Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συμβουλές για μια πετυχημένη συνέντευξη PDF Εκτύπωση E-mail
Articles | Μονιμες στηλες
Συντάχθηκε απο τον/την inaoussa on Κυριακή, 24 Φεβρουάριος 2013 16:46   

sunenteuxiΗ αγορά εργασίας είναι πολύ περιορισμένη στις μέρες μας γι αυτό θα σας δώσουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές ώστε να αρπάξετε την οποιαδήποτε ευκαιρία σας παρουσιαστεί.

Έχετε αποστείλει λοιπόν το βιογραφικό σας για αρκετές θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενο σας ή  άσχετες με σκοπό πάντα να βρείτε μια δουλεία και να αποκτήσετε ένα εισόδημα.

Χτυπάει το τηλέφωνο σας και σας ενημερώνουν ότι έχετε επιλεγεί για να σας πάρουν συνέντευξη για την συγκεκριμένη θέση. Συγχαρητήρια  που καταφέρατε να κλείσετε μια συνέντευξη με τον εργοδότη, αλλά τώρα είναι που θα πρέπει να σηκώσετε τα μανίκια και να δουλέψετε πάνω στην προετοιμασία για μια πετυχημένη συνέντευξη.

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να βρείτε μερικές πληροφορίες για την εταιρία που κληθήκατε να δώσετε συνέντευξη. Αυτές θα τις βρείτε εύκολα από το ιντερνετ αφού οι περισσότερες εταιρίες έχουν ιστοσελίδα. Τώρα έχετε αποκτήσει μια γενική εικόνα για την εταιρία και θα πρέπει να επικεντρωθείτε στην θέση εργασίας που καλείστε να καλύψετε. Ξαναδιαβάστε προσεκτικά την αγγελία και δείτε τι ακριβώς ζητάει ο εργοδότης. Για την συνέντευξη θα πρέπει να φτάσουμε στην εταιρία 15 λεπτά νωρίτερα και σε περίπτωση που μας συμβεί κάτι να ενημερώσουμε ότι θα αργήσουμε. Μερικές μέρες πριν από την συνέντευξη μπορούμε να περάσουμε να δούμε που ακριβώς βρίσκεται η εταιρία ώστε να πάρουμε μια γεύση για το περί τίνος εταιρία πρόκειται και όταν πάμε εκεί για συνέντευξη να μας φανεί το περιβάλλον πιο οικείο.

sunenteuxiΒιογραφικό σημείωμα: Καλό είναι να έχετε μαζί σας στην συνέντευξη και το βιογραφικό σας σημείωμα, το οποίο θα πρέπει να το έχετε προσαρμόσει για την εκάστοτε θέση εργασίας και να το κρατάτε ανανεωμένο. Μάλιστα θα πρέπει να είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε οτιδήποτε έχετε γράψει στο βιογραφικό σας.

Εμφάνιση: Όταν πάμε σε μια συνέντευξη πρέπει να προσέξουμε το ντύσιμο μας, να είμαστε καθαροί και περιποιημένοι (κομμένα νύχια και χωρίς υπερβολές του τύπου αρώματα-κραγιόν-σκουλαρίκια κτλ). Το κλασικό συντηρητικό ντύσιμο είναι προτιμότερο μιας και τον εργοδότη δεν τον ενδιαφέρει να είστε  μοντέρνοι αλλά αποτελεσματικοί στην δουλεία σας.

Γλώσσα του σώματος: Το σώμα μας μιλάει αρκεί να ξέρει κάποιος να “αποκωδικοποιήσει” τις κινήσεις και την στάση του σώματος μας. Θα αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα πιο σημαντικά σημεία της στάσης του σώματος μας και τι θα πρέπει να αποφύγουμε.

-Στον προθάλαμο που θα περιμένουμε αν πηγαινοερχόμαστε πάνω-κάτω, κοιτάμε συνεχώς το ρολόι/κινητό ή κουνάμε νευρικά το πόδι μας δείχνει εκνευρισμό. Αντίθετα αν είμαστε όρθιοι και έχουμε τα χέρια πλεγμένα πίσω από την πλάτη ή αν είμαστε καθιστοί και έχουμε ενωμένα τα χέρια μας σχηματίζοντας μια πυραμίδα δείχνουμε αυτοπεποίθηση. Μην πιάσετε κουβέντα με τους άλλους υποψήφιους και αναγκάσετε να σας κάνουν παρατήρηση και βάλτε το κινητό σας τηλέφωνο στο αθόρυβο.

sunenteuxi-Κατά την είσοδο μας στο γραφείο του προϊσταμένου πηγαίνουμε στο πλάι του γραφείου  και του κάνουμε μια δυνατή χειραψία (ποτέ χειραψία πάνω από το γραφείο) με το χέρι μας να μην γέρνει ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Η δύναμη που θα βάλουμε στην χειραψία δεν θέλουμε να είναι ενοχλητική αλλά να εκφράσουμε την δυναμικότητα μας.

-Καθίστε σε μια καρέκλα που να είναι σε γωνία 45 μοιρών από τον συνομιλητή σας (φιλική στάση) και ποτέ 90 μοιρών δηλ. πρόσωπο με πρόσωπο (εχθρική στάση).

-Μέσα στο πρώτο λεπτό που θα συναντήσουμε τον εργοδότη μας θα πρέπει να αναφέρουμε τουλάχιστον δύο φορές το όνομα του, κάνοντας τον με αυτόν τον τρόπο να αισθάνεται πιο σημαντικός και παράλληλα οικειότητα. Φυσικά χρησιμοποιούμε πληθυντικό και είμαστε ευγενικοί, φιλικοί και χαμογελαστοί.
-Προσέξτε τη στάση του σώματος σας, όταν κάθεστε και μιλάτε το σώμα σας θα πρέπει να είναι σε όρθια στάση ψηλά το κεφάλι και να μιλάτε σιγά και καθαρά. Όταν ακούτε γείρε τε ελαφρώς το σώμα σας μπροστά με τα χέρια σας να ακουμπάνε τα πόδια σας. Προσέξτε να μην σταυρώσετε τα χέρια σας γιατί είναι αρνητική στάση. Ακόμα και αν νομίζετε ότι αισθάνεστε καλά έτσι, δείχνει ότι είστε άβολα και προϊδεάζετε αρνητικά τον συνομιλητή σας. Προς αποφυγή αυτής της στάσης μπορείτε να κρατάτε στα χέρια σας το βιογραφικό σας.

-Στο χέρι σας είναι το πώς θα παρουσιάσετε τον εαυτό σας. Να είστε συγκεντρωμένοι και κάντε ερωτήσεις για την θέση εργασίας, δείχνοντας ενδιαφέρον με αυτόν τον τρόπο. Προσπαθήστε να κατευθυνθείτε τη συζήτηση αναφέροντας τυχόν εμπειρίες σας σε παρόμοια θέση ή project. Δείξτε ότι θέλετε την θέση εργασίας, ότι έχετε όρεξη για δουλειά, ότι είστε δημιουργικός, φιλόδοξος και τέλος ότι θέλετε να αρπάξετε αυτήν την εταιρία. Ακόμα και αν σας ρωτήσουν για κάποιο project που δεν το έχετε δουλέψει ποτέ, μην απαντήσετε αρνητικά, αλλά πείτε ότι το είχατε ένα παρόμοιο μάθημα στο πανεπιστήμιο σας.

Τέλος θα πρέπει να είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε ερωτήσεις του τύπου:

Γιατί πιστεύετε ότι είστε κατάλληλος για αυτή τη θέση:

Γιατί να επιλέξουμε εσάς για αυτή τη θέση:

Ποιος είναι ο επιθυμητός μισθός:

Μπορείς να δουλέψεις υπό πίεση:

Γιατί διάλεξες αυτή τη δουλειά:

Ποια είναι τα μειονεκτήματα σου:

Οι απαντήσεις σας θα πρέπει να δείχνουν σιγουριά για να πείσετε τον εργοδότη σας

και αυτό θέλει εξάσκηση. Ζητήστε από ένα φίλος σας να σας πάρει συνέντευξη για να δουλέψετε τις απαντήσεις που θα δώσετε.

Καλή σας επιτυχία

Του Αλέξανδρου Τσορακίδη

taverna arapitsa 

inaoussa.gr - All Rights Reserved