Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όταν το παρακράτος της Δεξιάς πετροβολούσε τον Τάσο Λειβαδίτη στη Νάουσα PDF Εκτύπωση E-mail
Articles | Σκεψεις
Συντάχθηκε απο τον/την Σερδαρίδη Σωτήρη on Πέμπτη, 30 Οκτώβριος 2014 21:06   

leivaditis6Ήταν Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 1961 όταν ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης με το Μουσικό του Συγκρότημα στα πλαίσια της περιοδείας επισκέφθηκε για συναυλία την πόλη της Νάουσας. Μαζί με τον Μίκη ήταν και o Γρ. Μπιθικώτσης, η Α. Παίζη και ο Τ. Λειβαδίτης. Ο Τάσος Λειβαδίτης βρίσκονταν στο πλευρό του Μίκη καθώς συμμετείχε στις συναυλίες απαγγέλλοντας ποιήματά του και συνομιλώντας με το κοινό.

Το χρονικό της συναυλίας

Ο Μίκης Θεοδωράκης με το Μουσικό του Συγκρότημα ήρθε στη Νάουσα. Το παράξενο της εποχής φάνηκε με την άδεια που πήρε από το Αστυνομικό Τμήμα. Η εμφάνιση θα γινόταν στο θερινό κινηματογράφο «ΑΓΓΕΛΙΚΑ» κι όχι στο Χειμερινό.

Το βράδυ λοιπόν εκείνο όταν άρχισε το τραγούδι αμέσως έγινε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και συγχρόνως άρχισαν να πέφτουν πέτρες σε σχήμα αυγού (μεγάλου) στον χώρο που ήταν οι θεατές κι άρχισε ο κόσμος να τρέχει δεξιά αριστερά για να αποφύγει τα δυσάρεστα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης άρχισε να καλεί τον κόσμο να μην φύγει και ότι θα «τραγουδήσουμε χωρίς Μικρόφωνα».

Το κακό όμως με τις πέτρες ήταν ότι αναγκάστηκε να κατέβει κάτω και να πάει στην Αστυνομία να κάνει τα παράπονά του. Βέβαια εκεί τον πήγα εγώ (στην Βύρωνος) αλλά το Αστυνομικό τμήμα ήταν ΚΛΕΙΣΤΟ.

Θυμάμαι καλά τα λόγια του «Πρώτη φορά βλέπω ΚΛΕΙΣΤΟ Αστυνομικό Τμήμα».

Βέβαια επέστρεψε στον Κινηματογράφο «ΑΓΓΕΛΙΚΑ» για να συνεχίσει την εκπομπή του Μουσικού του Προγράμματος.

Όλο το κακό ήταν σχέδιο της Στρατιωτικής Αστυνομίας της τότε Άλφα-Μι. Αυτό βέβαια φάνηκε αμέσως και στην είσοδο του Κινηματογράφου.

Δημήτρης Αυξέντης

Ο άνθρωπος που το 1950 έγραψε: Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν΄αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκαιο.

Θα βγείς στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα ματώσουν απ΄τις φωνές το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες - μα ούτε βήμα πίσω.

Κάθε κραυγή σου μια πετριά στα τζάμια των πολεμοκάπηλων Κάθε χειρονομία σου σα να γκρεμίζει την αδικία.

Ήρθε αντιμέτωπος με το παρακράτος της Δεξιάς στη Νάουσα. Ένα παρακράτος που για χρόνια αμαύρωνε τον δημοκρατικό λαό αυτού του τόπου.

http://youtu.be/JX7guuf-3UU

mpantis 

inaoussa.gr - All Rights Reserved