια μάλλον αρνητική εικόνα για το ελληνικό αίτημα αφού σε περίπτωση ακόμη και εκ των υστέρων αλλαγών σε ψηφισμένα μέτρα θα μπορούσαν να καθυστερήσουν οι συζητήσεις για το χρέος και την επόμενη ημέρα του προγράμματος.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές θύμιζαν τι συνέβη όταν η Ελλάδα αρνήθηκε τα μέτρα που ζητούσε το ΔΝΤ στην πρώτη αλλά και στη δεύτερη αξιολόγηση και έθεταν ως άλλοθι εφαρμογής των μέτρων τα αντίμετρα τα οποία ζήτησε και πήρε η Ελλάδα ως αντιστάθμισμα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι Ευρωπαίοι δανειστές υπενθυμίζουν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην 4η αξιολόγηση θα καθυστερήσει και τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους παρά την καλή διάθεση που υπάρχει στην παρούσα φάση.

πηγή:enikos.gr

loft 

inaoussa.gr - All Rights Reserved