Πέμπτη, Απρίλιος 25, 2024
Follow Us
Έξυπνες ιδέες για υγιεινό κολατσιό στο σχολείο-Της Αντιγόνης Μπέκα-Διαιτολόγου-Διατροφολόγου MSc

Η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής η οποία περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων απ’ όλες τις ομάδες παρέχει την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα παιδιά για να αναπτυχθούν σωστά.

Επιπλέον, συμβάλει στην καλύτερη σωματική και πνευματική τους απόδοση και θέτει τις βάσεις για μια υγιεινή διατροφή στην ενήλικη ζωή, προστατεύοντας τα από πληθώρα νοσημάτων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής στην παιδική ηλικία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σωματικής, ψυχολογικής και πνευματικής τους ανάπτυξης.

kol

Τα υγιεινά σνακ αποτελούν ουσιαστικό κομμάτι της καθημερινής διατροφής του αναπτυσσόμενου παιδιού, καθώς παρέχουν ενέργεια και σημαντικά θρεπτικά συστατικά αναγκαία για την ανάπτυξη. Επιπλέον, ένα υγιεινό κολατσιό εξισορροπεί την πείνα μεταξύ των γευμάτων και βοηθάει στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Απαραίτητη προϋπόθεση   αποτελεί η ποιότητα του, καθώς αρκετά από τα συσκευασμένο σνακ που προσφέρονται στα παιδιά τείνουν να είναι χαμηλής θρεπτικής αξίας.

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται καθημερινά τι να δώσουν στο παιδί τους για κολατσιό στο σχολείο, ωστόσο η επιλογή του κατάλληλου σνακ δεν απαιτεί τίποτα άλλο παρά λίγο χρόνο και φαντασία. Μερικοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις είναι:

Χρησιμοποίησε τα σνακ σαν μια ευκαιρία για να αυξήσεις την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών στην διατροφή του παιδιού σου. Στόχευσε σε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

Απέφυγε τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα. Τα προϊόντα αυτά συχνά είναι πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά.

Προμηθεύσου με υγιεινά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς. Έτσι θα είναι ευκολότερο να ετοιμάσεις θρεπτικά και γευστικά σνακ στην στιγμή.

Επέλεξε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που συνήθως δεν αποτελούν μέρος της διατροφής του παιδιού και μπορούν να δράσουν συνεργικά στην πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Επομένως λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών (οι οποίες αλλάζουν μεγαλώνοντας), την σύσταση της καθημερινής τους διατροφής αλλά και του πρωινού, το κολατσιό θα μπορούσε να είναι:

Ωμοί και ανάλατοι ξηροί καρποί μαζί με σταφίδες. Οι ξηροί καρποί αποτελούν πηγή καλών λιπαρών, φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και πρωτεϊνών. Παράλληλα οι σταφίδες παρέχουν έναν συνδυασμό θρεπτικών συστατικών ωφέλιμων για την υγεία.

Φρέσκα φρούτα. Η κατανάλωση τους προμηθεύει τον οργανισμό με φυτικές ίνες, βιταμίνες, φυτοχημικές ουσίες και ανόργανα στοιχεία. 

Τορτίγια με μπανάνα και ταχίνι με κακάο ή μέλι κομμένη σε μπουκίτσες

Τοστάκι σε ψωμί ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο και μπανάνα

Παρφέ γιαουρτιού (στρώσεις γιαουρτιού, δημητριακών ολικής άλεσης και φρέσκου φρούτου)

Σπιτικές μπάρες δημητριακών ή 1 κομμάτι σπιτική πίτα μαζί με φυσικό χυμό

Τοστακι σε ψωμί ολικής άλεσης με τυρί ή αυγό, λαχανικά, αβοκάντο και  φρούτο. Ο συνδυασμός αυτός προσφέρει ασβέστιο, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες, και φυτικές ίνες.

Σουσαμένιο κουλούρι στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε τυρί και ντομάτα ή ταχίνι και σταφίδες στην γλυκιά του εκδοχή. Ο συνδυασμός αυτός προσφέρει καλύτερο κορεσμό συγκριτικά με ένα σκέτο κουλούρι.

Αυγόφετες στον φούρνο μαζί με φυσικό χυμό

Βάλτε λοιπόν την φαντασίας σας να δουλέψει και δημιουργήστε υγιεινά και γευστικά σνακ που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις των μικρών μας φίλων.

Καλή σχολική χρονιά!

Αντιγόνη Μπέκα

                                                                                                    Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc