Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η έλλειψη σεβασμού και η απαραίτητη προστασία την ώρα του δρώμενου «Γενίτσαροι και Μπούλες» στη Νάουσα PDF Εκτύπωση E-mail
Articles | Σκεψεις
Συντάχθηκε απο τον/την inaoussa on Τετάρτη, 21 Φεβρουάριος 2018 13:12   

kosmosΟλοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία για μια ακόμα χρονιά η περίοδος της Αποκριάς στη Νάουσα. 

Στο κέντρο της προσοχής φυσικά βρέθηκε το μοναδικό δρώμενο της Νάουσας «Γενίτσαροι και Μπούλες» που μαγνήτισε όπως πάντα τα βλέμματα όσων είχαν την ευκαιρία να το δουν, γιατί πραγματικά πολλοί δεν μπορούσαν να δουν…Ο λόγος για την  πληθώρα κόσμου που δεν σέβεται ούτε τα σχοινιά, ούτε τις παρατηρήσεις, ούτε φυσικά τους συνανθρώπους του και θεωρεί πως μόνο αυτός έχει δικαίωμα να θαυμάσει το δρώμενο της Νάουσας.


Εκατοντάδες άνθρωποι σε όλες τις πλατείες και τα σημεία που χορεύουν τα μπουλούκια, εισέρχονται στον κύκλο με smartphone, tablet ή φωτογραφικές μηχανές προσπαθούν να αποθανατίσουν από απόσταση αναπνοής τους χορούς ή και ακόμα να βγάλουν selfie με τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες. Τραγικό παράδειγμα οι εικόνες του ρεπορτάζ όπου στο δημαρχείο Νάουσας, αμέσως μετά την άδεια και κατά την διάρκεια των πρώτων χορών του μπουλουκιού ήταν πραγματικά αδύνατον ο κόσμος που ήταν γύρω από τα σχοινιά να παρακολουθήσει οτιδήποτε.


Άνθρωποι που ταξίδεψαν χιλιόμετρα και ώρες για να δουν από κοντά το μοναδικό δρώμενο της Νάουσας αναγκάστηκαν να βλέπουνε πλάτες άλλων που ως «πιο έξυπνοι» βρέθηκαν στην μέση του μπουλουκιού. Τα σχόλια που ακούστηκαν για μια ακόμη χρονιά από τον κόσμο για την εικόνα αυτή δεν ήτα καθόλου κολακευτικά καθώς η προστασία και δυνατότητα στον κόσμο να θαυμάσει το δρώμενο ήταν μηδαμινή.


Δεν είναι δυνατόν η κάθε κυρία με το κινητό της ή όποιος κατέχει μια φωτογραφική μηχανή να εμποδίζει όλο τον υπόλοιπο κόσμο και μην σέβεται το δικαίωμα όλων να χαρούν το δρώμενο από κοντά. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στην κάλυψη και προβολή του δρώμενου από τα Μ.Μ.Ε που αναγκαστικά βρίσκονται στο κύκλο ή και ακόμα από τα κοντινά πρόσωπα που πρώτου χορευτή, από αυτήν την οχλαγωγία που παρατηρείται στο κέντρο του κύκλου. Μάλιστα τις περισσότερες φορές ο άσχετος κόσμος που βρίσκεται στην μέση του χορού εμποδίζει ακόμα και τα όργανα (ζουρνά-νταούλι) να είναι σε επικοινωνία με τον εκάστοτε χορευτή.


Οφείλουν όλοι όσοι βρίσκονται γύρω από το δρώμενο να το προστατεύσουν ακόμα περισσότερο και να φροντίσουν να περιορίσουν τον κόσμο που εμποδίζει την ορατότητα των χιλιάδων επισκεπτών. Περισσότερο από όλους φυσικά πρέπει οι ίδιοι οι τουρίστες ή ακόμα και οι κάτοικοι της Νάουσας να καταλάβουμε πως δεν είμαστε το επίκεντρο του κόσμου και της προσοχής και πως το κινητό ή φωτογραφική μας μηχανή δεν μας κάνει ισχυρότερους των άλλων. Σεβασμός στο δρώμενο και στον κόσμο που ταξιδεύει κάθε χρόνο για να το θαυμάσει.

loft 

inaoussa.gr - All Rights Reserved