Σάββατο, Απρίλιος 20, 2024
Follow Us
Ο Δήμος Νάουσας πρωτοπορεί στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή για το Κρασί-Η δυναμική παρουσία του δικτύου Itervitis στην Ελλάδα

Σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ένταξη του Μουσείου στην Πολιτιστική Διαδρομή της Ευρώπης για το Κρασί, Itervitis και την πρώτη παρουσίαση του νέου ψηφιακού του προγράμματος “Δρόμοι του Κρασιού” - μια ψηφιακή εφαρμογή ξενάγησης στο μουσείο που συνδέει την ιστορία της αμπέλου και του οίνου με τα αρχαιολογικά του εκθέματα.

 amp

Την σπουδαιότητα της πολιτιστικής διαδρομής Itervitis και της συμμετοχής του Mουσείου υπογράμμισε με την ομιλία της η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη. Στην ίδια λογική η Πρόεδρος του δικτύου Itervitis Emmanuela Panke τόνισε τη σημαντικότητα της προαγωγής της κουλτούρας του κρασιού και αποδέχτηκε ότι μια τέτοια πολιτιστική διαδρομή της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να σταθεί χωρίς την καθολική συμμετοχή ενός βασικού πυλώνα που είναι η Ελλάδα των οινότοπων και του πολιτισμού. Καλωσόρισε με ενθουσιασμό την ένταξη του Μουσείου και των νέων μελών.

Η κ. Αναστασία Γκαδόλου η Διευθύντρια του Μουσείου μίλησε επίσης με έμπνευση για το όραμα της σύνδεσης της ιστορίας και του πολιτισμού με το κρασί και η κ. Μαριάνθη Αναστασιάδου, Προϊσταμένη Γραφείου της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού παρουσίασε το σχέδιο του Υπουργείου για τη στήριξη των δράσεων του δικτύου.

tse

Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Νάουσας υπήρξε ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που εντάχτηκε στο δίκτυο Itervitis και υποδέχτηκε τα νέα μέλη. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Επιτροπής Οινοτουρισμού του Δήμου μας Θωμαή Μαγγανάρη και η εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού Στεργιαννή Αραμπατζή, ενώ ο Σύνδεσμος Αμπελουργών και Οινοποιών υποστήριξε αυτή τη σημαντική εκδήλωση χορηγώντας κρασιά των μελών του.

Την επόμενη μέρα, η Πρόεδρος Emmanuela Panke και η Προϊσταμένη του Υπουργείου Πολιτισμού Μαριάνθη Αναστασιάδου επισκέφτηκαν την πόλη της Νάουσας, συνοδεία της Θωμαής Μαγγανάρη σε ένα πλούσιο πρόγραμμα περιηγήσεων που περιλάμβανε τόσο οινοποιεία (Δαλαμάρα, κυρ - Γιάννη) όσο και ιστορικά  και τουριστικά σημεία της πόλης μας (Μουσείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς ΕΡΙΑ, Χώρος Θυσίας, Δημοτικό Πάρκο, Άγιος Νικόλαος, Σχολή Αριστοτέλους).

ampe