Τετάρτη, Απρίλιος 24, 2024
Follow Us
Σε κλίμα αγωνιστικής διάθεσης η ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων από Ημαθία και Πέλλα

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Γενάρη  σε κλίμα αγωνιστικής διάθεσης ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων από Ημαθία και Πέλλα και την ευρύτερη περιοχή.

Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων εκφράστηκε η αγωνία για το μέλλον των αγροτών που βρίσκονται σε οριακό σημείο, ένα βήμα πριν την εγκατάλειψη των καλλιεργιών τους.
Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκαν οι αιτίες που οδηγούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους στο ξεκληρισμα όπως:
Οι απλήρωτες παραγωγές από εμποροβιομήχανους,, οι χαμηλές τιμές των προϊόντων μας, οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των ( έτσι κι αλλιώς) πετσοκομμένων αποζημιώσεων,  η μη κάλυψη ζημιών από τον ΕΛΓΑ, το τεράστιο κόστος παραγωγής,οι περικοπές των ενισχύσεων από τη νέας ΚΑΠ , και  όλα αυτά, διαχρονικά,  με τις πλάτες των κυβερνήσεων και του κράτους που στέκονται εχθρικά απέναντι μας.
Με βάση τα παραπάνω  η σύσκεψη αποφάσισε κινητοποιήσεις που θα αναδείξουν τα προβλήματα, ξεκινώντας από τις
23 Γενάρη βγάζοντας τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών.
26 Γενάρη διαμαρτυρία στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Βέροια.
3  Φλεβάρη συλλαλητήριο στα πλαίσια της  "Agrotika"στην Θεσσαλονίκη.
Προβάλουμε τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματα για να μείνουμε στα χωράφια μας και στα χωριά μας.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την ακαρπία στις δενδρώδεις καλλιέργειες και σε όλα τα προϊόντα που επλήγησαν από καιρικά φαινόμενα, υποβάθμιση της ποιότητας της παραγωγής εξαιτίας των παρατεταμένων βροχοπτώσεων της Άνοιξης, που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.
Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο , πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα  7 λεπτά /kwh , κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων κατανάλωση, παράλληλα να δίνεται η  δυνατότητα για αξιοπρεπή μεροκάματο για τους εργάτες γης. Επιπλέον με ευθύνη της κυβέρνησης, να διασφαλιστεί η επάρκεια εργατών γης,  με αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης και εργασιακές συνθήκες.
ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα. με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις ασθένειες στο 100% της ζημιάς.
Να δοθούν τώρα οι αποζημιώσεις.
Να γίνουν  όλα τα έργα υποδομής για την προστασία της παραγωγής, της κατοικίας στην ύπαιθρο με αντιπλημμυρικά , αντιπυρικά, αντισεισμικά έργα. Η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία δεν μπαίνουν στην ζυγαριά του "κόστους -οφέλους"
Καλούνται όλοι οι συνάδελφοι να συμβάλουν με την ενεργή συμμετοχή στην μαζικότητα των κινητοποιήσεων ώστε να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση να δώσει λύση ικανοποιώντας τα  δίκαια αιτήματα  επιβίωσης που διεκδικούμε.
ΕΝΩΜΈΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΈΝΟΙ
ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΈΡΟΥΜΕ. Δύναμή μας η ενότητα!

susk